În numeroasele mele drumuri de cunoaștere și descoperire a tradiției și culturii locurilor am învățat să cunosc foarte bine tipologia oamenilor. Am început să-mi dau seama, dintr-o privire, de tipul de om pe care îl am în față, după comportament, după gestică, după modul în care vorbește. Am intrat în sute de restaurante, bistrouri, cafenele, dar foarte puțini sunt cei care mi-au spus ceva, l-au avut pe acel “vino-n coace”, și-au lăsat amprenta asupra mea. Unul dintre aceste locuri este L’arome du Café, o cafenea mică, dar cu personalitate, o cafenea unde aroma cafelei proaspăt prăjite este cea care dă tonul zilei, o cafenea unde poți savura, deopotrivă, ospitalitatea, cultura, poezia, zâmbetul sincer, o vorbă de duh și, nu în ultimul rând, arta unui barista adevărat.

fatada_1
L’arome du Café Centru, Târgoviște

La Târgoviște, chiar în centrul orașului, am avut ocazia să cunosc un pasionat al cafelei și a tot ceea ce e legat de cafea. Aparatura impecabilă, foarte curată, caffe – arta stăpânită la perfecție și nu e ușor să te “joci” cu spuma laptelui, modul de păstrare a cafelei.

_MG_6029 copy
L’arome du Café Centru, Târgoviște

Deși oraș mic, dar cu o foarte mare încărcătură istorică și culturală, Târgoviște a devenit, pentru mine, un loc unde este absolut necesar să fac o oprire pentru o cafea, la L’arome du Café, în centrul urbei.

_MG_6019 copy
L’arome du Café Centru, Târgoviște

Prima oară când am ajuns aici am zărit, pe trotuar, două măsuțe din fier forjat cu mozaic pe ele. Trebuie să recunosc, mirosul îmbietor și irezistibil al cafelei proaspăt prăjite a fost cel care a dat impulsul de a intra și de a savura o cafea strașnică. Am rămas uimit. Într-un loc foarte mic, totul aranjat până la cel mai mic detaliu, o curățenie de spital și un zâmbet cât se poate de sincer. Așa m-a întâmpinat Cristian Catrina, proprietarul cafenelei, L’arome du Café.

62208347_432082610959035_2121840820637138944_n
L’arome du Café Centru, Târgoviște – credit fotografie Runicphotography

Evident, am servit o cafea neagră, deși, din meniu, mă atrăgeau și alte sortimente (caffe breve, cappuccino vienez sau, de ce nu, grand latte arome) și am început să studiez interiorul schimbând în același timp câteva cuvinte cu domnul Catrina. De la început mi s-a părut o persoană care are multe de spus în domeniul pregătirii cafelei și care face totul din pură pasiune, lucru dovedit mai târziu, după ce am stat “la o cafea, ca băieții”.

64508672_434716584028971_1370561404599271424_n
L’arome du Café Centru, Târgoviște – credit fotografie Runicphotography

Este surprinzător meniul atât de divers al acestei cafenele: de la toate sortimentele pe bază de cafea (espresso-uri, cappuccino, latte-uri) până la cocktailuri reci bazate tot pe cafea (că doar este vremea pentru băuturi reci), cocktailuri non-alcoolice (carnaval de brasil, pinky way, lady in red, sunshine splash și lista continuă) și mix-uri și fresh-uri din fructe pregătite pe loc. Este o provocare în alegerea pe care o ai de făcut în fața meniului  L’arome du Café, cu atât mai mult cu cât știi că TOATE sunt delicioase, răcoritoare și revigorante.

64421696_434716234029006_4614781620400947200_n
L’arome du Café Centru, Târgoviște – credit fotografie Runicphotography

Pasionat și implicat total în această industrie, domnul Catrina este unul dintre puținii, care pe lângă această afacere se mai ocupă și cu promovarea talentelor locale, astfel că, la L’arome du Café din centru veți vedea diverse obiecte frumos concepute și executate din fier. Mi-a atras privirea un suport pentru paie și cărți de vizită. Am aflat că la cealaltă locație, din Micro 6, există un roboțel făcut tot din resturi din fier. Aceste lucrări aparțin artistului Cătălin Botan și sunt promovate de L’arome du Café deoarece domnul Catrina dorește ca talentele locale să fie promovate. De asemenea, sunt promovați și cei de la Runicphotography, niște copii de liceu, care stăpânesc tehnica fotografică și au reușit să o ridice la nivel de artă.

_MG_6006 copy
Lucrare a artistului Cătălin Botan – L’arome du Café Centru, Târgoviște

Revenind la cafea, pot spune un singur lucru: etiopiană sau peruană, ca un mare cafegiu ce mă declar vă asigur că fiind preparată aici, la L’arome du Café, din Târgoviște, se poate ridica la nivel de artă. Cu siguranță, calitatea cafelei și barista sunt ‘ingredientele’ principale pentru o cafea adevărată. Deci, dacă ajungi la Târgoviște, caută L’arome du Café Centru sau Micro 6 și convinge-te. Te asigur că nu vei regreta.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Runicphotography