Târgul ceramicii populare românești

Cocoșul de Hurez împlinește 49 de ani. Mâine, 31 mai, până pe data de 2 iunie, ca în fiecare ediție, târgul ceramicii populare românești Cocoșul de Hurez va aduce surprize din universul ceramiștilor, creații unice născute din jocul lutului în mâinile meșterilor. Inspirația și creația vor fi sărbătorite, ca în fiecare an, la Cocoșul de Hurez participând ceramiști hurezeni, ceramiști din țară dar și din străinătate, etalând minunile din lut armonizate prin formă, tehnică și cromatică, în platoul Treapt, la umbra stejarilor seculari.

Afis Cocos 2019
Afișul oficial al Târgului Cocoșul de Hurez 2019

De 49 de ani, acest eveniment unic în România, a sărbătorit lutul născut armonios din mâinile olarilor, meșteșug izvorât în copilăria umanității, aducând recunoaștere atât valorii produselor cât și a meșteșugului. Cocoșul de Hurez este celebrarea pământului dar și a omului. Este sărbătoarea creației naturii dar și a inspirației umane.

img_20170708_152107-copy-copyIstoria acestui eveniment a început în vara anului 1971. Astfel, în cadrul Festivalului de folclor Cântecele Oltului, apar primele articole de ceramică făurite aici, în Horezu. Începând cu ediția a IV-a, în anul 1974, târgul ceramicii populare românești este organizat, aici, la Horezu, pe platoul Treapt.

Anul 2012 aduce recunoașterea internațională a tehnicii și meșteșugului hurezenilor. Astfel, ceramica de Horezu este inclusă pe lista patrimoniului imaterial Unesco.

În cadrul Galeriei de Artă Populară Contemporană din Horezu sunt expuse câteva mii de obiecte unicat preponderent din ceramică, din cele mai reprezentative centre de olărit din România. Galeria de Artă Populară Contemporană adaugă, după fiecare ediție, noi creații donate de participanții la Târgul Cocoșul de Hurez. Astfel, se poate observa evoluția tehnicii ceramicii românești și diversificarea motivelor și a formelor obiectelor.

Programul acestei ediții a târgului ceramicii populare românești Cocoșul de Hurez se găsește pe site-ul primăriei www.orasul-horezu.

Sunteți așteptați cu toții pentru a vă bucura de frumusețea creației meșterilor olari dar și de bogăția culturii și a reperelor istorice din zona Horezu.