Este o imagine pe care, poate, doar cele din cărțile de basme o pot concura. Aici, natura s-a jucat și și-a propus să creeze un spațiu ireal. O stâncă cu formă de clopot, înaltă de vreo 7 – 8 metri, este acoperită de o pătură mătăsoasă din mușchi verde. Apa adunată dintr-un izvor subteran cade ca o perdea nebună peste verdele stâncii. Stropii de apă se preling pe marginea clopotului și cad în Miniș. Cercul strălucitor creat la nivelul râului dă senzația a milioane de diamante ce plutesc pe luciul apei schimbându-și culorile după cum bat razele soarelui. Stând așa și privind-o în toată splendoarea ei, ai strania senzație că apa e vie, iară, noi, muritorii, uimiți de atâta frumusețe, am scris legende și povești. I-am spus Cascada Bigăr sau Cascada Coronini.

IMG_20190613_180239 copy
Cascada Bigăr

Miracolul acesta creat de natură pe râul Miniș, Cascada Bigăr se află în vestul țării, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa (176,60 hectare), din județul Caraș-Severin. Este fascinant faptul că frumusețea aceasta naturală, din Valea Minișului, se află la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B, dar și la jumătatea distanței dintre Polul Nord şi Ecuator, pentru că pe aici trece Paralela 45. Lângă izvor este o bornă care indica punctul de intersecție al Paralelei 45.

Din anul 2000 Cascada Bigăr a fost declarată arie protejată de interes naţional.

_MG_7443 copy
Cascada Bigăr

Cascada Bigăr se află la câțiva metri distanță de șosea, unde există și un loc de popas. Astfel se intră în rezervația naturală. Se continuă drumul pe jos, aproximativ 10 minute pentru a vedea de unde izvorăște Izvorul Bigăr sau Izbucul Bigăr. Izvorul este puternic și vine din subteran, trece prin Peștera Bigăr. Până la izvor se urcă pe o potecă stâncoasă, apoi se ajunge la un podeț de lemn peste râu și astfel se ajunge la peșteră.

_MG_7445 copy
Cascada Bigăr

Apa este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând Cascada Bigăr. Apa este foarte curată și este potabilă.

Cascada este formată de Izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic, ce are o activitate intermitentă și funcţionează pe principiul sifonului. Când apa izvorului care se adună în golul carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafaţă.

_MG_7440 copy
Cascada Bigăr

Jurnaliștii de la Huffington Post au scris despre frumusețea Cascadei Bigăr și au declarat că este una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume.

În 2013, unicitatea cascadei i-a uimit și pe cei de la The World Geography și pe cei de la National Geographic Traveler. Fascinați de frumusețea ei, au declarat Cascada Bigăr cea mai impresionantă cascadă naturală din lume.

O altă zonă de poveste se află la doar 20 de kilometri de Cascada Bigăr. Astfel, după ce ți-ai încărcat sufletul de frumusețea Bigărului vei putea să simți energia locului numit Rudăria unde se află cele mai frumoase 22 de mori de apă din țară. Complexul Rudăria face parte din patrimoniul UNESCO, iar zona este unică în sud-estul Europei.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru