Importanța istorică a orașului Drobeta Turnu Severin este de necontestat, fiind primul centru urban din regiune, amplasat strategic la intersecția drumurilor de pe uscat și cele de pe Dunăre. Urmele istoriei urbei se văd la tot pasul: Cetatea Medievală a Mehedințiului, Mănăstirea Mraconia, Piciorul Podului lui Traian, Castrul Roman, dar și exprimările moderne: Bustul lui Decebal, chipul lui Decebal, alături de instituțiile culturale Muzeul Porțile de Fier și Palatul Cultural Theodor Costescu sau frumusețea sălbatică a Parcului Natural Porțile de Fier atrag an de an mai mulți turiști.

Acestea sunt și motivele pentru care am ales Drobeta Turnu Severin ca și destinație a călătoriei noastre de cunoaștere și descoperire. Am reușit într-o zi să vizitez Cetatea Medievală a Mehedințiului și Mănăstirea Mraconia și am considerat, dată fiind ora prânzului, să continui cu descoperirea gastronomiei locale.

_MG_7228 copy
Taverna Sârbului Drobeta Turnu Severin

Am ales Taverna Sârbului ca țintă a cunoașterii bucătăriei sârbești. Bineînțeles, cunosc bucătăria Taverna Sârbului din București dar sunt foarte curioasă dacă ‘sora’ ei din Drobeta Turnu Severin are în meniu, preparate din pește pregătite după rețetele sârbești.

_MG_7231 copy
Taverna Sârbului Drobeta Turnu Severin

Taverna Sârbului se află la ieșirea din Drobeta Turnu Severin către Orșova, pe Calea Timișoarei. Amplasarea restaurantului se află într-un peisaj deosebit de frumos: în fața restaurantului se află parcarea și, bineînțeles, șoseaua flancate fiind de munte iar pe partea opusă se unduie Dunărea și malul sârbesc. Din restaurant, se pot vedea din când în când nave de croazieră etalându-și siluetele albe și elegante pe albastrul fluviului, creând tablouri ce rămân agățate mult în amintiri.

_MG_7144 copy
Dunărea văzută de la Taverna Sârbului Drobeta Turnu Severin

Parcarea restaurantului este spațioasă și oferă posibilitatea încărcării mașinilor electrice având două stații de alimentare. De la intrare, am fost impresionată de spațiul generos al restaurantului Taverna Sârbului.

_MG_7171 copy
Parcare Taverna Sârbului Drobeta Turnu Severin

Parterul este impresionant având spații separate de geamuri: La Crâșmaru, La Tăbăcaru, La Șelaru, La Cojocaru, La Moraru, La Fieraru și un uriaș cuptor din lut. Înrămată și la loc de cinste este povestea tavernei: doi prieteni, unul sârb și unul român au construit cu trudă începând cu anul 2008 ceea ce a devenit brandul Taverna Sârbului.

_MG_7189 copy
Povestea Tavernei Sârbului Drobeta Turnu Severin

Contrastul dintre culoarea maro închis a mobilierului și albul pereților înnobilează, parcă, lumina ce vine din aplice delicate. Decorul aproape minimalist și iluminarea discretă a spațiilor complotează pentru ca regina Tavernei să strălucească la adevărata ei valoare: preparatele bucătăriei sârbești.

_MG_7133 copy
Parter Taverna Sârbului Drobeta Turnu Severin

Pentru cei ce nu știu, bucătăria sârbească se aseamănă cu cea românească, fiind mândre membre ale marii familii balcanice.  Puține feluri sunt complet diferite și de aceea alegerea preparatelor pe care vrei să le servești este ușoară. Meniul Tavernei Sârbului are trei mari opțiuni: business, specialități și vegetarian. Ca să fie mai simplu: meniul business (pentru oameni grăbiți) constă în câteva meniuri, cinci mai exact, la preț fix, meniul specialități este pentru cei ce vor să savureze pe îndelete regalurile chef-ului, cum altfel decât tot din bucătăria tradițională sârbească iar meniul vegetarian, fără nicio confuzie, etalează preparate doar din legume.

pg02-3_Drobeta
Meniul Tavernei Sârbului Drobeta Turnu Severin

Buuuun! Până aici, totul a fost simplu. După ce am primit meniul însă, totul a devenit complicat deoarece nu mi-a fost ușor să aleg. Prima alegere pe care a trebuit să o fac a fost între brânza de vaci proaspătă (cedjeno mleko), care mi-a făcut cu ochiul din fotografia din meniu și salata de vinete cu telemea și roșii. Am ales brânza de vaci care mi s-a topit în gură, fiind atât de fragedă și gustoasă.

O altă alegere dificilă a fost la ‘capitolul’ supe și ciorbe. Meniul îmi sugerează de la supa cremă de legume, supa cremă de vită, supa cremă de pui, ciorba de fasole cu carne afumată până la ciorba de pește sau saramura de crap. Am ales saramura de crap care a fost un deliciu pe care îl recomand cu căldură. Crapul se topește în gură iar saramura cu arome deosebite completează gustul crapului. Super gusturi și felicitări bucătarului!

IMG_8044
Meniul Tavernei Sârbului Drobeta Turnu Severin

Pentru felul doi, din nou mi-a fost greu să mă decid: îmi făcea cu ochiul din meniu pljeskavica, un burger din carne de vită la grătar, dar deoarece am plecat cu ideea de a mânca pește am ales între două feluri care m-au atras din fotografiile din meniu: Platoul Pescarului (un mix de păstrăv, somn, crap și șalău toate trecute prin focurile grătarului) și Mesano Riblje Meso (un mix grilled din crap, șalău și somn). Am ales cea de a doua variantă deoarece Platoul Pescarului este pentru 3-4 persoane. Aceeași încântare, aceeași explozie de gusturi. Se vede că bucătarul este specializat în pregătirea peștelui. Felicit, din nou, bucătarul și, de ce nu, pe mine pentru alegerea făcută.

pg30-31_Drobeta_n
Meniul Tavernei Sârbului Drobeta Turnu Severin

Fericită pentru alegerile făcute, comand și desertul. De data asta, clătitele cu cremă de cacao au fost alese de la prima vedere a meniului. Delicios pregătite, clătitele s-au topit rapid.

Mâncarea a fost foarte bună. Sau eram înfometată, sau fotografiile din meniu m-au tentat suficient pentru a comanda atât de mult. Ideea este că totul a fost la superlativ, astfel încât chiar dacă prețurile nu sunt mici, porțiile sunt mari și generoase, aici, la Taverna Sârbului.

_MG_7143 copy
Etaj Taverna Sârbului Drobeta Turnu Severin

Înainte să închei, să nu uit să spun despre etajul restaurantului care, în același stil de eleganță minimalistă, se pretează și pentru evenimente, unde candelabrele atârnă delicat din tavanul înalt. Cortul special amenajat pentru evenimente, inaugurat în august anul trecut este, după părerea mea, cea mai bună recomandare pentru o nuntă de vis. Este spațios, elegant, o alee plină de flori arată calea către cort iar o caleașcă stilizată este ornată cu flori delicate cu ocazia evenimentului. Dunărea este părtașă la evenimentul memorabil, fiind parte a peisajului care completează acest tablou.

_MG_7180 copy
Cort pentru evenimente la Taverna Sârbului Drobeta Turnu Severin

Categoric, după acest festin la Taverna Sârbului, am devenit o mare admiratoare a bucătăriei sârbești și dacă sunteți un iubitor al bucătăriei românești, recomand acest restaurant deoarece sunt atât de asemănătoare, porțiile sunt mari, pregătirea și servirea sunt fără cusur.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru și Taverna Sârbului

Galerie meniu Taverna Sârbului