Chiar dacă nu ne-a fost dat (până acum, cel puțin) să ne bucurăm de o iarnă strașnică, cu ninsoare, cu țurțuri agățați de copaci, cu ferestrele cu desene fascinante făcute de ger, iată-ne, din nou plecați din București pe drumurile patriei pentru a vedea cu ce frumuseți se laudă natura.

Am ajuns în Gheorgheni și, ca de obicei, acasă, pentru mai mult de 10 zile, mi-a fost Red Lake Inn. Am regăsit aceeași oameni dechiși și calzi, ospitalieri și dornici de musafiri, implicați și devotați. Deneș și Armella sunt gazdele despre care vorbeam și, credem noi, sunt un etalon de ospitalitate pentru această zonă.

Drumul către Lacu Roșu a fost deszăpezit dar recunosc, nici nu a nins foarte mult în perioada asta. Dar, frig … Aoleu! Diminețile, aici, sunt undeva la minus 15 grade. Așa că nu este de mirare că frumosul lac l-am descoperit înghețat.

Când am ajuns la lac, am recunoscut împrejurimile pe care, da, recunosc, doar vara le-am văzut și bătut cu piciorul. Față de peisajul văratic, acum, totul părea încremenit de temperaturile scăzute chiar dacă era aproape de mijlocul zilei.

Trunchiurile pădurii de brazi de altădată înțeapă gheața groasă formată pe lac. Par niște ființe încremenite și captive în gheață de vraja unei puteri supranaturale malefice. Imaginea este de-a dreptul spectaculoasă. Este farmecul înghețat al Lacului Roșu, care ar trebuie să atragă turiști indiferent de anotimp.

Zona era, la momentul la care am ajuns aici, aproape pustie. Pensiunile, terasele, magazinele care vara sunt deschise, acum pustii și reci. Deci, și dacă ar vrea vreun mușteriu ceva prin zonă, nu ar avea posibilitatea să vorbească cu careva darmite să beneficieze de servicii.

Pe lac erau niște localnici care încercau să prindă ceva pește la copcă. Ei m-au îndemnat să avansez pe gheață, neștiind cât de groasă este.

Muntele Ghilcoș (cunoscut și sub denumirea de Muntele Ucigașu), fără zăpadă, străjuiește Lacul Roșu înghețat ca o momâie neclintită.

Este păcat de frumusețea aceasta pură și sănătoasă, dacă nu este văzută decât de localnici și de noi, cei de la Turist prin România. Faceți-vă drum către locul acesta magic și înghețat și … poate așa și proprietarii de pensiuni, terase … vor deschide tarabele.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru