1793 a fost anul care a marcat apariția localității Franzdorf, Văliugul de astăzi. La poalele Semenicului, într-un peisaj rupt din povești, 71 de familii austriece pun bazele a ceea ce va deveni una dintre cele mai frumoase așezări din Banatul Montan. În toamna anlui 1793 se pun bazele unei școli, urmând ca în anul 1807 să fie construită o școală ce a funcționat până în anul 1962. Dezvoltarea industriei din Reșița a făcut ca lucrări noi de infrastructură să fie necesare astfel încât au apărut canale de transport pe apă și drumuri ce legau actuala localitate Văliug de cel mai important centru siderurgic din Europa, Reșița.

De-a lungul timpului, extinderea localității și importanța strategică a localității au făcut posibilă crearea lacului de acumulare Gozna folosit atât pentru crearea de energie electrică cât și pentru a facilita transportul buștenilor de la exploatarea forestieră în aval de Bârzava.

Pensiunea „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

Prin anii 1855 a început construcția drumului către Gărâna urmând ca acesta să fie extins în anii 1899 – 1903 până la Slatina Timiș, actualul TransSemenic de azi. Acest drum a fost de importanță majoră având în vedere că făcea legătura între Reșița, Caransebeș și Băile Herculane, căile de transport scurtându-se simțitor.

În acest areal în care au avut loc foarte multe intervenții umane peisajul a rămas, totuși, rupt dintr-o poveste. Aici, am găsit, foarte aproape de centrul localității, un loc special, atât prin facilitățile oferite cât și prin ospitalitatea oamenilor, Pensiunea „La Buna”.

Interior Pensiunea „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

Curtea și intrarea în pensiune te conving de faptul că locul acesta este îngrijit cu atenție pentru a crea toate condițiile de confort pentru turiști. Un hol conduce către livingul îmbrăcat în cărămidă lăcuită și decorat cu multe obiecte ce îți aduc aminte la fiecare pas că te afli în Banat. Florile accentuează senzația de confort și primire călduroasă.

Interior Pensiunea „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

Aceeași căldură primitoare și plăcută îți ține companie în toată pensiunea, iar zâmbetul sincer al gazdei îți dă de știre că ai ajuns acolo unde trebuie.

Cameră la Pensiunea „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

Camerele Pensiunii „La Buna” mari, spațioase și foarte luminoase îți asigură confortul necesar pentru petrecerea unui sejur de excepție. Pereții albi, așternuturile albe lasă loc pentru mici pete de culoare ce crează senzația de bine, de veselie.

Cameră la Pensiunea „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

Pe toată suprafața proprietății este disponibilă conexiunea la internet prin intermediul unei conexiuni wireless.

La Pensiunea „La Buna” din Văliug servirea mesei este pe cont propriu, iar gazdele pun la dispoziție o bucătărie complet utilată unde se poate prepara orice fel de mâncare.

Vedere spre curte de la fereastra Pensiunii „La Buna”

De asemenea, în curte există un foișor cu grătar, cuptor și loc pentru ceaun unde, în compania unei atenții din partea casei sub forma unei vișinate sau a unui pahar de palincă, preparatele gătite aici devin mai gustoase și mai apetisante.

Foișorul Pensiunii „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

În continuarea foișorului, o sală pentru servit masa prevăzută cu bar și toate accesoriile necesare asigură un loc rustic pentru servit masa. Ambientul rustic al acestui spațiu este creat de lemnul natural folosit la construcția sălii, iar canapele și lumina candelabrului și a aplicelor completează senzația de confort.

Spațiu pentru servit masa de la Pensiunea „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

Atunci când vremea nu permite excursiile în zonă sau, pur și simplu, recreerea afară, un salon de biliard și un jacuzzi imens sunt mai mult decât bine venite pentru petrecerea timpului liber.

Salonul de biliard de la Pensiunea „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

Iarna, Semenicul este un rai al schiorilor, iar vara, Lacul Vulturilor, Vârful Gozna și Semenic te așteaptă cu potecile clar definite pentru o porție sănătoasă de aer curat de munte.

Relaxare la jacuzzi la Pensiunea „La Buna”, Văliug, județul Caraș-Severin

Un lucru este cert. Pensiunea „La Buna” din Văliug este locul unde, fie că este vară, fie că este iarnă, te relaxezi cu familia sau prietenii într-un cadru natural de excepție, având condiții și servicii de excepție.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Pensiunea „La Buna”