Culorile pastelate ale toamnei încep să-și facă simțită prezența pe meleagurile montane. Atât timp cât am stat în Poiana Mărului din județul Brașov am fost martor la schimbările anotimpului, deși temperaturile aduc mai aproape de vară târzie decât de toamnă, dar natura știe ce are de făcut și înfățișează Piatra Craiului în toate culorile posibile.

IMG-20190917-WA0073
Poiana Mărului, județul Brașov

Una dintre opririle mele a fost la Casa Ioana, o pensiune cu cinci camere care este aproape de tradiția locală și de bunătățile tradiționale. Doamna Ancuța agrează varianta de închiriere totală a locației grupurilor care caută liniște, relaxare, tradiție și ospitalitate.

IMG-20190917-WA0053
Casa Ioana, Poiana Mărului, județul Brașov

Nu am putut să nu remarc zâmbetul sincer al doamnei Ancuța atunci când am trecut pragul casei. Deși încărcată de treburile specifice toamnei, m-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze, semn că este pregătită și bucuroasă de oaspeți.

IMG-20190917-WA0031
Casa Ioana, Poiana Mărului, județul Brașov

Am remarcat de când am urcat la pensiunea Casa Ioana, căci se poate urca cu mașina până aici, îmbinarea foarte naturală de modern cu tradițional. Țolurile de pe pereți sunt mărturie a pasiunii de a conserva și propaga tradiția din zonă.

IMG-20190917-WA0015
Foișorul Casei Ioana, Poiana Mărului, județul Brașov

Curtea frumos aranjată și întreținută a Casei Ioana spune că avem de a face cu o familie care apreciază frumosul și ordinea. Acest lucru l-am remarcat și atunci când am văzut camerele. Totul foarte bine organizat și întreținut, o curățenie impecabilă demnă de tradiția binecunoscută a Ardealului.

IMG-20190917-WA0020
Cameră la Casa Ioana, Poiana Mărului, județul Brașov

Casa Ioana are o bucătărie complet utilată (cuptor cu microunde, frigider, aragaz și toate ustensilele necesare) și un salon pentru servit masa pentru turiștii cazați la pensiune.

IMG-20190917-WA0018
Bucătăria Casei Ioana, Poiana Mărului, județul Brașov

Pentru cei care vor doresc să-și pregătească un grătar, au posibilitatea să o facă deoarece toate cele necesare se află foarte bine aranjate în curtea pensiunii Casa Ioana. Pentru cei care doresc să fie permanent în contact cu lumea, există legătură la internet prin conexiune wireless.

IMG-20190917-WA0016
Terasa și foișorul Casei Ioana, Poiana Mărului, județul Brașov

Casa Ioana din Poiana Mărului se înscrie perfect în peisajul natural oferit cu generozitate de munții Piatra Craiului. Având în vedere că locația este destul de sus, de aici se poate admira în voie un peisaj rupt din poveștile fraților Grimm cu locații împrăștiate pe munte și, în zilele reci, câte un firicel de fum ieșind din coșuri.

IMG-20190917-WA0072
Poiana Mărului văzută de la fereastra Casei Ioana

Peisajul parcă te transpune într-o lume de basm, o lume în care bunul gust, tradiția și natura sunt la loc de cinste. Casa Ioana este locul unde, de câte ori vii, ai ocazia să redescoperi parfumul copilăriei și al vremurilor de mult uitate.

IMG-20190917-WA0035
Poiana Mărului văzută de la fereastra Casei Ioana

Ospitalitatea, curățenia, țuica de casă și produsele tradiționale împreună cu peisajul din zonă sunt doar câteva din atuurile care te fac să revii aici, la Poiana Mărului, la Casa Ioana, oricând cu plăcere.

IMG-20190917-WA0063
Foișorul Casei Ioana, Poiana Mărului, județul Brașov

Pentru cei care vin aici la relaxare găsesc un loc plin de istorie și tradiție, un loc unde timpul stă pe loc, un loc unde pot degusta delicatesele preparate de localnici, un loc unde căldura gazdelor se împletește mai mult decât armonios cu dulcea căldură din casă, oricât de frig ar fi afară.

IMG-20190917-WA0029
Foișorul și curtea Casei Ioana, Poiana Mărului, județul Brașov

Pentru cei care sunt pasionați de drumeții, Castelul Bran, Prăpăstiile Zărneștiului, Cetatea Neagră din Codlea, Biserica Fortificată din Codlea, Rezervația de urși de la Zărnești, Plaiul Foii, sunt doar câteva din obiectivele care se pot vizita de-a lungul timpului petrecut aici.

Pentru pasionații de munte, masivul Piatra Craiului oferă nenumărate obiective turistice care pot fi atinse doar cu echipament și antrenament adecvat.

Iată deci, că la doar 200 de kilometri de București poți petrece câteva zile de neuitat în mijlocul naturii, înconjurat de ospitalitate, căldură, produse tradiționale și o îmbrățișare pastelată a culorilor de toamnă oferită de natură.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Casa Ioana Poiana Mărului