O gigantică arcadă din piatră, un pod natural, unic în lume

Podul lui Dumnezeu este în județul Mehedinți, în zona localității Ponoarele. Este numit și Podul Natural deoarece este un pod format natural, unic în întreaga lume și se prezintă sub forma unei gigantice arcade din piatră peste care trece drumul Baia de Aramă – Drobeta Turnu-Severin.

_MG_8085 copy
Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu a luat naștere în urma răsturnării zidului superior al unei peșteri și, cu dimensiunile sale covârșitoare domină întregul peisaj din zonă.

IMG_20190618_114053 copy
Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu măsoară 30 de metri în lungime, 13 de metri în înălțime, 22 de metri în lățime și 9 metri la deschidere, fiind astfel cel mai mare pod natural din țara noastră și al doilea cel mai mare de pe continent.

_MG_7502 copy
Podul lui Dumnezeu

Este singurul pod natural în care este posibil accesul cu autovehicule, chiar și cu vehicule de mare tonaj.

_MG_7523 copy
Podul lui Dumnezeu

O legendă locală spune că lui Dumnezeu i s-a făcut milă de localnicii care nu aveau cum să treacă Valea Pragului și l-a alungat pe diavolul care se ascundea în peștera de sub pod. Când diavolul a fugit, tavanul peșterii s-a prăbușit, după care, ieșind la Zătonul Mare, dracul s-a agățat cu ghearele de stâncile din Dealul Peșterii.

_MG_7496 copy
Podul lui Dumnezeu

Se pare că o stâncă încă mai poartă urmele zgârieturilor diavolului, purtând numele de Stânca Dracului.

IMG_20190618_120520 copy
Podul lui Dumnezeu

O altă legendă spune că Dumnezeu a construit podul pentru a-l ajuta pe Sfântul Nicodin să treacă spre Tismana.

_MG_7503 copy
Podul lui Dumnezeu

Cel mai bine, Podul lui Dumnezeu poate fi admirat în toată splendoarea sa din Crovul Peșterii, de unde ni se dezvăluie pitoreasca Vale a Pragului. Se poate observa structura etajată a podului fiind compusă din blocuri suprapuse de calcar, rezultat al eroziunii și al precipitațiilor.

_MG_7521 copy
Podul lui Dumnezeu

Dinspre Valea Turcului, Podul lui Dumnezeu arată ca un arc gigantic, împietrit, pe sub care se dezvăluie verdele Dealului Peșterii.

_MG_7535 copy
Podul lui Dumnezeu

În zona Podului lui Dumnezeu, natura și-a făcut de cap etalându-și și alte minunății: Zătonul Mare și Zătonul Mic, două lacuri carstice extrem de frumoase, despre care se spune că nu ar avea fund.

Peisajele deluroase ale Mehedinților sunt întotdeauna o adevărată experiență  pentru iubitorii naturii și pentru pasionații de fotografii inedite. O dovadă în plus că România este un tărâm binecuvântat cu locuri naturale uluitoare.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru