Cunoscută și recunoscută pentru exploatările de fier din epoca romană, prin modul în care era spălat minereul de fier, în gropi imense care erau umplute cu apa din râurile învecinate, Baia de Fier surprinde în mod plăcut și prin ospitalitatea oamenilor și peisajele absolut extraordinare ale Munților Parâng. Aici, la Baia de Fier, natura a fost mai mult decât generoasă, astfel că, dacă te afli cazat aici, ai posibiltatea vizitării Cheilor Galbenului, a Peșterii Muierilor și, la doar câțiva kilometri, Cheile Oltețului, Peștera Polovragi, Peștera lui Săbăreanu și Mănăstirea Polovragi. Pentru amatorii de drumeții montane, bine de știut este faptul că Baia de Fier oferă un punct principal de acces către potecile turistice din Masivul Parâng, acces facil la Șura Haiducilor, Peștera de la Șură, Peștera Urșilor și Peștera de la Închisoare.

Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Pentru a explora aceste minunate puncte de interes turistic, am ales o locație liniștită, departe de tumultul aglomerației, o locație cu o poveste aparte și o arhitectură cu totul și cu totul specială, Tiny House. Așa cum sugerează și numele, Casa Mică (Tiny House) este locul perfect pentru 4-5 persoane care doresc să se relaxeze într-un climat armonios, natural, curat, admirând noaptea stelele pe cer sau citind o carte în inima naturii.

Foișor în curtea Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Tiny House a pornit ca un proiect al lui Cosmin și al Silviei, proiect menit a-i scoate din tumultul orașului, din poluare, din aglomerația și stresul zilnic. Trebuie să recunoc, designul interior, localizarea și bunul gust sunt deosebite, iar gazdele, niște oameni de nota 10.

Loc de joacă la Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Accesul la Tiny House se face din DJ 675C, drumul de legătură directă dintre DN67 (Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu) și Baia de Fier, printr-un drum cu piatră bătută de aproximativ 200 de metri accesibil pentru orice tip de autoturism.

Loc de relaxare în curtea Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

De la depărtare se poate zări căsuța mică, locul unde poți auzi, la propriu, cum crește iarba, locul unde liniștea este cuvântul care face ordinea. Imediat cum ai ajuns la locație, ai să vezi pe partea stângă, la intrarea în clădire, un loc special amenajat, ca o terasă, utilă atât pentru plajă fiind dotată cu șezlonguri, cât și pentru a servi cafeaua sau un vin bun, relaxați la umbră.

În curtea Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Pe partea dreaptă, un foișor acoperit, un loc special amenajat pentru grătar, pentru ceaun și foc de tabără te îndeamnă să te gândești serios la ce anume vei prepara pentru masa de seară.

Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

În continuare, un spațiu verde, generos, flancat cu muri și zmeură îți dă de înțeles că poți savura și din deliciile oferite de natură fără prea mari bătăi de cap și căutări. În spatele curții, o trambulină pentru copii este așezată suficient de departe cât să nu tulbure liniștea celor care doresc să stea la plajă sau la grătar.

Bucătăria Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Interiorul Tiny House, piesa de rezistență, este o îmbinare perfectă a modernului, bunului gust și al utilității. La parter se regăsește bucătăria complet utilată pusă la dispoziția musafirilor și o baie care deservește cele două camere de la etaj.

Bucătărie Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Accesul în camere se face pe două scări, separate, retractabile, astfel că, fiecare cameră are parte de intimitatea ei, atât de necesară. O cameră este dotată cu două paturi twin, iar cealaltă cu un pat matrimonial generos.

Cameră de la Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Iată deci, că Tiny House Baia de Fier devine cea mai potrivită locație pentru o familie cu copii.

Cameră de la Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Peisajul ce se deschide privirilor din cele două camere scoate în evidență grandoarea și măreția celor două masive muntoase, Parâng și Căpățânii. Așternuturile albe, curățenia și ospitalitatea gazdelor te vor convinge, cu siguranță, să revii ori de câte ori vei avea ocazia.

Cameră de la Tiny House, Baia de Fier, județul Gorj

Din punctul meu de vedere, Tiny House este locația perfectă dacă ești în căutarea liniștii și a naturii, este locația ideală pentru un weekend sau o vacanță în doi sau împreună cu copiii, este locația ideală și la îndemâna oricui pentru a evada din tumultul cotidian și din aglomerația excesivă a marilor orașe.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru