Frumusețea ceramicii a făcut celebru satul Olari din Horezu. Ceramica de Horezu se află pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitățiii UNESCO. Astfel, România își alcătuiește tricolorul din albastrul de Voroneț și galbenul și roșul de Horezu.
Farfuriile de toate felurile și diferite dimensiuni, cănile și ulcioarele, toată ceramica produsă la Horezu, în satul Olari sunt decorate cu motive și simboluri cum sunt șerpii, funiile, soarele, copacii, stelele, oamenii, însă, celebru a devenit Cocoșul de Hurez.
Alături de această comoară națională, zona orașului Horezu este o sursă bogată de inspirație pe toate planurile. Iată locurile pe care le recomandăm să le vizitați și, cu siguranță, vă vor bucura sufletul:
- Parcul Național Buila-Vânturarița
- Muzeul Trovanților
- Cheile Bistrița și Peștera Liliecilor
- Cheile Polovragi
- Peștera Muierilor
- Culele de la Măldărești
sau mănăstirile aflate în apropiere: Mănăstirea Horezu, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Arnota, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Govora și Mănăstirea Surpatele.
Toate acestea sunt motive pentru a sta în Horezu câteva zile și pentru a te bucura de ceea ce îți oferă locul acesta binecuvântat de Dumnezeu, bogat și frumos. Recomandarea noastră pentru cazare în Horezu este Pensiunea Criveanu, un loc, cum altfel, cu o bogată și frumoasă tradiție. De douăzeci de ani familia Criveanu omenește cu căldură pe cei ce le calcă pragul. Oameni primitori, interesați doar pentru binele turistului, administrează pensiunea cu aceeași pasiune și dedicație de două decenii.

Pe poarta pensiunii au trecut sute de turiști de-a lungul timpului, toți plecând mulțumiți pentru ospitalitatea oferită și fericiți pentru că s-au relaxat. Deși Pensiunea Criveanu se află chiar în centrul orașului Horezu, având acces rapid la importante obiective turistice, traficul este redus și este liniște.

Pensiunea Criveanu are o capacitate de cazare de 16 locuri în 7 camere și un apartament. Fiecare cameră are câte un pat dublu, cu baie proprie cu apă caldă în permanență și este dotată cu televizor și frigider. Mobilierul este confortabil, saltelele paturilor sunt de calitate, așternuturile curate, toate pentru un somn odihnitor. Este curat este peste tot, în camere și holuri. Apartamentul este format dintr-o cameră dublă, baie și bucătărie. În oricare dintre camerele Pensiunii Criveanu se poate, la cerere, instala un pat suplimentar pentru copii.
La dispoziția turiștilor este o bucătărie complet utilată, cu aragaz, cuptor cu gaz, frigider, cuptor cu microunde și veselă. Masa se poate servi în bucătărie, pe una dintre terasele Pensiunii Criveanu sau în foișor.

În curte este un grătar, unde poți rumeni niște carne de pui sau porc asezonându-le cu legume … sau ce îți poftește inimioara. Relaxarea este maximă în foișorul Pensiunii Criveanu. Construit din lemn și ornat cu elemente de ceramică de Horezu, foișorul este locul unde, după masă, te relaxezi fiind înconjurat de verdele grădinii Pensiunii Criveanu. Poți admira florile și, dacă ai copii, poți să îi urmărești jucându-se sau dându-se în leagăn.

Pensiunea Criveanu are parcare proprie, internet WiFi, în camere și în întreaga curte. Înconjurată de verde, pensiunea este ca o oază de liniște. Starea de confort și relaxare la încheierea șederii tale la pensiunea este garantată atât de facilitățile oferite dar și de ospitalitatea familiei Criveanu, oameni deosebiți, calzi și primitori. Este clar că aceasta este cheia succesului lor de-a lungul celor douăzeci de ani.
Nu uitați să vizitați satul Olari, satul unde se făurește celebra ceramică de Horezu. Vizitați atelierul domnului Bîscu, un artizan fără pereche.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografie de Adrian Satmaru
Galerie fotografii Pensiunea Criveanu, Horezu