Undeva, în Munții Harghitei, pe cursul pârâului Kormos, se află o comună Brăduț, cu câteva sate Tălișoara, Doboșeni, Filia și Brăduț, reședința. La doar 58 de kilometri de Sfântu Gheorghe și, spre nord, la o aruncătură de băț de județul Harghita, se află acest spațiu unde istoria și-a lăsat urmele aproape la fiecare pas. Biserici vechi, monumente istorice, un castel din 1669, un conac din 1713 sunt doar câteva dintre obiectivele turistice aflate în Brăduț.

_MG_8951 copy
Kormos Residence, Brăduț, județul Covasna

Subiectul acestui articol este, însă, cabana de vânătoare construită în 1984 și a aparținut cuplului Ceaușescu, Kormos Residence. Cabana este cea originală, atât din punct de vedere al arhitecturii cât și al designului interior. Multe spații din interior aduc aminte de cuplul Ceaușescu: au fost păstrate arme ale liderului comunist și unul dintre automobilele lui, în holul de la parter, colecția de fotografii amintește de momentele cuplului petrecute la Kormos Residence, dar și colecția valoroasă de trofee de animale.

_MG_8931 copy
Kormos Residence, Brăduț, județul Covasna

Într-un fotoliu confortabil, admirând priveliștea, prin peretele de sticlă poți să te relaxezi, la focul șemineului, împreună cu familia sau prietenii, în sala mare a Kormos Residence, special amenajată pentru a găzdui mai multe persoane.

_MG_8928 copy
Sala mare a cabanei Kormos Residence, Brăduț

Kormos Residence are 15 locuri de cazare, după cum urmează: 5 camere principale (camera Nicolae, camera Elena, cea a vânătorului, a generalului și cea a medicului) care au mobilierul autentic, baie proprie și minibar. Celelalte două camere de la etaj, erau folosite de gărzile de corp ale cuplului și nu sunt dotate cu baie. Aceste camere pot fi închiriate împreună cu una dintre camerele principale. Toate camerele au televizor și internet WiFi.

IMG_8881 copy
Camera Nicolae – Kormos Residence, Brăduț

Camera Nicolae a fost folosită de dictator în timpul vacanțelor petrecute aici, la Kormos Residence. Acum, în această cameră se pot caza până la 6 persoane. Camera păstrează mobilierul autentic, din lemn masiv, covorul persan, lămpile de pe noptiere, candelabrul și celelalte elemente de mobilier. Camera cu cele două compartimente are un aer sobru.

IMG_8864 copy
Camera Elena – Kormos Residence, Brăduț

Camera Elena a fost folosită doar de soția dictatorului. Din nou, trebuie precizat că se păstrează mobilierul original din lemn masiv, covorul persan cu culori ceva mai vesele, lămpile de pe noptiere, candelabrul și celelalte elemente de mobilier.

IMG_8875 copy
Camera căpitanului – Kormos Residence, Brăduț
Camera căpitanului, camera vânătorului și cea a doctorului sunt, de asemenea, cu tonuri sobre, având mobilierul din lemn masiv autentic. Un element comun tuturor camerelor este prezența sobelor de teracotă, păstrate din vremurile vizitelor cuplului Ceaușescu.
_MG_8907 copy
Sala de mese – Kormos Residence, Brăduț

O sală care poate așeza la masă 18 persoane se află la parter. Aceasta este decorată în același stil, păstrând mobilierul original, din lemn masiv. Aici, oaspeții se bucură de gustul și savoarea bucătăriei secuiești, preparatele preferate de fostul dictator. Chef László Sikó pregătește, nici mai mult nici mai puțin, 10 seturi de meniuri diferite.

_MG_8903 copy
Sala de mese – Kormos Residence, Brăduț

Și meniurile păstrează regula. Astfel, avem pe lista meniul Nicolae (fiind prezente mâncărurile preferate ale fostului dictator), meniul Elena și meniuri pentru vânători.

_MG_8912 copy
Spațiu pentru relaxare – Kormos Residence, Brăduț
Vinurile ce se pot servi aici, la Kormos Residence, îmbogățesc experiența culinară oferită de Chef László Sikó, provenind din colecții prețioase de la producători de prestigiu.
_MG_8943 copy
Foișor dotat cu „Scandinavian grill” – Kormos Residence, Brăduț
În grădină, foișorul generos este dotat cu „Scandinavian grill”. Aici, oaspeții pot pregăti singuri fripturile.
_MG_8939 copy
Curtea Kormos Residence, Brăduț, județul Covasna

Aici, la Kormos Residence, nu ai cum să te plictisești. La solicitarea oaspeților, vara se organizează plimbări cu căruța trasă de cai, sesiuni de pescuit, plimbări prin pădurile din apropiere cu bicicletele, se poate merge la stână sau la observator de unde se pot vedea animalele sălbatice, se pot face excursii off-road sau un meșter bucătar poate pregăti în curte un gulaș, cum doar aici, în Covasna poți savura. Iarna se pot face plimbări cu sania trasă de cai.

Astăzi, Kormos Residence, cu parfumul său original, își așteaptă turiștii ce iubesc natura și au curiozitatea de a locui pentru o vreme, acolo unde, pe vremuri, cuplul Ceaușescu își petreceau vacanțele. 

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru