Specialiștii pregătirii cărnii de vită și ai preparatelor armenești

După nenumărate drumuri făcute la Gheorgheni am ajuns la concluzia că acest oraș uimește la fiecare vizită și că s-ar putea încadra cu brio la capitolul „cel mai” si „cea mai”. Am fost încântat întotdeauna de aspectul unic al unui domeniu, iar Gheorgheniul excelează în multe domenii. Deși un oraș mic, cu aspect de urbe medievală, ascunde istorii și tradiții foarte atrăgătoare. Din experiența proprie pot spune că aici există cea mai mare comunitate armeană din România, că aici este prezervată și renovată cultura și tradiția armeană, că aici arhitectura predominantă este cea armeană și că aici tradiția și arta culinară armeană se regăsește aproape la fiecare pas. Astăzi ne oprim și facem un popas în lumea culinară a lui Zsigmond Andras, chef la Bistro K&K și a ospitalității familiei Keresztes sau, mai bine zis, a ospitalității celor doi frați Keresztes, cei doi K.

20616028_715485151987617_7850717289823462683_o
Bistro K&K, Gheorgheni

Bistro K&K este situat la 100 de metri de Piața Libertății din Gheorgheni pe o stradă cu acces auto restricționat, dar de la parcare și până la bistro nu sunt decât câteva zeci de metri. Din exterior, se văd mese ocupate și clienți care mănâncă încântați de platourile generoase și inspirat aranjate. Nu am putut rezista tentației și am pășit încrezător în interior. Nimic din ce am găsit nu m-a făcut să regret alegerea. Am avut parte de o primire ireproșabilă, caldă, binevoitoare și, nu în ultimul rând, plină de informații utile și … unice.

_MG_4453 copy
Bistro K&K, Gheorgheni

Așa am aflat că localul este deținut de doi frați, cei doi K, unul dintre ei fiind specialistul desăvârșit în prepararea barbeque-ului. Am avut plăcerea și onoarea să-l cunosc și pe chef-ul Bistro K&K, Zsigmond Andras, cel care m-a introdus în tainele culinare ale bunătăților pe care le prepară. Pentru cunoscătorii tradiției armene denumirile produselor și condimentelor nu constituie o surpriză, decât, poate, plăcută din punct de vedere culinar, dar pentru cei neinițiați, ca mine, istoria preparatelor și gustul acestora a fost o provocare și o încântare extraordinară.

IMG_3440 copy
Bistro K&K, Gheorgheni

Spațiul Bistro K&K este modern, aerisit iar atmosfera este relaxantă și confortabilă. Mobilierul maro-mahon îmbracă spațiul bistroului, astfel încât la parter Bistro K&K are o  capacitate de 40 de locuri, la subsol 20 de locuri și vara, pe terasă, mesele de sub umbrele pot primi până la 50 de clienți.

Din meniul bistroului se desprinde clar unicitatea supei armenești, preparat care a câștigat premiul I în Ungaria la un concurs de gătit. Supa armenească servită la Bistro K&K a fost aleasă câștigătoare din alte 230 de preparate.  Mai atrage atenția din meniul bistroului preparatul Stroganoff a la Zsiga, specialitatea chef-ului, un preparat adaptat și recomandat de Zsigmond Andras, chef la Bistro K&K.

La Bistro K&K, vita se regăsește printre ingredientele principale, astfel că ne putem bucura de măiestria oferită de cel de-al doilea K la prepararea barbeque-ului. Din categoria vită, putem savura preparate ca: barbeque din limbă de vită, confit de vită, coastă de vită sau taco cu carne de vită și wrap din carne de vită zdrențuită, acestea din urmă numărându-se printre noutățile în materie culinară ale Bistro K&K. Pasiunea și dorința de perfecțiune a chef-ului se simte la fiecare înghițitură, iar atmosfera creată de interiorul localului face ca o masă servită aici să fie ținută minte și apreciată permanent. Ca unicitate a preparatelor pot menționa barbeque din oaste de vită, Bistro K&K fiind singurul local din Gheorgheni care prepară așa ceva.

Unul din sosurile preferate folosite la Bistro K&K, cu specific armenesc, este așa zis-ul kurut, un amestec de smântână cu pătrunjel lăsat la macerat 3 săptămâni. Gustul dat de acest kurut este absolut extraordinar.

papanasi
Papanași la Bistro K&K, Gheorgheni

Ca desert ne putem bucura papilele gustative cu mere coapte, papanași sau prăjitură “Somloi”.

Astfel, odată ajuns în Gheorgheni , nu rata o bucurie culinară! Mergi la Bistro K&K și intră în lumea fantastică a preparatelor armenești și a barbeque-ului de vită!

Articol scris de Adrian Satmaru – jurnalist

Fotografii de Adrian Satmaru și Bistro K&K

Galerie fotografii Bistro K&K

Galerie fotografii meniu Bistro K&K