Valea Lotrului a fost locul de adăstare și isprăvi ai haiducilor lui Voinea, de aici venind și numele stațiunii Voineasa. De altfel, și alte localități sau obiective de pe această vale păstrează încă numele vestiților haiduci din ceata lui Voinea cum ar fi localitatea Valea lui Stan sau Petrimanu. Văile adânci și codrii nepătrunși constituiau locul perfect pentru ascunzișul lotrilor ce luau de la bogați și dădeau la săraci.

IMG_20180813_194728 copy
Lacul Malaia, vedere de la Pensiunea Paradis, Malaia

Pe aceste meleaguri de un pitoresc neasemuit, peisajul a fost condimentat cu locuri de cazare ascunse în cele mai puțin imaginabile locuri. Un astfel de caz este și Pensiunea Paradis din Malaia. De la drumul național nu se zărește absolut nimic, dar odată coborât lângă lacul Malaia, Paradisul se deschide la picioarele tale.

IMG_20180813_193858 copy
Pensiunea Paradis, Malaia

O clădire cu două etaje, mansardată cu lemn și două cabane tot din lemn, cabana Adi și cabana Florin, asigură 32 de locuri de cazare. Clădirea principală are 12 camere duble cu baie proprie, un living de 35 de metri pătrați și o bucătărie utilată complet, toate puse la dispoziția turiștilor. Cabanele Adi și Florin sunt dotate fiecare cu câte două dormitoare cu pat dublu, bucătărie complet utilată și terasă proprie.

IMG_20180814_085455 copy
Cabana Florin, Malaia

Minunea abia de aici începe. Curtea Pensiunii Paradis se desfășoară spre lacul Malaia. Pe toată suprafața de 1.500 de metri pătrați vedem pomi fructiferi, terase ponton complet utilate, 3 foișoare, 5 locuri pentru grătar și o terasă acoperită dotată cu masă de biliard și tenis de masă care poate găzdui lejer 50 de persoane dacă se dorește organizarea unui eveniment.

IMG_20180813_194350 copy
De pe pontonul Pensiunii Paradis, Malaia

Ospitalitatea și liniștea sunt cele două cuvinte care definesc cel mai bine Pensiunea Paradis. De asemenea, pentru doritori, există o barcă la unul dintre pontoane care poate fi folosită pentru plimbări pe lacul Malaia. Verdele inconfundabil al apei în compania crestelor împădurite ale munților contribuie la Paradisul de la pensiunea de pe malul lacului. Nici cei mici nu au fost uitați, astfel că prichindeii se pot bucura în voie de locul de joacă special amenajat. Hamacurile din grădină stau la dispoziția musafirilor, iar piscina cu apă sărată îndeamnă la relaxare în scop terapeutic. Practic, tot ceea ce te înconjoară la Pensiunea Paradis face în așa fel încât să ai senzația că ai ajuns în Rai.

IMG_20180813_194025 copy
Hamac în curtea Pensiunii Paradis, Malaia

Pentru doritori, domnul Ciucă, proprietarul Pensiunii Paradis vă poate asigura ghidaj în zonă, fiind unul dintre principalii promotori și întreținători al marcajelor turistice și al traseelor din munți. De asemenea, este cel care s-a implicat trup și suflet în promovarea cascadei Scoruș, care poate atinge și înălțimea de 110 metri, în funcție de debitul de apă. Drumul până la această cascadă este relativ lejer, timpul de parcurs fiind de aproximativ o oră. O oră de relaxare activă pe meleaguri bătute odinioară de haiducii lui Voinea. În zonă, mai există încă două cascade, dar accesul este destul de greoi, aceste trasee fiind recomandate celor care au acumulat ceva experiență în ale muntelui și traseelor dificile.

IMG_20180814_124810 copy
Cascada Scoruș

Din punct de vedere istoric, se poate vizita pe un traseu mai mult decât lejer Crucea și Fântâna Brătienilor. Nici iubitorii de culte nu se vor plictisi aici, în Malaia fiind deschisă spre vizitare biserica veche și, ceva mai sus, Mănăstirea Malaia.

Indiferent dacă ești pasionat de munte, vrei să te relaxezi, să te plimbi pe lac sau, pur și simplu, să ai parte de câteva zile de liniște într-un colțișor de Rai, Pensiunea Paradis poate îndeplini toate aceste dorințe.

Articol scris de Adrian Satmaru – jurnalist

Fotografii de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Pensiunea Paradis