Peste tot, la noi în țară, în funcție de zonă se regăsesc tot felul de tradiții specifice anumitor sărbători din an. Una dintre principalele sărbători creștine, Crăciunul, respectiv celebrarea nașterii Domnului, este foarte bine reprezentată.

_MG_4116 copy
Familia Duneș de la Agropensiunea Crăița din Negreni, județul Cluj

Pentru acest an, gazda noastră a fost Agropensiunea Crăița din Negreni, de pe Crișul Repede, în județul Cluj, la jumătatea distanței dintre Cluj Napoca și Oradea, la granița dintre județele Sălaj, Cluj și Bihor. Un loc unde influențele tradiționale specifice fiecărei zone s-au întrepătruns și au fost frumos îmbinate cu ospitalitatea ardeleană.

_MG_3981 copy
Împodobirea bradului la Agropensiunea Crăița din Negreni

Împodobitul bradului este una dintre tradițiile păstrate cu sfințenie la Negreni. Am fost martor la împodobirea bradului la Agropensiunea Crăița alături de familia Duneș, niște oameni ospitalieri, iar agropensiunea este locul unde se adună și locul care îmbină perfect tradiția cu modernul.

_MG_4094 copy
Împodobirea bradului la Agropensiunea Crăița din Negreni

Am fost foarte surprins să constat că acest lucru se face după un adevărat ritual. La masa de dimineață se ține sfatul familiei, se stabilește culoarea în care va fi îmbrăcat bradul, apoi toată lumea se schimbă în straie populare și urmează împodobirea propriu zisă.

_MG_4187 copy
Oameni frumoși la Agropensiunea Crăița din Negreni

Este o atmosferă de liniște și pace dar și de veselie și voie bună. În familia aceasta caldă și primitoare, familia Duneș, împodobirea bradului de Crăciun este o adevărată sărbătoare. Se cântă colinde și atmosfera este mai impresionantă, mai profundă.

_MG_4147 copy
Mândruțele familiei Duneș – Agropensiunea Crăița din Negreni

După împodobitul bradului, se trece la masă. Aici, la Agropensiunea Crăița, din Negreni, s-a preparat și servit “ceaun de porc și pui cu legume și cartofi”. Bineînțeles că nu a lipsit foaia de dafin, condimentul principal în Ardeal.

_MG_4102 copy
Împodobirea bradului la Agropensiunea Crăița din Negreni

Din punctul meu de vedere este un fel de gulaș sau bogracz, dar făcut cu porc și pui. Produsul finit este un fel de supă combinată cu felul doi care se mănâncă din farfurie adâncă, cu lingura.

_MG_4001 copy
Oameni frumoși la Agropensiunea Crăița din Negreni

Gustul este absolut desăvârșit, această specialitate fiind făcută, de regulă, de bărbați la un pahar de horincă sau vin de casă. Mâncarea se servește împreună cu familia și marchează sfârșitul activității de împodobire a bradului.

_MG_4085 copy
Împodobirea bradului la Agropensiunea Crăița din Negreni

Am fost martorul unui asemenea eveniment și, vă spun sincer, am rămas foarte plăcut impresionat de faptul că această operație simplă se face în așa fel încât să aducă împreună toți membrii familiei, indiferent de vârsta acestora.

_MG_4110 copy
Oameni frumoși la Agropensiunea Crăița din Negreni

Acesta este motivul principal pentru care, din toată inima, noi, cei de la Turist prin Romania, recomandăm Agropensiunea Crăița din Negreni, pentru că familia Duneș sunt oameni cum rar întâlnești, calzi, ospitalieri, cu dragoste pentru tradiție, portul străvechi popular.

_MG_4107 copy
Oameni frumoși la Agropensiunea Crăița din Negreni

Le dorim tuturor membrilor familiei Duneș Crăciun Fericit și Sărbători fericite!

Și dumneavoastră, cititorilor noștri, din toată inima, Crăciun Fericit și Sărbători fericite!

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru