La doar câteva sute de metri de Muzeul Trovanților de la Costești, în marginea Rezervației Buila Vânturarița se află o clădire emblematică pentru localitatea Costești, Hanul Vatra. O clădire complet renovată și transformată în han de către arhitectul Dan Loidl, o persoană cu o foarte mare înclinație către natură, relaxare și bun gust.

Hanul Vatra a intrat în proprietatea lui Dan Loidl în anul 2008 sub forma unei ruine ce marca un stabiliment balnear din perioada interbelică. Acela a fost momentul în care Hanul Vatra a început să renască din propria-i cenușă. Rezultatul renovărilor este absolut fascinant.

La ora actuală, o clădire marcată ca monument istoric are porțile larg deschise pentru oricine vrea să testeze, măcar pentru o zi, viața la han. Aici, la Hanul Vatra aveți ocazia, pe lângă condițiile excelente de cazare, să degustați preparate gătite și pregătite chiar de Dan Loidl, a cărui pasiune face din bucatele de la han un adevărat deliciu.

În acest articol vom pune accent pe pateul de casă, un produs care nu ar trebui să lipsescă de pe platoul cu aperitive.

Pentru prepararea pateului, domnul Loidl a folosit ficat crud, carne prefiartă, ceapă, untură, ghimbir și alte mirodenii, apoi, pentru produsul final, a urmat niște pași care a făcut din pateul de casă una dintre preparatele esențiale ale Hanului Vatra.

Deci, înainte de orice, se fierbe carnea și se lasă la răcit. Ficatul crud se pune la malaxor și se toacă până când se obține o masă uniformă. Ceapa se călește în untură și se lasă la răcit.

Toate aceste ingrediente, împreună cu tot ceea ce înseamnă condiment, se pun la malaxor și se toacă până când se formează o masă cu o textură foarte fină.

Pentru a putea asigura consistența necesară, la jumătatea procesului de malaxare, s-a adăugat zeamă din carnea ce a fost fiartă la începutul procesului de preparare. Malaxorul folosit de domnul Loidl la prepararea pastei este un utilaj conceput și creat special pentru obținerea texturilor fine.

După tot acest proces, pasta rezultată se bagă în maț, apoi se dă la abur pentru a se frăgezi și a se fierbe și ficatul crud. Răcirea pateului se face prin punerea acestora în apă rece. Pentru gust și culoare, produsul rezultat se pune puțin la afumat.

Rezultatul obținut este unul dintre numeroasele motive pentru care merită să ajungi la Hanul Vatra măcar o dată. Apoi, a doua, a treia sosire … vin de la sine.
Ospitalitatea de care beneficiezi, condițiile de cazare și preparatele pe care le servești aici fac din Hanul Vatra una din locațiile mele preferate din Oltenia de sub Munte. Dacă mai luăm în calcul și faptul că orașul Horezu este la doar câțiva kilometri, Cheile Bistriței, Cheile Costeștiului și Cheile Oltețului la mică distanță, culele de la Măldărești la doar 10 kilometri, ajungem la concluzia că Hanul Vatra este locația ideală nu numai pentru condițiile pe care le oferă ci și pentru multitudinea de obiective turistice care poate fi vizitate fiind cazat aici.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru