Astăzi, 8 iulie, la Timișoara au fost sărbătoriți 150 de ani de când a ieşit pe traseu primul tramvai tras cu cai de pe teritoriul României.

tramvai-cai-descopera.ro_
Tramvai tras de cai (sursa descopera.ro)

Privire în trecut

Specific secolului al XIX-lea, tramvaiul cu cai a fost inventat de inginerul englez Benjamin Outram. Încă din 1775, el a gândit această modalitate de transport, cu vagoane de mici dimensiuni, care să circule pe șine plate, încastrate în pavaj. De aici, vine și cuvântul tramvai: tramway, în limba engleză, tram însemnând şină plată, iar way însemnând drum.

Primul tramvai stradal a funcţionat în 1832, în New York, urmat de New Orleans, iar în Europa apare primul tramvai în anul 1838 la Paris.

tramvai-tras-cai
Tramvai tras de cai (sursa banatulazi.ro)

Timișoara oraș al premierelor românești

De-a lungul anilor, Timișoara a dat mai multe premiere naționale, unele chiar și europene. A fost primul oraș iluminat electric din Europa, în 1884, a fost primul oraș din România cu rețea telefonică, în anul 1881. Timișoara a fost singurul oraș european cu trei teatre de stat în limbile română, maghiară și germană, în anul 1953 și primul oraș din România conectat la o rețea feroviară (1857).

Un grup de oameni de afaceri, împreună cu primarul Timișoarei, Carol Kuttel, discută despre amenajarea unei linii de tramvai. În 1868 înființează o nouă companie și o înregistrează la tribunal. S-a numit Societatea de Tramvai cu Cale Ferată din Timișoara.

Linia de tramvai pornea din Gara Centrală și avea punctul terminus în cartierul Fabric, în Piața Împăratul Turcesc. Tramvaiul parcurgea o distanță de 7.584 de metri. Lucrările au durat un an de zile, iar pe data de 8 iulie 1869 a fost inaugurată prima linie de tramvai din România.

În revista Historia am descoperit un articol în care se susține ideea că prima linie de tramvai de pe teritoriul actual al țării noastre a funcționat în Lipova. Sursa acestui articol este cartea Stațiile CFR Radna-Lipova a autorului Radu Bellu.

În această carte, se spune că în anul 1860, în Lipova, a fost înființată o linie de tramvai cu lungimea de 4 kilometri. Linia făcea legătura între bazarul turcesc și băile din Lipova. Se mai spune că în 1920, tramvaiul tras de cai este înlocuit de ”locomotiva domnului mechanic Gotz”, care, peste 10 ani avea să fie desființată. Mai multe despre primul tramvai din România găsești aici.

tim4
Parada tramvaielor (sursa adevarul.ro)

Parada tramvaielor din Timișoara

Organizatorul, Societatea de Transport Timişoara (STPT) a marcat cei 150 de ani printr-o paradă a tramvaielor de epocă. Și-au etalat frumusețea zece modele de tramvaie de transport şi de întreţinere, care au fost sau încă sunt în exploatarea Societăţii de Transport Public din Timişoara.

tim
Parada tramvaielor (sursa adevarul.ro)

Vedeta a fost tramvaiul tras de cai, replica celui care a circulat în urmă cu 150 de ani. Vagonul a fost tras de doi cai superbi, aduşi de la Herghelia Izvin.

Articol scris de Adriana Roman

Sursa fotografii adevarul.ro, banatulazi.ro, descopera.ro

Sursa informației historia.ro, adevarul.ro