Iunie, început de vară. În București, canicula ne-a secat de vlagă. Simțeam nevoia unei ieșiri la aer curat, undeva la munte. Am ales zona considerată a avea cea mai mare puritate a aerului din județul Vâlcea, zona Horezu. O zonă plină de obiective turistice fie că vorbim despre obiective de culte, naturale, obiective de patrimoniu sau meșteșuguri. Dacă mergi în zona Horezu trebuie să ai foarte clar delimitat ceea ce vrei să vizitezi pentru că aici, vremea trece pe nesimțite. Spre exemplu, pe o rază de 30 de kilometri există 7 mănăstiri, una mai celebră decât cealaltă, Mănăstirea Hurezi, patrimoniu UNESCO la doar 5 kilometri, Mănăstirea Bistrița, la 12 kilometri, Mănăstirea Arnota, la 14 kilometri, Mănăstirea Dintr-un Lemn, la 30 de kilometri, Mănăstirea Polovragi, la 25 de kilometri și lista poate continua. Dacă ești pasionat de istorie Culele de la Măldărești și casa memorială I. Gh. Duca îți vor satisface curiozitatea cu siguranță. Dacă ești pasionat de drumeții, Munții Căpățânii îți stau la dispoziție cu nenumărate peisaje și poteci de munte. Dacă ești pasionat de speologie și arta naturală defileele Oltețului, Bistriței și Sohodolului sau peșterile Muierilor, Polovragi sau Liliecilor sunt obiective pe care nu vrei să le ratezi. Dacă vrei să faci o cură de aer sărat, salina de la Ocnele Mari are porțile larg deschise. Dacă te pasionează ceramica, atelierele de olărit de la Horezu exemplifică măiestria olarilor vâlceni.
Iată deci, o varietate de activități care te pot umple de energie, toate la distanță foarte mică de Horezu.

În drumul meu spre Mănăstirea Hurezi, patrimoniu UNESCO, am descoperit, chiar la câteva sute de metri de complexul monahal, un loc de odihnă, un loc unde poți beneficia de ospitalitatea oltenească, Pensiunea Horezu.

Pensiunea Horezu, situată în Romanii de Jos pare, la prima vedere, o casă ca oricare alta, dar odată intrat în curte se dezvăluie privirilor o terasă acoperită și un grătar dotat cu toate cele necesare pe care, ca turist, îl poți folosi ori de câte ori ai nevoie. Bineînțeles, condiția este să fii cazat la Pensiunea Horezu.

Pensiunea Horezu a fost dată în funcțiune la sfârșitul anului 2007, având deja 12 ani de serviciu în slujba turistului. Două corpuri de clădire stau la dispoziția oaspeților cu un total de 9 camere cu două paturi dotate cu grup sanitar propriu, conexiune la internet prin wifi, cablu TV, frigider, salon pentru servirea mesei și parcare.

Printre serviciile oferite de Pensiunea Horezu se numără și trezirea la cerere, păstrarea bunurilor de valoare, parcarea păzită și primirea și transmiterea mesajelor, respectiv corespondența. Iată deci, că avem de a face cu o pensiune care oferă turiștilor servicii la rang de hotel.

Am remarcat, încă de la început, curățenia din locație și grija față de oaspeți. De asemenea, Pensiunea Horezu este dotată și cu bar și restaurant, evident, aceste servicii fiind disponibile doar contra cost.

Pot spune că perioada pe care mi-am petrecut-o la Pensiunea Horezu m-a convins că locația poate fi recomandată fără reținere.
Dacă ajungi la Horezu, bucură-te cu adevărat de ospitalitatea hurezeană la Pensiunea Horezu din Romanii de Jos!
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru