Anul trecut, pe când băteam drumurile Harghitei, am descoperit în țara Reginei, Borsec un inedit festival: Ceaun Borsec Festival. Era cu doar 5 zile înainte de festival și nicăieri nu am putut găsi cazare. Dar, asta este o altă poveste, deoarece nefiind mediatizat evenimentul (deh!), am aflat despre el abia când am ajuns în zonă și am vrut să ne cazăm.

Anul acesta, între 12 și 14 iulie, Ceaun Borsec Festival, ediția a doua, la Borsec, județul Harghita, aduce noutăți de toate felurile, multe dintre ele de lins pe degete, invitați din toate colțurile lumii, muzică, ateliere sportive, culturale și educative și, bineînțeles, un adevărat maraton gastronomic. Iată ce a pregătit organizatorul:

ceaun-borsec-festival
Afișul oficial al Ceaun Borsec Festival, ediția a doua, Borsec 2019

Legendele Phoenix, Semnal M și Krypton vor ”incendia” scena amenajată la pârtia de schi din Borsec. Faimoasa orchestră Orokseg, din Ungaria, fanfara din Cozmești, județul Iași, orchestra din Reci, Fuvo Shock,  4 S Street și Kalandor vor incinge dansatorii și spiritele iubitorilor de seri cu muzică și voie bună. De asemenea, o atracție va fi recitalul de flaut-chitară al duetului Pethő Rebeka şi Pethő Csaba.

Iubitorii sporturilor de forță vor avea ocazia să vadă, duminică 14 iulie, în premieră absolută, o demonstrație a celor de la Strongman, considerați a fi cei mai puternici oameni din Europa.

Ceaun Borsec Festival, ediția a doua, include o oferta culturală bogată: vernisajul a trei expoziții de fotografie, proiecții în aer liber de filme documentare și de artă dar și prezentări de carte: cartea de bucate apărută la Cluj în anul 1695, Cărticica meseriei de bucătar (Szakats mesterségnek könyvetskéje) de Misztótfalusi Kis Miklós, publicată de Editura Gastroart. Orădeanul Székely Ervin va prezenta volumul „Carte de bucate și de dragoste”.

afis_2019-215x300

Ceaun Borsec Festival, ediția a doua, aduce spectacole, demonstrații și ateliere de dans și muzică tradițională maghiară, românească și romă, prezintă târgul de produse tradiționale și hand-made, dar și ateliere de artă tradițională țărănească sau meșteșuguri rome.

Activitățile sportive din programul Ceaun Borsec Festival, ediția a doua, vor include: o competiție de cros montan și un concurs de orientare turistică, ateliere de inițiere în zborul cu parapanta, cățărare sau slacklining.

Anul acesta sunt invitați speciali pe Teofil Vlad, abia întors de pe Everest, Toma Coconea, Avram Iancu. Ziua vă puteți relaxa cu ședințe de kiropractică, yoga, acupunctură, masaj suedez și masaj terapeutic.

Copiii sunt așteptați cu concursuri de gătit, ateliere de desenat pe turtă dulce, ateliere de pictură și un inedit stand de plimbare cu atelaje cu tracțiune canină. Duminică 14 iulie, va fi Ziua Bicicletei, șoseaua de centură a stațiunii Borsec fiind închisă pentru a putea fi folosită de iubitorii de bicicletă.

64620252_2334194866800571_5745584520174764032_n

Vedeta festivalului va fi Arena Ceaunurilor! Sâmbătă, 13 iulie, este programată demonstraţia culinară „Zece etnii-zece culturi„. Bucătari din Albania, Turcia, Slovenia, Ungaria sau Republica Moldova, vor pregăti, în ceaune, bucate specifice, pe care le vor oferi apoi pentru degustare. Invitaţii de onoare ai Ceaun Borsec Festival sunt reprezentanţii oraşului slovac Lendava și o echipă de maeștrii bucătari de la „Magyar Népi Ízőrző Lovagrend” vor aduce două ceaunuri de 600 de litri în care vor pregăti rețete de mare succes ale bucătăriei maghiare. Acest oraș este considerat capitala mondială a ceaunelor și capitala mondială a bograč, deoarece, în fiecare an, aici, se desfăşoară un concurs gastronomic de amploare.

Duminica 14 iulie 2019, concursul de gătit deschis tuturor celor interesați va fi jurizat de Cosmin Dragomir de la Gastroart, Cristian Tabără, cunoscutul om de televiziune și Master Chef-ul Konyári Sándor din Ungaria.

Prin acest festival se dorește creșterea numărului celor care apreciază și promovează frumusețea, valorile culturale și interculturale unice ale Borsecului dar și gastronomia autentică sănătoasă a Harghitei.

Articol scris de Adriana Roman

Sursa informației și a fotografiilor: Ceaun Borsec Festival/facebook