Covasna, Ținutul conacelor și al apelor minerale, a fost o atracție pentru noi, în această vară. Am fost încântați de bogăția acestei zone, care pe lângă peisajele oferite, ne-a bucurat sufletul dornic de cunoașterea a istoriei.

Fiind tot pe drumuri, cu mintea plină de imagini fascinante pe care le-am văzut, simțit și memorat în decursul călătoriei noastre, a fost foarte firească alegerea pentru șederea noastră la Conacul Nagy din Coșeni, fiind în apropriere de Sfântu Gheorghe. Poziția conacului este destul de izolată, având doar câțiva vecini. Conacul se află la marginea satului, la o distanță de aproximativ un kilometru de drumul Brașov – Sfântu Gheorghe.

_MG_9996 copy
Conacul Nagy, Coșeni, județul Covasna

Înainte de intrarea în satul Coșeni, din E578, Conacul Nagy se vede în toată frumusețea sa, clădirea albă cu acoperiș roșu fiind pe partea stângă a drumului. Este lesne de ajuns deoarece din sat, peste drum de Biserica Reformată sunt amplasate indicatoare. Văzusem descrierea conacului de pe site și așteptările noastre erau ridicate. Căutam tradiție, căutam originalitate, dar și liniște. Căutam un loc deosebit.

_MG_0010 copy
Conacul Nagy, Coșeni, județul Covasna

Clădirea Conacului Nagy a fost ridicată în anul 1802, de familia de nobili maghiari Nagy. Rezultatul renovării este fabulos, reușind păstrarea și integrarea unor elemente din vechea construcție și aducând istoria locului în prim-plan. Permiteți-mi să vă descriu ce am descoperit aici, la Conacul Nagy și să vă spun despre răsfățul tuturor simțurilor de care profiți atunci când alegi să te cazezi aici.

_MG_0003 copy
Conacul Nagy, Coșeni, județul Covasna

La intrare, în parcarea generoasă a conacului, ne-a întâmpinat gazda, domnul Nagy, care a avut amabilitatea deosebită de a ne oferi un tur al proprietății.

Ne-a prezentat subsolul Conacului Nagy, unde vechea pivniță a fost transformată într-un bar. Aici, sunt vizibile părți din zidul original al fundației păstrate pentru a dovedi originea locației.

_MG_9956 copy
Barul de la subsolul Conacului Nagy

Locul este intim și atmosfera de aici este de relaxare, fiind creată și de elementele de mobilier și accesoriile folosite. Într-un colț al barului Conacului Nagyo veioză ce arată ca un vechi felinar dă o lumină difuză. Este impresionantă pardoseala care este acoperită cu țigla folosită la vechiul acoperiș. Aceasta a fost montată și lăcuită manual. Autenticitatea este încă o dată dovedită, pardoseala având patina de vechi, originală.

_MG_9953 copy
Barul de la subsolul Conacului Nagy

Barul cu aer vintage și restaurantul de la parter care oferă spațiu suficient pentru 70 de persoane sunt spații ideale pentru organizarea de team buildinguri sau conferințe, organizarea de degustări de vinuri sau pentru organizarea evenimentelor private.

_MG_9995 copy
Sala de mese a Conacului Nagy

La parter, se află restaurantul, o sală ce se întinde pe toată lungimea parterului. În dreapta, discretă, este recepția Conacului Nagy. O canapea elegantă, cu fotolii te lasă să te relaxezi după ce ai luat masa. Aici, în această sală se pot servi toate mesele zilei, la cerere.

_MG_9949 copy
Sala de mese a Conacului Nagy

Pe scara din fața recepției se face accesul la toate cele șapte camere. La etaj, Conacul Nagy are trei camere cu pat matrimonial, trei camere twin superioare și o cameră twin. Camera Reginei te răsfață cu un pat cu baldachin. În camerele twin sunt două paturi originale săsești. Orice cameră alegi, este clară intenția de păstrare a amprentei istoriei locului, mobilierul elegant din lemn masiv, accesoriile (lustrele, oglinda, veiozele, covoarele) dând atmosfera de eleganță și vintage.

_MG_9983 copy
Cameră la Conacul Nagy, Coșeni, județul Covasna

Camerele Conacului Nagy sunt spațioase cu dimensiuni de la 22 până la 35 metri pătrați. Modernitatea este prezentă în toate camerele: grup sanitar propriu, televizor, minibar, aer condiționat și acces wireless la internet.

_MG_9990 copy
Cameră la Conacul Nagy, Coșeni, județul Covasna

Este o experiență deosebită să dormi într-un pat cu baldachin sau într-unul dintre paturile săsești, să te bucuri de atmosfera elegantă de la bar sau atunci când la masă, seara se aprind lumânările, iar fiecare masă este luminată de un sfeșnic alături de care un buchețel de flori proaspete dă viață atmosferei elegante. Într-adevăr, parcă, ești transportat în timp, introdus în ambianța de început a secolului XIX. 

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru