Aproape de vară, cine se mai gândește la zăpadă, cine se mai gândește la răcoarea primăverii sau la serile târzii de aprilie cu o temperatură decentă și suportabilă? Vremea capricioasă a încurcat multe socoteli, dar natura nu poate fi bătută. Sfârșit de mai, eram prin zona Horezu, vizitasem Muzeul Trovanților de la Costești și apucasem să trag o tură prin satul Olari. Nori negri își făceau apariția pe cer. Aflasem de Vârful Romani sau Vârful lui Roman din poveștile horezenilor. Toți vorbeau de bine zona și peisajul. Am hotărât să mă avânt până sus deși eram puțin circumspect dată fiind vremea. Până la urmă, am decis să îmi iau inima în dinți și să pun vagabondul (mașina) la treabă. Am plecat din satul Olari undeva în jurul orei 16, după o ploaie similară cu potopul. Eram absolut convins că voi avea de înfruntat bălțile și șiroaiele pământului.

Am ieșit din Horezu și am urcat către Romanii de Jos, apoi Romanii de Sus, până aici nimic spectaculos, doar asfalt și cer de vară. Câțiva picuri de apă mi-au ținut companie până la Romanii de Sus. Știam de la localnici că de aici am de parcurs un drum forestier de aproximativ 15 kilometri. Mă și vedeam plin de noroi și alunecând prin bălți și mocirlă. DAR, SURPRIZĂ MAXIMĂ!!!

Deși drum forestier, am avut ocazia să constat pe propria piele că cei care se ocupă de drum și-au făcut treaba cu brio. Aproape fără gropi, piatră spartă și bine compactată, drumul relativ lat și foarte bine întreținut. Am urcat timp de 30 de minute în ace de păr și serpentine strânse. Pe măsură ce avansam în altitudine se vedea cum se schimbă etajul floristic. Ușor, ușor au început să apară brazii și apoi pășunea alpină. Drumul până la Vârful Romani s-a desfășurat fără probleme. Singurul lucru notabil este peisajul, rupt din basme sau din filmele fantastice. Pe toată durata drumului, soarele și-a făcut loc printre nori și a început să strălucească prietenos îndulcind senzația ploii de mai devreme.

Albastrul cerului, verdele crud al puieților de brad combinat cu verdele matur al pădurilor de la baza platoului, stânca impenetrabilă și peticele de zăpada încă albă te duc cu gândul la filmele cu elfi și ființe fantastice. Un peisaj absolut ireal, un peisaj pe care îl poți admira ore și zile întregi fără să te plictisești, un peisaj unde liniștea e tulburată doar de nechezatul cailor sau de lătratul câinilor de la stânele din zonă.

În acest peisaj de basm și-a făcut loc, spre bucuria turiștilor Pensiunea Vârful Roman, o pensiune semeață, la doar 500 de metri de Vârful Romani și la aproximativ un kilometru de izvoarele râului Râmești, afluent de stânga al Luncavățului. Platoul Romani găzduiește o pârtie de schi de aproximativ 800 de metri urmând să mai fie construită încă una, cu o lungime de 2.200 de metri, cel puțin așa spun localnicii, foarte mândri de investițiile făcute aici, la înălțime.

Pensiunea Vârful Roman, complet independentă din punct de vedere energetic vă așteaptă cu ușa larg deschisă și cu ospitalitatea caracteristică locațiilor de la înălțime. 10 camere cu două, trei paturi sau apartamente vă așteaptă să testați liniștea, povestea și mirajul Vărfului Romani. Un amestec de rustic și modern, de lemn și piatră se insinuează armonios în atmosfera celor 1.700 de metri altitudine.

Pentru oaspeții săi, Pensiunea Vârful Roman vă așteaptă cu o bucătărie complet utilată, șemineu în sala pentru servit masa, terasă pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în natură, sală de sport și un vast spațiu pentru agrement.

De menționat este faptul că, semnalul la telefonia mobilă este foarte slab, aproape inexistent, dar la aproximativ 200 de metri distanță se poate vorbi la telefon de pe majoritatea rețelelor de telefonie. Din grijă pentru copii și pentru a promova bucuria copilăriei fără acces prea mult la tehnologie, Pensiunea Vârful Roman nu dispune de conexiune la internet.

Pensiunea Vârful Roman face parte din categoria locațiilor unde comuniunea om-natură este la mare respect. Trebuie să recunoaștem, din când în când avem nevoie de liniște, avem nevoie să fim doar noi înșine în compania naturii, avem nevoie să respectăm natura și mediul înconjurător. La Pensiunea Vârful Roman, toate acestea devin realitate.

Dacă vrei să ai parte de liniștea și relaxarea bine meritate, Pensiunea Vârful Roman constituie alegerea prin care ești cel mai aproape de natură, constituie alegerea care îți garantează povestea liniștii și a firului de iarbă.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru și Pensiunea Vârful Roman