Aqua Herculis sau Băile Herculane, perla Banatului Montan situată pe Valea Cernei, localitate cunoscută de mai bine de două milenii, mai precis din anul 102 d. Hr., de pe vremea Împăratului Traian, când romanii, preluând ideea de la greci, au introdus și apoi au dezvoltat ideea tratamentelor și a relaxării balneare. Orașul a primit numele după Hercules, fiul lui Zeus și al Acmenei, patron al apelor termale și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală. În timpul retragerii Aureliene, băile au decăzut, dar au continuat să fie folosite, conform scriptelor istorice din acea perioadă.

După 1718 începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, perioadă în care au cunoscut o reconstrucție și o amprentă barocă demnă de Imperiul Austriac. Astfel au fost reconstruite și modernizate băile și au fost ridicate majoritatea edificiilor prezente și la ora actuală, băile “Neptun” și “Diana”, Cazinoul, Piața Hercules, hotelurile “Traian” și “Decebal”, statuia lui Hercules, pavilioanele 4, 5 și 6 și gara.

Băile Herculane

Începând cu anul 1999. Termele Romane au fost redate circuitului turistic și exploatării balneare astfel că, la ora actuală, proprietățile curative ale apelor sulfuroase, clorurate, calcice și sodice se pot folosi ca pe vremea guvernatorului provinciei, Marcus Aurelius.

Marcată de istorie și de frământări sociale, culturale și economice, cea mai importantă stațiune balneară din Sud Estul Europei, Băile Herculane, la ora actuală, pune în valoare atât proprietățile curative ale apelor termale cât și ospitalitatea și frumusețea Banatului Montan.

Vila Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Gazda mea pentru ceva zile a fost o locație situată în centrul stațiunii, dar retrasă față de zgomotul străzii principale, am ales o locație cu un nume care se încadrează perfect în peisajul montan stâncos oferit de Valea Cernei și Munții Mehedinți, Vila Floare de Colț.

Imagine de la balconul Vilei Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Situată pe unul din etajele superioare ale stațiunii Băile Herculane, Vila Floare de Colț surprinde prin varietatea serviciilor terapeutice oferite, prin construcția făcută chiar la baza muntelui și prin ospitalitatea gazdelor.

Cameră de la Vila Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Camerele sunt bine organizate și aerisite, astfel că este întrunit confortul necesar pe toată perioada șederii aici. Bineînțeles, nu lipsește aerul condiționat și nici accesul la internet care se face printr-o conexiune wireless disponibilă pe toată suprafața vilei.

Cameră de la Vila Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Toate camerele au baie proprie, frigider în cameră, iar balcoanele dau către centrul stațiunii, peisajul de aici fiind o combinație care ilustrează atât animația din centru cât și liniștea și răcoarea stâncăriilor din Munții Mehedinți.

Cameră masaj la Vila Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

În spatele Vila Floare de Colț există un bazin cu apă termală ce poate fi folosit la îndrumarea terapeutului sau la recomandarea medicului balneolog.

Bazinul cu apă termală de la Vila Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Vila Floare de Colț dispune și de un centru de fizoterapie și recuperare care asigură masaj de relaxare și de recuperare băi termale și de relaxare, saună, precum și o sală de fizioterapie.

Cameră din centrul de fizoterapie și recuperare – Vila Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Personalul prezent aici se asigură permanent de bunul mers al recuperării dumneavoastră și vă va da indicațiile necesare în așa fel încât perioada petrecută aici să fie benefică pentru odihna și sănătatea dumneavoastră.

Recepția și barul de la Vila Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Restaurantul Vila Floare de Colț are o capacitate cre poate găzdui cu lejeritate 40 de persoane, specificul bucătăriei fiind continental cu pronunțate influențe tradiționale bănățene.

Restaurantul Vilei Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Atmosfera din restaurant este de căldură și intimitate, fiind creată de mobilierul simplu și elegant.

Spațiu de relaxare aflat lângă bazinul cu apă termală – Vila Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Aici, la restaurantul Vilei Floare de Colț, am avut ocazia să degust un cotlet bănățean cu sos de ciuperci și cartofi aurii, un deliciu pregătit de doamna Luci pe care l-am savurat cu toată plăcerea și un trandafir bănățean, desert care a completat perfect felul principal.

Cotlet bănățean cu sos de ciuperci și cartofi aurii – Restaurantul Vilei Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Trandafirul bănățean este desertul care prin savoarea și aspectul lui a încheiat triumfal masa copioasă de la restaurantul Vilei Floare de Colț.

Trandafirul bănățean – – Restaurantul Vilei Floare de Colț, Băile Herculane,, județul Caraș Severin

Pentru amatorii de drumeții, Valea Cernei și Munții Mehedinți vin cu o bogată și variată paletă de trasee turistice. Pentru plimbare sunt recomandate Crucea Albă, Grota Haiducilor, Grota cu Aburi, Cheile Pecinișcăi, Lacul Prisaca, celebrul Foișor Roșu al Reginei Elisabeta (Sissi), iar pentru trekking și anduranță Poteca Pisicii, Vărful Domogledul Mic, Domogledul Mare, Șoimul și Colariu.

Indiferent care este motivul pentru care ajungi la Vila Floare de Colț, atmosfera locului, varietatea obiectivelor turistice, profesionalismul și spitalitatea gazdelor te vor face cu siguranță să revii cu plăcere de fiecare dată.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru