Cu toții suntem familiarizați cu puiul la cuptor pe care, cu siguranță, l-am servit de foarte multe ori acasă, dar, a servi un pui de casă la cuptor preparat într-o manieră diferită de un pasionat al gastronomiei este un adevărat deliciu.

Asta am simțit în momentul în care am degustat o bunătate de pui la cuptor făcut de Oana, la Cabana Izvorul Rece din Polovragi.

Am asistat la tot procesul de preparare, dar unde ar mai fi surpriza, uimirea descoperirii deliciului și aromelor din farfurie, dacă nu ați degusta voi, personal, acest minunat preparat gastronomic? Așa că, sunteți oricând bineveniți să savurați din deliciile bucătăriei Cabanei Izvorul Rece din Polovragi. Până atunci, iată experiența trăită de mine acolo.

Pentru început, puiul de casă a fost foarte bine curățat și apoi condimentat la interior, cu un amestec special, secretul Oanei, iar la exterior a fost foarte bine sărat.

Puiul a fost apoi băgat la cuptor într-un vas acoperit și lăsat aproximativ două ore la foc foarte mic. După cele două ore, se poate observa că puiul a prins deja acea culoare specifică cărnii fierte. Oana a scos capacul și am mai lăsat timp de 20 de minute produsul la cuptor pentru a se rumeni frumos și a căpăta acea culoare maronie, mai mult decât apetisantă.

După aproximativ 2 ore și jumătate, timp în care am savurat mirosurile absolut extraordinare care răzbăteau din cuptor, puiul a fost gata pentru pregătirea finală. Astfel, a fost scos din cuptor, așezat pe un fund de lemn și despărțit, cu foarte mare grijă, în fix două părți egale care au fost frumos depuse pe o farfurie din ceramică.

Oana a turnat sosul, în mod egal, pe cele două jumătăți frumos așezate pe farfurie, apoi a ornat farfuria cu murături asortate. Pentru un plating de excepție și un gust deosebit, cireașa de pe tort a fost ornarea cu câteva frunze de mentă proaspătă.

Mirosul de pui la cuptor combinat cu cel de mentă proaspătă a umplut încăperea, iar nerăbdarea mea a început să crească.

Am servit puiul la cuptor cu murături asortate și mentă în foișorul Cabanei Izvorul Rece, acompaniat fiind de foșnetul magnific al pădurii de fag, de un pahar de vin de casă și de gazdele mele, Oana și Florin Cionoiu.
Pe lângă gustul de excepție al bucatelor pregătite aici, cabana din bușteni masivi și atât de primitoare, aerul curat de munte și ospitalitatea gazdelor au făcut ca timpul petrecut aici să devină amintiri de pus la suflet și, de aceea, vă recomand din toată inima să îi vizitați și să trăiți aceleași experiențe.

După o masă copioasă, cât se poate de simplă, dar foarte de efect și foarte gustoasă, în perfectă concordanță cu mediul înconjurător, am făcut o tură pentru digestie la iazul cu pești al cabanei și apoi m-am lăsat purtat pe aripile viselor în așternuturile albe, imaculate ale camerei mele cu vedere către pajiștea unde, dimineață de dimineață, se pot admira căprioarele care vin la păscut.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru