Banatul Montan este categoric una dintre cele mai atractive zone turistice ale țării. Locuri încărcate de istorie, pesiaje care taie respirația înflăcărând imaginația, legende și povești, tradiții unice în țară sunt doar câteva dintre minunile acestui spațiu fascinant.

Banatul Montan oferă cu dărnicie atracții naturale dar și cele făurite de mâna omuluui, completându-se armonios, creându-se un spațiu unic în România și chiar în Europa.

Banatul Montan se află în concursul pentru „Destinația Anului 2021” alături de alte destinații: Delta Dunării, Brăila, Iași, Țara Maramureșului și Oradea.

Votează Banatul Montan ca destinație favorită până pe data de 29 august și iată, mai jos, doar câteva motive pentru care merită să câștige acest titlu.

Morile de apă de la Rudăria

În Ţara Almăjului, există un loc unde morile şi stâncile îşi ţin de urât, scrâșnetul pietrelor de moară, ușor acompaniat de apa șerpuită, îl auzi dacă te abați de la drumul asfaltului și ajungi la căsuțele de lemn așezate cuminți pe malul apei.
Cheile Corcoaiei

Cheile Corcoaiei se află pe cursul râului Cerna, între Banat și Mehedinți, la aproximativ 40 de kilometri nord de Băile Herculane și reprezintă o arie protejată de interes național. Ele face parte din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, înfiinţat în 1990, care se întinde pe suprafaţa a trei judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Pe chei, privind în sus, ai senzația că pereții se unesc.

Muzeul de locomotive cu abur din Reşiţa 

Călătorii ajunşi în Reşiţa vor descoperi cu uimire în zona Triaj a oraşului un muzeu amenajat în aer liber, cel al locomotivelor cu abur, unic in Romania. Cele 16 locomotive cu abur, trase pe linie moartă în singurul muzeu de acest fel din România, reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii care vin în Reşiţa sau aflaţi în trecere spre staţiunile montane de pe Semenic.

Băile Herculane

Băile Herculane și împrejurimile sale oferă cu dărnicie un pachet turistic unic în România. Băile Herculane este „crema” turismului din Banat recunoscută fiind staţiunea balneoclimaterică cu renume european, dar şi prin Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei.

Excelența în ospitalitate o vom descoperi la Grand Hotel Minerva și Afrodita Resort & Spa, dar și la alte pensiuni din Băile Herculane.

Cascada Bigăr

În drum spre Ţara Almăjului, la jumătatea distanţei dintre Anina şi Bozovici, opriţi din drumeţie pentru a vă „trage sufletul” la cel mai odihnitor popas din Banat: Paralela 45, cu cascada şi izbucul Bigăr.

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării sunt declarate monument unic la naturii în Europa și reprezintă, de fapt, porțiunea defileului fluviului între localitățile Dubova și Ogradena. Această formațiune este formată din Cazanele Mari (3,8 km lungime), Cazanele Mici (3,6 km lungime), plus Golful Dubova (1,4 km lungime), unde Dunărea trece prin munți, iar lățimea este de doar 180 – 250 metri. Cazanele Dunării sunt partea cea mai spectaculoasă a Defileului Dunării.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Aria naturală se află în partea central-estică a județului Caraș-Severin (pe teritoriile administrative ale comunelor: Cornereva, Mehadia, Teregova, Topleț și Zăvoi și al orașului Băile Herculane), cea nord-vestică a județului Gorj (pe teritoriul comunei Padeș și al orașului Tismana) și în cea nord-estică a județului Mehedinți (pe teritoriile comunelor: Balta, Isverna, Obârșia-Cloșani și Podeni).

Parcul Național Domogled – Valea Cernei are relief deosebit: stânci abrupte și chei spectaculoase, păduri dese și  specii de copaci întâlnite doar aici pe teritoriul României, trasee însoțite de peisaje minunate, care, cele mai multe dintre ele, pornesc chiar din Băile Herculane. Tot aici, în acest parc național, sunt multe cătune izolate, fără drum de acces: Ineleț, Scărișoara, Prisăcina, Dobraia.

Fii alături de noi, în explorarea acestei zone atăt de fascinante și votează Banatul Montan ca Destinația Anului 2021

Articol de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru