Oltenia de sub Munte ne-a fermecat călătoriile de nenumărate ori. Natura generoasă se expune în orice anotimp: Parcul Național Buila-Vânturarița, cel mai mic parc național din țară, Cheile Bistriței, Cheile Costești, Cheile Oltețului, Peștera Muierii, Peștera Liliecilor, creând peisaje spectaculoase, tablouri ce rămân în memorie pentru totdeauna, fiind o sursă de reîncărcare a energiei proprii, motive pentru uitarea vacarmului orașelor. Sunt o adevărată comoară istorică și arhitecturală culele de la Măldărești, construcții fortificate pentru apărarea locuitorilor de cetele haiducilor, dar și mănăstirile din zonă Mănăstirea Hurezi, inclusă în patrimoniul UNESCO, Mănăstirea Arnota, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea dintr-un LemnMănăstirea Govora și Mănăstirea Polovragi.

IMG_5908-HDR
Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Însă, de curând, Oltenia de sub Munte ne-a oferit, cu aceeași generozitate. un loc de o frumusețe ce rar ne-a fost dat să vedem în țară, în care mix-ul dintre trecutul locului și prezent l-a transformat într-un spațiu de poveste, de bun gust și bună dispoziție, într-o metaforă romantică. Este vorba despre Hanul Vatra din comuna Costești, județul Vâlcea. Și acum, permiteți-mi să vă povestesc!

IMG_5543
Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Aflat la aproape 3 ore de mers cu mașina din București și la doar 40 de minute de Râmnicu Vâlcea, la Hanul Vatra se ajunge ușor, de la DN67 se face dreapta pe DJ646A și în 5 minute de mers cu mașina pătrunzi în decorul fantastic al Hanului Vatra.

_MG_6677 copy
Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Înconjurat de pădure, Hanul Vatra se arată privirilor în toată splendoarea. Clădirea veche are o poveste pe care gazdele ne-au împărtășit-o. A fost construită între cele două războaie mondiale și a aparținut unei familii de boieri locali. Se recunoaște stilul neo-românesc rural al construcției, respectiv elementele arhitecturale bizantine (arcada scurtă, coloanele mici și groase) dar și aspectul masiv al construcției, de cetate, sugerând, parcă, rezistența eroică a românilor din timpuri medievale.

_MG_6652 copy
Detalii arhitecturale – Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Destinația acestui corp de clădire a fost de Stabiliment balnear, având 14 băi la parter și 14 camere la etaj. Stabilimentul a funcționat chiar și după naționalizarea proprietății. Clădirea s-a deteriorat în timp dar, în anul 2008, a fost cumpărată de actualii proprietari și au început lucrările de reabilitare.

_MG_6599 copy
Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Au fost demolate clădirile și anexele parazitare, care au fost adăugate de-a lungul timpului în curte și, de asemenea, etajul clădirii vechi. A fost recompartimentat parterul iar clădirea veche a fost extinsă cu corpurile pentru recepție și restaurant. Clădirea fostului Stabiliment al Băilor este folosită exclusiv pentru cazare. Capacitatea maximă de cazare este pentru 30 de persoane.

Așa a început povestea Hanului Vatra.

_MG_6679 copy
Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Interioarele hanului păstrează tema rustică amintind de imaginea satului autentic românesc. Finisajele de calitate care au fost alese au frumusețea lor. Astfel, ceramica creată manual sau piatra naturală pentru pardoseli, dar și dușumeaua din stejar masiv tratată cu ulei sau ferestrele din lemn de stejar stratificat sunt elemente naturale care decorează și îmbracă frumos, sănătos și firesc, Hanul Vatra.

IMG_6647 copy
Elemente din fier forjat (detaliu) – Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Obiectele artizanale autentice care îmbogățesc imaginea hanului au fost făurite de meșteșugarii din sat. Astfel, mobilierul autentic, din lemn masiv de stejar a fost îmbinat cu balamale, lămpile, cornizele și sfeșnicele sunt din fier forjat manual. Paturile sunt îmbrăcate cu țesături colorate natural, ce au motive locale, predominând formele geometrice.

_MG_6665 copy
Cameră în Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Hanul Vatra este o dovadă și o mărturie a aprecierii proprietarilor pentru desăvârșirea artei populare locale sub toate formele ei. Astfel, a fost onorat efortul depus de tâmplari, fierari, țesătoare și ceramiști.

IMG_6642 copy
Elemente de ceramică (detaliu) – Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Hanul Vatra are 10 camere duble, 2 triple și un apartament. Indiferent de tipul camerei în care alegi să te cazezi vei avea parte de același bun gust, de aceeași atmosferă cu tentă rustică: dulapuri din lemn masiv pictate manual, covoare țesute manual, sfeșnice și aplice din fier forjat care iluminează discret. Camerele au un spațiu generos având vedere către munte, pârâu sau către curtea interioară.

_MG_6667 copy
Cameră în Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Hanul Vatra are un restaurant cu bar și o terasă exterioară, unde se poate servi masa. Bineînțeles, decorul rustic predomină fiind o continuare firească și completează imaginea de natural al hanului. Candelabre din fier forjat, mobilier și elemente ornamentale din lemn masiv sunt detaliile rustice ce completează decorul restaurantului.

IMG_6604 copy
Sala de mese a restaurantului Hanului Vatra

Băile sunt elegante și ceramica locală și-a făcut loc decorând pereții băilor și reamintind de cultura și arta locală.

IMG_4938
Baie în Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Pentru evenimente corporate, Hanul Vatra are disponibile două săli de conferință, pentru aproximativ 20, respectiv 30 de persoane ce sunt dotate cu echipamentele logistice necesare desfășurării sesiunilor și întâlnirilor.

IMG_5829-HDR.jpg
Una dintre cele două săli de întâlniri corporate ale Hanului Vatra

Relaxarea poate avea multe forme: plimbări prin curtea hanului, lungi momente alături de un pahar de vin cu prietenii, pe terasă, o ședință la sauna uscată sau drumeții în zonă.

_MG_6626 copy
Căsuța piticilor, în curtea Hanului Vatra, Costești, județul Vâlcea

Peisaje spectaculoase pot fi admirate alegând unul dintre traseele montane din Munții Căpățânii sau în Cheile Bistriței. Truda și migala meșterilor locali pot fi admirate la cele două vechi biserici mici, aflate la câteva sute de metri, urcând de la Hanul Vatra pe drumul către munte. La doi kilometri de han, se pot admira pietrele care cresc, adică Muzeul Trovanților.

_MG_6609 copy
Pârâul de lângă Hanul Vatra, Costești, județul Vâlcea

Fără cuvinte, ci doar în imagini, senzații și trăiri, Hanul Vatra spune călătorului o poveste. În vremuri apuse, hanul era un adăpost vremelnic la răscruce de drumuri. Hanul Vatra este spațiul unde te poți abandona pentru ceva zile, spațiu care păstrează autenticitatea tradiției românești.

Poate ar fi trebuit în primul rând să vorbim despre familia care administrează acest loc de poveste, despre căldura și sinceritatea cu care întâmpină oaspeții, despre mâncarea fără fițe, pe care o savurezi la han. Dar, poate, un alt drum, o altă seară la han, un alt articol despre Hanul Vatra, vor aduce mai multe povești despre acest loc și oamenii lui.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografie de Adrian Satmaru și Hanul Vatra