Un vin de calitate, consumat la o cină romantică, la o întâlnire cu prietenii sau aproape în orice ocazie te cucerește într-un mod misterios. Aroma, culoarea vinului se insinuează în conversație și te cuceresc fără știrea ta.

Am început, pas cu pas, să înțeleg, să deslușesc misterele licorii numite generic vin. Și asta, din mai multe motive. Sunt născută în Vrancea iar o parte din amintirile mele dragi sunt legate de dealurile unduite ale Odobeștiului, cu rândurile lor de vie ce păreau că se sfârșesc în infinit și de boabele aurii ce reflectau razele soarelui, așa rotunde și voluptuoase, undeva în viile Panciului.

2

Un alt motiv este prezența mea la diverse evenimente legate de prezența nobilă din sticlele mândre cu etichete purtând nume la fel de nobile. Și, … vorba aia, trebuia să știu ce și despre ce vorbesc oamenii aceia: oenologi, somelieri, promoteri …

Noi, Turist prin Romania, începem o serie de articole, reportaje și interviuri care vor servi la descoperirea și cunoașterea acestei licori, de la nașterea sa până în paharele voastre.

Iată, deci, ca să nu mai lungesc vorba, motivele pentru care am început să citesc, să mă informez și să cunosc cât mai mult despre … vin și de ce nu, poate aceste motive sunt valabile și pentru tine.

6

#1 –  Vei deveni și vei fi recunoscut, în grupurile tale, ca și expert

Învaţă una alta despre vinuri, citește despre asta, mergi la un curs de iniţiere. Astfel, îţi va fi mai uşor să cunoști soiurile de viță și sortimentele de vin, totodată mult mai lejeră va fi abordarea subiectului. Adică, discuția, degustarea, savurarea și alegerea vinului vor fi mult mai facile.

Prietenii tăi îți vor cere sfaturi despre vinurile pe care să le cumpere, pentru ocaziile speciale din viaţa lor sau, pur și simplu, pentru propriul consum.

Group of people drinking wine outdoors.

Și atunci când interlocutorul tău este un specialist: comerciant de vinuri sau somelier, îţi va fi uşor să vorbeşti despre alegerile tale în materie de vinuri. Mai mult de atât, vei aborda subiectul destins și asta va facilita descoperirea unor lucruri noi şi utile de la persoane la fel sau chiar mai pasionate decât tine.

#2 – Vei fi un explorator și vei savura secretele vinului

Poate acum îţi este greu să alegi sortimentul de vin potrivit unei ocazii sau unui anumit tip de mâncare. Un curs despre vin îți va lumina puțin și lucrurile vor lua o turnură nouă. Astfel, vei descoperi varietăţi de struguri şi viţă de vie, tehnici de obţinere a vinului. Vei descoperi noi tipuri şi sortimente de vinuri.

1

Vizitarea cramelor sau a podgoriilor sau a târgurilor de vinuri sau participarea la seri dedicate degustărilor de vinuri pot fi câteva activităţile care să te ajute și mai mult în cunoașterea subiectului numit vin. Este vorba despre descoperire și cunoaștere, cu alte cuvinte explorare.

Încet, încet, cunoscând secretele vinului, a degustării și savorii sale, vei fi mai atent la detalii, vei privi vinul cu alţi ochi. Vei descoperi câte are de oferit, lucruri de care nu aveai habar. Explorarea acestei teme îți va condimenta timpul în care te relaxezi sau timpul petrecut în compania familiei și a prietenilor.

Couple sampling wine whilst visiting vineyard

#3 – Vei ajunge să asociezi preparatele culinare cu vinul potrivit

Este destul de important să găsești vinul care să se potrivească la fix cu mâncarea din farfurie. Alegerea vinului este un detaliu pe care nu-l vei mai ignora vreodată. Festinurile ca la carte vor fi îmbogățite datorită acestei noi cunoașteri. Tehnicile pentru alegerea corectă a vinului îți vor crea noi oportunități  pentru experienţe culinare uimitoare.

În concluzie, cu cât vei descoperi mai mult despre vin, cu atât vei constata faptul că vinul nu este o simplă băutură. Are în spate o istorie și o moştenire complexă. Vinul reprezintă cultura unei nații, unind bogăţia pământului şi truda omului.

5

Așa cum spunea Salvador Dali,

„Cel care ştie să deguste vinul nu îl mai bea, ci îi soarbe secretele“ .

Vei pătrunde tainele degustării de vinuri, te vei bucura de vin la un cu totul alt nivel, vei descoperi rând pe rând secretele sale și vei constata ca vinul este gastronomie.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii pxhere.com, pexels.com