Cu toții avem drumurile noastre, dar nu vom uita niciodată ceva ce a fost cu adevărat diferit, ceva la care nu ne-am fi așteptat sau care a depășit așteptările. Este vorba despre acel ceva unic, care încununează cu brio ceva deja existent, este senzația greu de descris în cuvinte, o senzație pe care sunt convins că unii dintre voi ați experimentat-o cândva. Aceeași senzație am avut-o eu la Polovragi la Pensiunea Castania.

Pensiunea Castania, Polovragi, județul Gorj

Polovragiul m-a întâmpinat primitor, ospitalier, cu ale sale priveliști extraordinare specifice Olteniei de sub Munte, cu ale sale Chei ale Oltețului unice în Europa, cu ale sale tradiții și obiceiuri care ilustrează cultura și tradiția unui popor, cu ai săi oameni frumoși care s-au ridicat din propria lor cenușă. Pe lângă toate acestea, a venit și “cireașa de pe tort”, Pensiunea Castania.

Pensiunea Castania, Polovragi, județul Gorj

După ce am avut ocazia să documentez fierăria, cusăturile tradiționale și țesutul sau împletitul coșurilor de nuiele, am avut ocazia să mă bucur de rafinamentul, bunul gust, profesionalismul și ospitalitatea Pensiunii Castania.

Terasa Pensiunea Castania, Polovragi, județul Gorj

Pensiunea Castania m-a întâmpinat cu o parcare somptuoasă, o terasă imensă decorată cu flori și, … un zâmbet deschis, din suflet, al personalului. O senzație unică, o senzație de bine și de dorință de a reveni. Situată în Poiana Mănăstirii din Polovragi, la doar 100 de metri de Mănăstirea Polovragi, Pensiunea Castania are o poziționare care scoate în evidență atât frumusețea zonei prin priveliștea directă asupra Cheilor Oltețului cât și frumusețea oamenilor prin modul în care am fost întâmpinat.

Curtea și piscina Pensiunii Castania, Polovragi, județul Gorj

Am fost printre norocoșii care au fost întâmpinați chiar de către proprietari, oameni cunoscători ai frumosului și bunului gust. Nici măcar nu am fost întrebat dacă doresc ceva anume, am fost poftit la masă, pe terasă, undeva unde se deschidea privirilor o priveliște extraordinară asupra piscinei, locului de joacă și asupra Polovragiului și Munților Căpățânii.

Ciorbă de văcuță la Pensiunea Castania, Polovragi, județul Gorj

Am fost servit cu o ciorbă de vită absolut extraordinară și un stufat de miel care rivalizează cu preparatele oricărui restaurant de fine dining.

Stufat de miel la Pensiunea Castania, Polovragi, județul Gorj

Gustul desăvârșit și aspectul demn de un restaurant al unei pensiuni de patru margarete mi-au dat de înțeles că am de a face cu un bucătar pentru care a găti este o pasiune, este o perfecțiune a bucătăriei și a preparatelor tradiționale.

Restaurantul Pensiunii Castania, Polovragi, județul Gorj

După servirea mesei a venit și turul de onoare al locației. Sincer, nu știu la ce mă puteam aștepta mai mult de ce am văzut deja, dar realitatea a continuat să mă surprindă. Turul pensiunii mi-a fost făcut de doamna Roxana, un om deschis, atent la detalii, un profesionist adevărat. Restaurantul Pensiunea Castania este compartimentat în două săli, una principală și cea de-a doua, organizată pentru servirea micului dejun.

Restaurantul Pensiunii Castania, Polovragi, județul Gorj

Decorațiunile, aranjamentele și dispunerea meselor este făcută în așa fel încât să optimizeze la maxim spațiul disponibil și să nu creeze aglomerație. Culorile, perfecte pentru a crea o senzație de intimitate și relaxare, iar tablourile și florile nu fac altceva decât să-ți confirme faptul că te afli într-un loc unde eleganța este cuvântul de ordine.

Cameră la Pensiunea Castania, Polovragi, județul Gorj

Camerele, mari, aerisite, luminoase, incredibil de curate și bine organizate, scot în evidență mobilierul din lemn masiv sculptat manual, motivele tradiționale ale Olteniei de sub Munte și, bineînțeles, aerul aristocrat al locației.

Cameră la Pensiunea Castania, Polovragi, județul Gorj

Priveliștea de la balcoane îți taie respirația, iar liniștea aproape că devine supărătoare.

Piscina și foișorul Pensiunii Castania, Polovragi, județul Gorj

Printre facilitățile oferite de Pensiunea Castania se numără o piscină cu apă încălzită, un foișor lângă piscină, perfect pentru a te retrage la umbră în zilele toride de vară și pentru a savura un cocktail alcoolic sau non alcoolic, un spațiu de joacă pentru copii, șezlonguri pe iarbă pentru plajă și un spațiu verde mai mult decât vast pentru a petrece timpul liber și a te relaxa fără a fi deranjat.

Spațiu de relaxare la Pensiunea Castania, Polovragi, județul Gorj

Din punctul meu de vedere, Pensiunea Castania reprezintă un apogeu al profesionalismului, al facilităților și al ospitalității într-o zonă unde mitul se îmbină perfect cu realitatea, într-o zonă unde varietatea și multitudinea obiectivelor turistice te face să-ți petreci cel puțin o săptămână. Astfel, dacă ai ajuns aici, nu uita să vizitezi Cheile Oltețului, Peștera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, Crucea lui Ursache, Oborul Jidovilor, Cabana Bârlogul Lupilor sau Peștera Ascunsă. Ideal ar fi ca aceste obiective să le parcurgi însoțit de un ghid pentru a putea avea parte de povestea, istoria și legendele locului. Detalii despre ghidaj se pot obține la recepția Pensiunii Castania.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru