Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anuntat luni, 7 iunie, pe pagina de Facebook a instituției că, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale

Cascada Bigăr s-a prăbușit – sursa foto Sima Anda-Ana

„Avem, din păcate, si o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale.

Cascada Bigăr s-a prăbușit – sursa foto Sima Anda-Ana

Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte si imagini”, scriu specialiștii de la Romsilva.

Cascada Bigăr s-a prăbușit – sursa foto Sima Anda-Ana

Pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului a explicat că motivul prăbușirii este intervenția omului în circuitul apei.

Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural,

a precizat Mircea Jumanca.

Cascada Bigăr s-a prăbușit – sursa foto Sima Anda-Ana

Cascada Bigăr, desemnată, cândva, „cea mai frumoasă din lume”

Cascada a fost necunoscută publicului larg până în anul 2013, când o fotografie a cascadei Bigăr a ajuns la „The World Geography”.

Într-unul din topurile realizate de „The World Geography”, cascada Bigăr fost desemnată cea mai frumoasă din lume. Ulterior, jurnaliştii de la Huffington Post au publicat un articol pe baza acestui top, în care se spunea despre cascadă că este “un loc magic, desprins parcă din basme”.

Citește aici, ceea ce scriam în anul 2019, când am vizitat minunea.

Visul s-a terminat.

Sursa informației Facebook Romsilva

Sursa fotografii Sima Anda-Ana