În căutarea culturii, istoriei și a obiectivelor turistice din Băile Herculane, este mai mult decât evident că a trebuit să fac cunoștință cu gastronomia locală. Fiind în zonă stâncoasă, am ales să servesc un preparat făcut la o pensiunea cu nume predestinat pentru zona montană, Vila Floare de Colț din Băile Herculane.

Aici, pe lângă decorațiunile interioare ale restaurantului care se inspiră din istoria și cultura locală, am găsit o deschidere foarte mare către gastronomia tradițională. Așa se face că, atât Oana Popescu, administratorul vilei cât și tanti Luci, bucătarul șef, au fost mai mult decât încântate în a-mi demonstra, la fața locului, ce înseamnă un preparat gastronomic local și modul de preparare al acestuia.

Cotlet bănățean de porc cu ciuperci și cartofi aurii, delicatesa servită exemplar la Vila Floare de Colț din Băile Herculane

Am fost invitat la bucătărie și, … aici a început totul.

Cotletul de porc feliat și condimentat

Cotletul de porc frumos feliat, presărat cu puțin piper stătea liniștit pe o farfurie și aștepta să fie dat prin făină și apoi pus în tigaia încinsă.

Ceapa se taie feliuțe

Pe masa de lucru pentru legume, tanti Luci a tocat, nici prea gros, dar nici prea subțire, ceapa și ardeiul galben pentru a le pune la frăgezit în altă tigaie.

Ceapa și ardeiul galben la frăgezit în tigaie

Odată aceste operațiuni terminate, ceapa și ardeiul au fost puse la frăgezit în ulei și a continuat prepararea cotletului.

Cotletul dat prin făină

Carnea fost dată prin făină și apoi așezată în tigaia încinsă. Din când în când mai întorcea cu grijă atât ceapa și ardeiul cât și cotletul, verificând de fiecare dată frăgezimea și culoarea.

Cotletul așezat în tigaie

Când carnea a prins o culoare aurie, a adăugat un ingredient care nu mi-a fost divulgat constituind secretul bucătarului, apoi a luat tigaia de pe flacără și a lăsat-o puțin la odihnit.

Încet încet cotletul capătă culoarea aurie

Între timp ceapa și ardeiul au prins o culoare aurie, foarte apetisantă.

Se adaugă puțină sare

A adăugat puțină sare, apoi a luat fiecare bucată de cotlet și a așezat-o peste legumele abia călite și a adăugat ciupercile tăiate felii.

Se adaugă cuipercile

Ușor, să nu cumva să se rupă ingredientele, a întors pe toate părțile carnea și a pus o cană cu apă, apoi a acoperit totul cu un capac.

Preparatul prinde ușo ușor contur în tigaie

După acest procedeu, tanti Luci, a trecut la prepararea cartofilor aurii rondele. Mirosurile se amestecau în aer, care mai de care mai apetisante, iar pofta mea de mâncare creștea de la minut la minut.

Amestecul gusturilor și mirosurilor apetisante

După aproximativ 10 minute, cotletul împreună cu legumele au fost inundate cu o doză zdravănă de smântână pentru gătit. Pentru gust și savoare au fost adăugate câteva frunze de dafin și boabe de piper întregi, apoi capacul a fost așezat din nou peste tigaie și am mai așteptat aproximativ 10 minute.

Se adaugă smântâna

În tot acest timp, tanti Luci a tocat mărunt pătrunjelul, a pregătit feliile de ardei roșu și oțetul balsamic pentru plating. La plating-ul final, cireașa de pe tort a fost o frunză de mentă proaspătă pentru a împrăștia un miros și a da un gust aparte acestui preparat de excepție.

Cotlet bănățean de porc cu ciuperci și cartofi aurii, gata de servit exemplar la Vila Floare de Colț din Băile Herculane

Ingredientele proaspete, atent alese, modul de preparare, dedicația și pasiunea cu care cotletul bănățean de porc cu ciuperci a fost preparat, au făcut ca masa servită la Vila Floare de Colț din Băile Herculane să fie de neuitat și să mă facă să revin și pentru alte preparate.

Din punctul meu de vedere, ingredientul principal pe care l-a folosit tanti Luci a fost pasiunea și sufletul pe care l-a pus în acest preparat. Precum bine se știe, întotdeauna, mâncarea iese după sufletul omului.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru