La 40 de kilometri de Râmnicu Vâlcea și 60 de kilometri de Târgu Jiu, străjuit da Vârful Romani, acolo unde lutul a primit rangul de artă prin măiestria olarilor, se află orașul Horezu, în mijlocul unor obiective turistice recunoscute pe plan internațional. Un oraș liniștit de munte unde poți savura deopotrivă aerul curat, dar și tumultul aglomerației urbane, un oraș unde dacă vrei liniște găsești, dacă vrei tradiție găsești, dacă vrei aglomerație găsești, un oraș care le înglobează pe toate, armonios aș putea spune. Poate că cel mai important lucru pentru un oaspete sau musafir, pe lângă cele enumerate mai sus, este ospitalitatea. Ingredientul principal al unui sejur perfect, ospitalitatea, l-am găsit la familia Iliescu, în Horezu, la Pensiunea Ioana.

_MG_6359 copy
Pensiunea Ioana, Horezu, județul Vâlcea

O familie absolut extraordinară, implicată total în promovarea și ridicarea din punct de vedere turistic al orașului Horezu, o familie care știe cum să te facă să te simți bine în așa fel încât clipele petrecute aici să fie de neuitat.

_MG_6355 copy
Imagine din curtea Pensiunii Ioana din Horezu

Pensiunea Ioana este foarte bine întreținută și amenajată, camerele sunt luminoase și mari, asigură confortul necesar, curățenia este la ordinea zilei, iar micile atenții din partea familiei Iliescu sunt cele care condimentează perfect sejurul petrecut la Pensiunea Ioana din Horezu.

IMG_6388 copy
Cameră din Pensiunea Ioana, Horezu

Primul lucru care mi-a fost servit, a fost un suc de mere 100% natural. O bunătate! Un gust absolut sublim, era ca și cum aș fi cules mărul din pom și l-aș fi mâncat. Se simțea de departe că nu avea adaosuri sau mai știu eu ce alți conservanți la modă în zilele noastre. Mi-a fost servit rece în carafă de sticlă. Micile detalii sunt cele care conferă autenticitate ospitalității.

_MG_6354 copy
Imagine din curtea Pensiunii Ioana din Horezu

Pensiunea Ioana pune la dispoziția turiștilor o bucătărie complet utilată unde oaspeții își pot prepara singuri mâncarea, două foișoare acoperite, un loc de joacă pentru copii și parcare în curtea pensiunii. Este de la sine înțeles că accesul la internet este prezent și gratuit pe toată suprafața pensiunii și că fiecare cameră are baia proprie. Peisajul care se vede de la balcon este absolut extraordinar având deschidere către munți. Mirosul de verde și multitudinea de flori prezente în grădină îmbină olfactivul cu vizualul într-un mod dumnezeiesc.

_MG_6389 copy
Imagine din curtea Pensiunii Ioana din Horezu

Dacă sunteți pentru prima oară în Horezu, domnul Sorin Iliescu vă poate oferi cu mare bucurie detalii despre obiectivele turistice pe care le puteți vizita, iar doamna Iliescu vă poate introduce în tainele bucătăriei tradiționale. Aș putea spune că aici, la Pensiunea Ioana din Horezu, fiecare clipă are farmecul ei și poate fi savurată ca atare.

_MG_6363 copy
Imagine din curtea Pensiunii Ioana din Horezu

De menționat sunt obiectivele turistice din apropiere: culele Greceanu și Duca la doar câțiva kilometri de Pensiunea Ioana, satul Olari, renumit pentru meșterii tradiționali ceramiști, Rezervația Naturală Buila-Vânturarița, care “stă să cadă” peste oraș, biserica veche Covrești, la doar câteva sute de metri de Pensiunea Ioana, celebra Mănăstire Horezu, Muzeul Trovanților la câțiva kilometri, iar, ceva mai departe, Mănăstirea Polovragi și peștera cu același nume, Transalpina și Peștera Muierii.

_MG_6377 copy
Imagine din curtea Pensiunii Ioana din Horezu

Pentru doritorii de drumeții Rezervația Buila-Vânturarița are permanent porțile deschise, iar Platoul Romani te întâmpină armonios cu Mănăstirea Alina-Maria, celebrele-i stâne și frumusețea sa.

_MG_6357 copy
Imagine din curtea Pensiunii Ioana din Horezu

Un lucru este clar; indiferent că vii la relaxare sau să vizitezi și să cunoști zona Horezu, Pensiunea Ioana întrunește toate condițiile necesare pentru petrecerea câtorva zile de neuitat.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru