Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anuntat luni, 7 iunie, pe pagina de Facebook a instituției că, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale

„Avem, din păcate, si o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale.

Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte si imagini”, scriu specialiștii de la Romsilva.

Pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului a explicat că motivul prăbușirii este intervenția omului în circuitul apei.
Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural,
a precizat Mircea Jumanca.

Cascada Bigăr, desemnată, cândva, „cea mai frumoasă din lume”
Cascada a fost necunoscută publicului larg până în anul 2013, când o fotografie a cascadei Bigăr a ajuns la „The World Geography”.
Într-unul din topurile realizate de „The World Geography”, cascada Bigăr fost desemnată cea mai frumoasă din lume. Ulterior, jurnaliştii de la Huffington Post au publicat un articol pe baza acestui top, în care se spunea despre cascadă că este “un loc magic, desprins parcă din basme”.
Citește aici, ceea ce scriam în anul 2019, când am vizitat minunea.
Visul s-a terminat.
Sursa informației Facebook Romsilva
Sursa fotografii Sima Anda-Ana
Romsilva se apără cu încrâncenare pentru că este principalul vinovat! Alături de Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, Ministerul Mediului și Primăria Bozovici!
Responsabile sunt instituțiile statului și toate sunt guvernamentale. Cascada făcea parte din arie protejată încă de la 6 martie 2000, inclusă în categoria IV-a IUCN cu regim special dar toți au făcut bani din cascada asta în ultimii 8 ani de când a luat amploare popularizarea ei. Cascada este acolo de milenii, prima dată a fost amenajat locul în 1981 dar în ultimii ani cascada a fost efectiv călcată în picioare. În ultimii doi ani, mai ales, după ce Romsilva și Coca-Cola au amenajat pasarele și balustrade, au deviat cursul pentru amenajări de cascade în trepte ca să crească fluxul de turiști și încasările de vizitare, au apărut tot felul de cocalari și neandertalieni în șlapi, cu burți și merțane care se cocoțau efectiv pe travertin și-și făceau selfie-uri. În 50 ani n-am văzut ce mi-a fost dat să văd în ultimii doi ani; ba, în plus, alți idioți aruncau monede în ochiurile de apă ce se formau pe travertin, lângă chioșcul amenajat, că așa au văzut ei prin Franța sau Italia. Idioți cu buletin! Iar aurolacii, seara, se înghesuiau pe biata cascadă să adune monedele din apă. Nici nu vreți să știți câte albume de nuntă s-au făcut de către fotografi pe și sub cascadă! Fufe de toate taliile și tembeli cu pantofi de lac rânjeau fericiți în blitz-uri de pe biata cascadă. Tropăită, zguduită, călărită și secată; travertinul avea nevoie de alimentare cu apă continuu și nu putea suporta atâtea vibrații. Normal că s-a prăbușit. Nu e din cauze naturale cum susțin cei de la televiziune și presă ca urmare a declarației Romsilva. E mână de om și rezultatul nesăbuinței oamenilor.
Ministerul Mediului nu știe nici pe hartă unde se află cascada pentru că nu i-a interesat (doar vreo două somități de la turism au ajuns pe aici în ultimii 20 ani), Primăria Bozovici a dat avize peste avize, n-a monitorizat niciodată condițiile de vizitare, poliția era inexistentă (doar anul trecut i-am văzut în goană de amenzi pentru nepurtarea măștilor anti-covid); Romsilva minte, Romsilva și Parcul Național permiteau grupurilor de zeci de turiști să stea pe travertin pentru poze în loc să interzică, în loc să ghideze și să limiteze fluxul de vizitatori, să organizeze concentrarea de turiști. Angajații de acolo și-au deschis pensiuni, și-au luat apartamente pe la Timișoara, nici n-aveți idee câți bani s-au făcut acolo! Un angajat făcea mii de lei pe zi! acolo iar bilete de vizitare deconta de câteva sute de lei. Știu pentru că am văzut cu ochii mei, pentru că am ghidat grupuri de turiști în toată zona aia. Romsilva știe și de aia se încrâncenează acum că doar afirmațiile lor sunt sigure. Ne-am lămurit cum sunt ”sursele sigure” iar în cazul ăsta pot să mă bat cu tot ministerul pentru că știu și am văzut cu ochii mei!
Trebuia aplicat și monitorizat același gen de turism ca la Ochiul Beiului. Nu faci gălăgie în pădure, nu fumezi și nu arunci chiștoace, ambalaje pe jos, nu te scalzi în apa lacului. Este interzis! E arie protejată într-un parc național, o rezervație aflată sub protecția legii în care n-ai voie să intervii! Lași natura să evolueze în ritmul ei, nu faci poteci, balustrade, pasarele, becuri, lampioane și discoteci. Desfid pe oricine mă contrazice pentru că știu, cunosc ce afirm. Bigăr a fost mană cerească pentru unii care s-au îmbogățit distrugând. În câțiva ani. 8 mai exact! Iar noi, pălmașii, mai adâncim sărăcia cu încă o pierdere. Dați-vă dracului de români zdrențăroși, puteți trăi cu țoale rupte, burțile goale, fără Dumnezeu și fără natură!
Cunosc perfect Bigărul și istoria lui pentru că aici locuiesc; o cascadă vizitată de chiar împărăteasa Sissi, de regele Carol al II-lea dar ghiorlanii mileniului III și imbecilitatea guvernanților au pus-o la pământ. Natura s-a răzbunat! Romsilva fluieră a pagubă acum ori se apucă de tăiat copaci din rezervație, rangerii parcului vor fi concediați, buticarii și proprietarii de restaurante își vor strânge catrafusele și ”adio, afacere!”, proprietarii de parcări vor lăsa bălăriile să crească la loc iar mama natură se va odihni în sfârșit. Sunt trist dar… fericit!