Șampania este denumirea preluată a vinului spumant.
Vinul spumant apare sub numele de șampanie deoarece își are originile în regiunea franceză Champagne. Aici, în Champagne, au fost și sunt produse marile vinuri spumante ale lumii. Champagne este o provincie istorică pe teritoriul Franței, cunoscută în prezent pentru băutura care a făcut-o celebră, șampania.
Aceeași calitate ca a spumantelor din Champagne sunt produse și în alte colțuri ale lumii. Avantajul lor este că au prețuri mai mici față de cele originale din celebra regiune franceză.
Spumantul românesc
În România avem regiuni viticole foarte asemănătoare cu cele franceze. Așa se explică și oferta bogată de vinuri spumante. Astfel, din regiunile noastre viticole, se produc vinuri spumante în stil șampanie, dar și vinuri cu bule vinificate în stil italian.
Sunt folosite soiurile internaționale de struguri, dar și soiurile autohtone: Busuioaca de Bohotin, Crâmpoșie sau Tămâioasa Românească. Obţinute după aceleaşi procedee ca şi şampania originală sunt vinurile spumante de la noi care ating foarte aproape calitatea celor din Champagne. Aceastea au fost obținute din soiuri de struguri populare pentru spumant: Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier.
În România, istoria spumantului începe să fie scrisă, cândva prin anul 1710. Cronicarul Ion Neculce în letopisețul lui scrie: „Atunci, marele Petru Alexievici, împăratul Moscului, trecând Prutul, au venit drept la târgul Iașilor, împreună cu împărăteasa lui, anume Ecaterina. Dumitrașcu-Vodă, domnitorul Moldovei, l-a primit cum se cuvenea pe împărat, care a stat la Iași trei zile. Apoi au tras la tabăra pe care o avea pe Prut, chemând acolo și pe domn și pe boierii săi și cu ei au șezut la masă și i-au cinstit bine și frumos și mai pe urmă a închinat împăratul cu niște vin de-al lui, de la franțuzi, care îndată cum au băut au mărmurit cu toții de beți bând acel vin și n-au mai știut cum au dormit într-acea noapte și domnul și boierii”. Se pare că vinul „de la franțuzi” era șampania.
Vinul spumant a mai așteptat încă vreo 100 de ani pentru a fi produse în România. Profesorul Ion Ionescu de la Brad, în 1841, a preparat vinuri spumante obținute din plantațiile viticole ale podgoriei Iași, pentru Domnul Moldovei, Mihai Sturdza.
Aceasta este pe scurt istoria spumantului românesc. Istoria a fost continuată de oameni de afaceri străini, care au învestit în prepararea vinului spumant în țară noastră, în orașe precum Brăila, Azuga, București. Așa a devenit România a patra țară din lume cu producție autohtonă de vin spumant, după Franța, Rusia și Germania.
Articol scris de Adriana Roman
Sursa wikipedia.com, fotografii pixel.com