Rareori, chiar și în România rurală, avem parte de frumusețea autentică a satului, de bucuria mersului pe ulițele unui sat, care încă păstrează casele vechi, sat în care ai ocazia să vezi oamenii locului îmbrăcați în costumele populare mergând la biserică. un sat de care nu ai cum să nu te îndrăgostești pe loc.

Un astfel de sat am descoperit în această toamnă târzie. Este vorba despre Porumbacu de Sus, aflat la poalele celui de al doilea vârf al Carpaților, Negoiu (2.535 de metri), la aproape 40 de kilometri de Sibiu, pe drumul care duce spre Brașov.

În Porumbacu de Sus se află o pensiune care se închiriază în întregime și de unde poți explora toată frumusețea din Porumbacu de Sus și din împrejurimi. Este Casa de sub Șipote.

Casa de sub Șipote este construită integral din bârne de lemn și este înconjurată de o curte mare și frumoasă. De cum am ajuns la locație, curtea s-a deschis larg și, frumoasă și robustă, ni s-a arătat pensiunea. Fiind toamnă târzie, oțetarii colorau peisajul din jurul pensiunii ce e străjuită de brazii veșnici verzi. Iar în fundal, maiestuoși Munții Făgăraș își arată crestele pătate cu alb.

La parterul Casei de sub Șipote se află un lounge generos cu o canapea ce îți dă voie, atunci când ești ostenit din drumeții, să te cuibărești în ea confortabil, la focul din șemineu.

Tot aici, în lounge se află zona în care se poate servi masa. Un bar și o bucătărie cu tot ceea ce este necesar sunt la dispoziția celor cazați la Casa de sub Șipote.

Camerele Casei de sub Șipote se află la etaj. Camerele sunt curate, cochete. Combinația de culori dintre albul pereților și al așternuturilor și culoarea sănătoasă a lemnului natural al mobilei, parchetului și bârnelor creează un contrast plăcut și armonios.

Camerele Casei de sub Șipote au vedere către peisajul de vis creat de crestele Munților Făgăraș. Sunt patru camere și fiecare are baie proprie.

Ce este atât de atrăgător, pentru mine cel puțin, este pasiunea proprietarilor Casei de sub Șipote pentru păstrarea unor obiecte vechi adunate de la localnici sau propria familie: o ladă veche de zestre, lavițe, vase de ceramică și chiar unelte vechi din gospodăriile din trecut.

Pentru a servi masa la Casa de sub Șipote sunt două variante. Una ar fi să se discute cu proprietarii și pot asigura mesele zilei cu produse naturale locale. O altă variantă este autogospodărirea. Astfel, pe lângă bucătăria dotată cu tot ceea ce este necesar pregătirii unei mese, afară se află un grătar care poate fi folosit de cei cazați aici.

În întreaga proprietate există acces gratuit la internet WiFi. Curtea, terasa Casei de sub Șipote sunt spații de relaxare exterioare unde îți poți petrece timpul afară, în orice anotimp.

Aici, nu este timp de plictiseală. Fiind cazat la Casa de sub Șipote poți face drumeții către Vârful Negoiu, poți vedea frumusețea Cascadei Șerbota sau Palatul Brukenthal din Avrig, poți face vizite la stână, plimbări scurte prin sat, off-road, plimbări cu bicicleta.
Bucură-te de frumusețea din Porumbacu de Sus!
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru