Fie că ești pasionat de istorie sau nu, vibrația unui oraș vechi atrage. Cred că fiecare persoană are un puternic sentiment atunci când se află în interiorul unei cetăți. Chiar și în treacăt, pe lângă clădiri vechi unde, odată, demult, s-a scris și s-a făcut istorie. Un astfel de oraș este Târgoviște, la doar 80 de kilometri de București și la 65 de kilometri de Sinaia, un alt oraș cu o bogată încărcătură istorică.

_MG_6011 copy
Café & Delice L’arome du Cafe, Târgoviște

Toți marii domnitori au scris istorie la Târgoviște, orașul-capitală a Țării Românești începând cu Mircea cel Bătrân, apoi Vlad Țepeș, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu. Istorie scrisă cu sânge și lacrimi. Cum să nu ai un fior pe șira spinării când vezi și simți locurile acestea.. Un amestec de istorie și arhitectură îmbracă toate monumentele din Târgoviște. Cel mai important este, de departe, Ansamblul Monumental Curtea Domnească cu Biserica Domnească și Turnul Chindiei construit în vremea lui Vlad Țepeș. Alături de Curtea Domnească, Complexul Monumental Stelea și Complexul Monumental Dealu sunt alte atracții foarte importante ale Târgoviștei. Toate aceste monumente și multe altele vor fi tratate în articole separate unde vom arăta importanța lor istorică și arhitecturală precum și locul lor în istoria românilor.

_MG_6001 copy
Café & Delice L’arome du Cafe, Târgoviște

La momentul sosirii mele la Târgoviște, vremea nu mi-a fost tocmai cel mai bun prieten, dar am trecut peste acest aspect și cu ajutorul unui energizant natural perfect preparat într-una dintre locațiile mele (viitoare) de suflet din Târgoviște, Cafeneaua L’arome du Café sau, mai bine zis, Café & Delice L’arome du Cafe, asta pentru că aici, în afară de specialitățile de cafea preparate de un barista desăvârșit se pot savura și alte preparate, unice din punctul meu de vedere.

int_1 copy
Café & Delice L’arome du Cafe, Târgoviște

Pe drum către obiectivele turistice amintite, am trecut, pentru că așa mi-a indicat prietenul meu de nădejde, Google Maps, prin cartierul Micro 6 din Târgoviște. Cu coada ochiului am văzut cafeneaua pe hartă și am decis să încerc cafeaua și nu numai. Așa cum am zis, vremea nu a ținut cu mine. Am avut parte de mai multă ploaie decât soare și aveam o stare de moleșeală premergătoare somnului. Ulterior, s-a dovedit că L’arome du Cafe a fost alegerea perfectă venită la momentul potrivit.

_MG_5981 copy
Café & Delice L’arome du Cafe, Târgoviște

Am parcat chiar în fața cafenelei și am văzut scris frumos Cafe to Go. Am zis ok, e bine și așa, beau cafeaua până să ajung la Ansamblul Curtea Domnească. Am intrat înăuntru și m-a întâmpinat un miros de cafea proaspăt prăjită, acel miros suav, inconfundabil, acel miros care te face să visezi la o cafea aburindă și la aburii care umplu încăperea cu o mireasmă puternică și aromată. Recunosc, mirosul acela m-a cucerit definitiv.

_MG_5983 copy
Café & Delice L’arome du Cafe, Târgoviște

Un domn bine stătea pe partea clienților a tejghelei și discuta cu domnișoara de pe partea cealaltă. Am așteptat respectuos să termine conversația și apoi am cerut o cafea tare, neagră. În tot acest timp, am avut ocazia să studiez interiorul. O incintă mică, dar foarte primitoare tapetată cu, evident, imagini cu și despre cafea. Câteva măsuțe mici prinse în perete și scaune din lemn masiv înalte specifice cafenelelor. Un peisaj bogat și primitor, intim, cald și plăcut. Este genul de local unde atmosfera completează perfect preparatele servite aici. Am apreciat, cu voce tare, localul, mirosul și atmosfera, iar domnul despre care vorbeam mai devreme s-a întors către mine zâmbind și mi-a mulțumit pentru aprecieri apoi s-a prezentat, Cristian Catrina, proprietarul Café & Delice L’arome du Cafe.

ice_coffee_cockteils
Deliciile Café & Delice L’arome du Cafe, Târgoviște

Iată deci, dedicație, devotament și suflet, toate investite cu succes într-o cafenea cu tradiție din Târgoviște. După ce l-am cunoscut și am schimbat câteva vorbe mi-am dat seama de unde vine atmosfera din local. Calmul și liniștea domnului Catrina se regăsesc în atmosfera cafenelei și, de ce nu, în toate produsele.

_MG_5989 copy
Café & Delice L’arome du Cafe, Târgoviște

Mi-a fost servită cafeaua, pe care am decis să o beau la fața locului și să mai schimb o vorbă, două cu proprietarul. Așa am aflat că, aici, se servesc și alte specialități în afară de cafea și că există și serviciu de delivery. Iată deci, ceva nou și bine venit, aș spune eu, care sunt un mare consumator de cafea.

mojito_nonalcoholic
Deliciile Café & Delice L’arome du Cafe, Târgoviște

L’arome du Cafe este locul de unde poți cumpăra și cafea pentru acasă, este locul unde cafeaua etiopiană sau cea peruană proaspăt prăjită îți stimulează simțurile, este locul unde cei mici sunt în centrul atenției, cocktail-urile nonalcoolice fiind deliciul acestora. Hashtag-ul dezvoltat de domnul Catrina, #cafeacusuflet, este mai mult decât grăitor pentru că aici, la L’arome du Café, totul se face cu suflet și pentru suflet. Ospitalitatea cu care am fost primit, cafeaua foarte bună și proaspătă, atmosfera și curățenia sunt atribute care recomandă de la sine L’arome du Café din Târgoviște. Această locație a fost deschisă cu 6 luni în urmă, dar se bucură de un real succes și popularitate în rândul târgoviștenilor.

_MG_5996 copy
#cafeacusuflet

O altă ieșire din tipar sunt paharele în care se servește cafeaua. Fiecare pahar are un mesaj motivațional unic, de acest lucru ocupându-se cu precădere soția domnului Catrina. Iată deci, o afacere de familie făcută din suflet pentru suflet.

Pentru mine, L’arome du Café, este și va rămâne o locație dragă mie, o locație unde voi păși întotdeauna cu încredere fiind convins că voi savura o cafea cu totul și cu totul specială în compania unor oameni cu totul și cu totul speciali.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și L’arome du cafe

Galerie fotografii L’arome du cafe