La 300 kilometri de București, în satul Bârsești, la doar 5 kilometri de Târgu Jiu, am descoperit eleganța Casa Danielescu. Este dificil prin cuvinte să descrii ce înseamnă eleganța unui loc ce își poartă haina trecutului cu mândrie. O avalanșă de emoții, trăiri și sentimente m-au încercat, din momentul în care am intrat pe proprietatea Casei Danielescu până când, după o noapte de cazare și mesele servite aici, am părăsit cu inimă grea locul acesta fantastic.

_MG_4605 copy
Casa Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Privire către trecutul Casei Danielescu

Constantin Danielescu (Bădica), proprietarul unor moşii din Bârseşti, din Slobozia, al unor terenuri şi case impunătoare din Târgu-Jiu şi Bucureşti se căsătorește cu Sevastia Săbăreanu, descendentă a boierilor Săbăreni din Iaşul Moldovei. Aceștia clădesc la Bârseşti, cu mult rafinament, un domeniu primitor: conacul boieresc în stil rusesc, o capelă, o mică uzină electrică şi multe alte dependinţe.

Cei doi au avut doi copii: Petre Mugur şi Maria Verona. Familia a adunat noi descendenţi pe terenurile moşiei de la Bârseşti. Din cauza unor împrejurări, casa a trecut în posesia Băncii Constantin Neamţu. Deoarece în anul 1948 Casa Danielescu a fost expropriată, nu au fost salvate nici arhive personale și nici alte documente care să ateste povestea începutului aceste perle arhitecturale.

Constantin Ioan (Dinel) a fost singurul moştenitor al familiei Danielescu. Casa şi terenul i-au fost retrocedate în anul 1998. Mai multe informații despre istoria Casei Danielescu se găsesc pe site-ul www.casadanielescu.ro.

_MG_4608 copy
Casa Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Construcţia și arhitectura Casei Danielescu

Proiectul Casei Danielescu a fost realizat de maestrul arhitect al Casei Brădişteanu şi al altor clădiri din Târgu JiuConstrucţia a început în jurul anului 1925. Arhitectura conacului păstrează stilul brâncovenesc, construcția realizându-se din materialele și resursele pădurile aflate în proprietatea familiei, din Bârseşti şi din Valea Susenilor, rezultând o casă impunătoare și impresionantă, cu o structură rezistentă.

_MG_4607 copy
Casa Danielescu, Bârsești, județul Gorj

În prezent, Casa Danielescu este un exemplu de rafinament și eleganță

Conacul

Clădirea în care am fost cazați se află către capătul unei alei impozante. Parcă îți și imaginezi caleștile elegante trase de cai mândri și focoși mergând țanțoși către intrarea conacului. Intrarea este impunătoare și imaginea clădirii respiră prin toți porii stilul în care a fost construită: stilul arhitectural brâncovenesc.

ornament
Element arhitectural al Casei Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Stilul brâncovenesc uimește prin simetria formelor și a decorațiunile înflorate, de inspirație vegetală, fiind inspirat din Renașterea italiană, ale cărei influențe au ajuns pe teritoriul Țării Românești în secolul al XVII – lea. Stilul arhitectonic brâncovenesc are rădăcini în istoria neamului românesc. Constantin Brâncoveanu a construit în București și pe întinsele sale moșii numeroase reședințe tipice clasei boierești, dedicate unei vieți de fast și lux.

La Casa Danielescu se recunosc elementele stilului brâncovenesc: planul simetric, arcadele trilobate, coloanele cu balustrade și capiteluri înflorate, acestea fiind influențe ale artei occidentale.

_MG_4567 copy
Element arhitectural de interior (scara interioară) al Casei Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Interioarele conacului

Stilul amenajării interiorului conacului accentuează unicitatea sa. Interioarele conacului transpun imagini din două lumi: cea din prezent şi cea din trecut. Amprenta trecutului o recunoști prin prezența elementelor de mobilier, care atent selectat, accentuează ambianța de eleganță și lux: scrinuri, servante, comode, vitrine. Senzația de eleganță este punctată, ici colo, prin oglinzi somptuoase, candelabre ample, pianul, care este o bijuterie atât este din punct de vedere estetic cât și artistic. Rafinamentul este cuvântul ce caracterizează interioarele somptuoase ale Casei Danielescu.

_MG_4558 copy
Cameră în Casa Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Camerele conacului

Camerele păstrează linia de eleganță punctând cu elementele prezentului și, totodată, păstrând farmecul trecutului. Ambianța sugerată de designul camerelor este de relaxare și de lux. Camerele au paturi matrimoniale, având dotări moderne: aer condiţionat, baie proprie (cabină de duş, uscător de păr etc.), TV, internet wireless, minibar. Minimul necesar confortului, spațiul și iluminarea discretă sunt alte elemente care sporesc trăirea intensă în camerele Casei Danielescu. Conacul are o capacitate de 22 de camere.

restaurant cd
Restaurantul Casei Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Restaurantul Casei Danielescu

Un alt spațiu elegant la Casei Danielescu este restaurantul. Mobilierul, ambianța rafinată, iluminarea discretă sunt elemente care alături de arhitectura impozantă a clădirii asigură nota de eleganță. Capacitatea restaurantului este de 60 de persoane și se adresează atât persoanelor cazate, cât și organizări evenimentelor corporate.

ceafa de porc vlad tepes
Din meniul restaurantului Casei Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Bucătăria Casei Danielescu este, cum altfel, decât la superlativ. Specialitățile oferite de restaurantul Casei Danielescu cuprind preparate din vânat, preparate mediteraneene, preparate tradiționale, preparate din pește, vită, porc, pasăre, meniuri sub forma de Bufet Suedez. Din bucătăria proprie vine și un bogat sortiment de deserturi.

terasa
Terasa Casei Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Alte spații importante pentru turiști

Casa Danielescu are o grădină spațioasă care oferă posibilitatea plimbărilor lungi. Piscina este spațiul de relaxare unde rafinamentul și intimitatea sunt asigurate. Crama Casei Danielescu este spațiul unde, la un pahar de vin fin, poți petrece alături de prieteni, momente de neuitat, spațiu care, de asemenea, păstrează farmecul arhitectural al vremurilor demult apuse.

piscina
Piscina Casei Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Terasa Casei Danielescu este un model al fineții și eleganței. Are o capacitate de 170 de locuri, aici, putându-se organiza evenimente rafinate, dedicate unui moment important al vieții sau unuia dedicat corporațiilor. Cafeneaua Casei Danielescu este spațiul unde poți savura liniștit o cafea cu prietenii dar poate deveni, de asemenea, un spațiu dedicat unui eveniment corporate ca și minisala de conferințe.

cafenea-1
Cafeneaua Casei Danielescu, Bârsești, județul Gorj

Prezența și existența Casei Danielescu în circuitul turistic este o oportunitate pentru cei ce îi calcă pragul pentru a trăi și simți istoria locului dar și o dovadă a seriozității cu care este tratat clientul și în aceeași măsură onorat trecutul.

Și, nu uita că la o aruncătură de băț sunt minunile lăsate de Brâncuși: ansamblul scuptural din Târgu Jiu (Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului) dar și Mănăstirea Tismana aflată la aproximativ 30 de kilometri de Casa Danielescu.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografie de Adrian Satmaru și Casa Danielescu

Sursa informațiilor www.casadanielescu.ro, https://brownstone.ro

Galerie fotografii meniu Casa Danielescu