Între munții Meseș, munții Vlădeasa și depresiunea Huedinului, pe meleagurile cetății de la Bologa, acolo unde împodobitul bradului de Crăciun este o tradiție și colindul la el acasă, am găsit un adevărat Rai pe Pământ.

_MG_4259 copy
Peisaj din Poieni, județul Cluj, în curtea Pensiunii Ioana

Un peisaj aproape ireal cu păduri și pășuni, cu oameni frumoși și ospitalieri, cu o tradiție aproape nealterată și portul tradițional la mare cinste, acolo unde căprioara vine lângă casă și liniștea este stăpână, am descoperit Pensiunea Ioana din comuna Poieni, județul Cluj.

_MG_4254 copy
Peisaj din Poieni, județul Cluj, în curtea Pensiunii Ioana

Totul se întâmpla la mijlocul lui decembrie, teoretic în plină iarnă, dar practic, parcă așteptam să vină Paștele, nu Crăciunul. Apucasem să vizitez Mănăstirea Piatra Craiului sau Ioan Iacob Hozevitul, Cetatea de la Bologa, Biseria de lemn de la Bucea și Moara de apă de la Bologa când am decis să fac o vizită la această pensiune, Ioana.

_MG_4255 copy
Pensiunea Ioana, Poieni, județul Cluj

De la drumul european E60, ce străbate comuna Poieni, se urcă pe un drum asfaltat circa un kilometru și jumătate, undeva la intersecția a trei văi. De aici, peisajul este tipic satelor de munte, unde, cel mai apropiat vecin este la un deal distanță.

_MG_4272 copy
Pensiunea Ioana, Poieni, județul Cluj

O mică livadă, un ciubăr cu apă încălzită, un foișor acoperit, cu spațiu suficient pentru 20 de persoane, prevăzut cu grătar, plită și cuptor, un loc pentru foc de tabără și o pajiște imensă au fost primele care mi-au atras atenția de cum am intrat pe proprietate și, apoi, o construcție minunată, m-au întâmpinat la Pensiunea Ioana.

_MG_4324 copy
Pensiunea Ioana, Poieni, județul Cluj

Proprietarii, familie primitoare, oameni absolut extraordinari, m-au lăsat să mă bucur de minunățiile peisajului, de frumusețea și liniștea din curte apoi, am intrat împreună în casă. Ceasurile erau trecute bine de amiază și frigul se resimțea din plin așa că domnul Merca a făcut focul în șemineu.

_MG_4331 copy
Pensiunea Ioana, Poieni, județul Cluj

Pensiunea Ioana este construită în așa fel încât să înglobeze o casă veche bătrânească existentă în acel loc. Așa se face că zidurile fostei case se pot vedea chiar în salonul de la intrarea în pensiune, iar grinzile în camerele de la parter.

_MG_4316 copy
La intrare în Pensiunea Ioana, Poieni

Combinația dintre modern și tradițional este foarte fină și delicată. Piatra de pe perete, culorile folosite și decorațiunile vechi, cu elemente tradiționale descriu foarte bine un loc aristocratic, undeva între munți, unde lemnele troznesc în focul din șemineu și un ceai aburind sau o cafea aromată ce te așteaptă pe o măsuță și te îmbie la o lectură plăcută.

_MG_4293 copy
Șemineul din livingul Pensiunii Ioana

Cele patru camere ale Pensiunii Ioana sunt foarte spațioase, ferestrele oferind o priveliște de vis către munți.

_MG_4297 copy
Cameră la Pensiunea Ioana, Poieni

Spațiul este astfel organizat încât să maximizeze confortul iar decorațiunile folosite creează o atmosferă relaxantă și primitoare.

_MG_4285 copy
Cameră la Pensiunea Ioana, Poieni

Mobilierul din camere este nou, modern și asigură confortul șederii turiștilor. Este de la sine înțeles că toate camerele au baie proprie, iar accesul la internet se face prin conexiune wireless.

_MG_4294 copy
Livingul Pensiunii Ioana, Poieni

Livingul este foarte spațios și include un salon pentru servirea mesei și un loc pentru relaxare în fața șemineului.

_MG_4304 copy
Livingul Pensiunii Ioana, Poieni

Pentru a nu afecta aspectul estetic al camerei, încălzirea Pensiunii Ioana a fost făcută prin pardoseală, astfel că senzația de cald este continuă, constantă, foarte plăcută și relaxantă.

_MG_4307 copy
Relaxare în fața șemineului la Pensiunea Ioana, Poieni

Bucătăria Pensiunii Ioana pusă la dispoziția musafirilor este și ea foarte spațioasă și are toate dotările necesare pentru a satisface cele mai exigente cerințe.

_MG_4295 copy
Bucătăria Pensiunii Ioana, Poieni

La cerere, și doar pentru grupuri, doamna Mihaela poate pregăti, aici, la Pensiunea Ioana, mese tradiționale.

_MG_4282 copy
Rama veche de peste o sută de ani devenită iconar

În curtea Pensiunii Ioana, poți să îți bucuri sufletul și mintea apreciind o fântână veche de mai bine de o sută de ani, din care poți chiar să sorbi apa rece și adevărată.

_MG_4263 copy
Fântâna veche din curtea Pensiunii Ioana

Pensiunea Ioana este locul ideal pentru cei care își doresc liniște, pentru cei care savurează armonia într-o casă cu multe obiecte vechi, pentru cei care lectura la gura șemineului constituie relaxare și, nu în ultimul rând, pentru cei pentru care tradiția constituie o piatră de temelie.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru