Din când în când, îmi permit luxul de a vizita și de a întârzia în locurile de suflet, locurile care mi-au spus ceva, locurile de care mă leagă amintiri frumoase și, mai ales, oameni frumoși și ospitalieri. Așa se face că, la începutul lunii decembrie, am ales să petrec o zi la Sebeș, în orașul turnurilor și fortificațiilor din Transilvania.

P1000989 copy
Biserica Evanghelică Fortificată, Sebeș

Aveam acea curiozitate, de a admira un oraș fortificat, în prag de iarnă. Este de la sine înțeles că am stat tot la Leul de Aur, locul meu de suflet din Sebeș, locul unde, indiferent cât este de frig afară ești primit cu un zâmbet și multă căldură.

_MG_2656 copy
Intrarea în Hotelul Leul de Aur, Sebeș

Precum am bănuit, primirea a fost pe măsura așteptărilor. La recepție m-a întâmpinat o doamnă zâmbitoare și ospitalieră care m-a informat că am camera pregătită și că micul dejun se servește începând cu ora 7. Deja, mă simțeam ca acasă.

_MG_2516 copy
Cameră în Hotelul Leul de Aur, Sebeș

Am urcat în cameră, la etajul trei. Aici, la Hotelul Leul de Aur, m-a întâmpinat o căldură plăcută, un aer curat și niște așternuturi albe, impecabile, condiții cu care eram obișnuit din vizitele anterioare.

_MG_2513 copy
Cameră în Hotelul Leul de Aur, Sebeș

Am zâmbit mulțumit pentru faptul că nu s-a schimbat nimic de la ultima mea ședere aici și am coborât, decis să mă plimb prin oraș și să iau o gură de aer proaspăt.

P1000976 copy
Sebeșul noaptea

În antiteză cu atmosfera din hotel, afară începuse să ningă. Fulgi mici și jucăuși se așezau ușor pe șoseaua pe care, din când în când mai trecea câte o mașină rătăcită. Am plecat de la Hotelul Leul de Aur către parcul Bisericii Evanghelice Fortificate.

P1000980 copy
Moș Crăciun în vitrina unui magazin din Sebeș

Vitrinele magazinelor erau pregătite de sărbătorile de iarnă și geamurile frumos ornamentate cu decoruri de iarnă adăposteau Moși Crăciuni și obiecte specifice Crăciunului. Fulgii de nea cădeau ușor în lumina felinarelor și completau peisajul de basm al Sebeșului. Străzile frumos îngrijite primeau cu căldură pașii ce mi se îndreptau ușor către parc. M-am oprit și am făcut câteva cadre.

IMG_20191206_202720 copy
Biserica Evanghelică Fortificată, Sebeș

Clădirea Bisericii Evanghelice se ridica impunătoare, cenușie, martoră a veacurilor de frământări, chiar în marginea parcului. Am traversat strada și am intrat în parc. Cu foarte mult bun gust, monumentele, statuile, băncile și pomii erau decorați cu luminițele specifice Crăciunului. Ici și colo, perechi de îndrăgostiți își șopteau iubirea la adăpostul luminii izvorâte din perdeaua de deasupra parcului. O atmosferă idilică, ireală și, plină de căldură, deși afară era destul de frig și începuse să ningă.

_MG_3890 copy
Parcul de lângă Biserica Fortificată, Sebeș

Am mai făcut câteva cadre cu parcul și am plecat către Turnul Rotarilor. Luminat frumos, turnul stătea mândru în ninsoarea care începuse să se întețească.

IMG_20191206_203120 copy
Turnul Rotarilor, Sebeș

Semnele frigului, generat de oboseală, cel mai probabil începuseră să se instaleze, așa că am ales să profit de ospitalitatea bucătăriei de la Leul de Aur. Am mărit pasul și m-am întors la hotel pe altă parte, la fel de atractivă.

_MG_3893 copy
Parcul de lângă Biserica Fortificată, Sebeș

Am intrat în hotel și m-am scuturat de frig și de fulgii de zăpadă care apucaseră se se așeze pe mine. Am intrat în restaurant și m-am decis să gust din bucătăria tradițională a Leului de Aur așa că am comandat o porție de friptură de porc cu sos și niște papanași cu smântână și dulceață de afine.

_MG_2612 copy
Friptură de porc cu sos, la Restaurantul Hotelului Leul de Aur, Sebeș

De început, am luat ceva să mă încălzesc, dar timpul a trecut repede și m-am trezit cu friptura în față. Un miros îmbietor și proaspăt mi-a umplut nările. Carnea foarte bine făcută și gustoasă, cu un sos alb absolut genial mi-au ținut companie ceva timp, porția fiind foarte generoasă. Am continuat cu desertul care “mi-a pus capac” și am decis că e momentul să mă retrag.

_MG_2625 copy
Papanași cu smântână și dulceață de afine – Restaurantul Hotelului Leul de Aur, Sebeș

Dimineață, am coborât la micul dejun. Ca de obicei, zeci de feluri de mâncare așteptau liniștite să fie savurate de clienții hotelului. Am observat că, printre bucatele servite la micul dejun se aflau și produse de post. Am preferat, totuși, să mă alimentez cu ceva proteine pentru că aveam drum lung de făcut și o zi grea la orizont. Am încheiat micul dejun cu o cafea excelentă și, cu părere de rău, am plecat mai departe.

_MG_3883 copy
Parcul de lângă Biserica Fortificată, Sebeș

Un lucru pot afirma cu certitudine, de câte ori am stat la Sebeș, am tras la Leul de Aur, cel mai vechi loc de cazare din oraș și niciodată nu am fost dezamăgit, din contră, de fiecare dată am fost surprins de ceva nou, ceva ce nu știam.

Concluzia nu poate fi decât una singură, Leul de Aur este cel mai potrivit loc unde te poți caza, dacă vrei să petreci câteva zile la Sebeș, un hotel în care excelența se trăiește în fiecare zi.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru