Mânăstirea Moisei, cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august), o veche mânăstire greco-catolică, este așezată pe un platou însorit, deasupra satului Moisei, înconjurată de culmile dealurilor, la poalele muntelui Pietrosu Rodnei (2.303 metri), între orașele Borșa, la 10 km și Vișeu de Sus, la 7 km, pe șoseaua națională ce leagă Sighetu Marmației de Bucovina prin pasul Prislop, iar prin pasul Șetref de Bistrița-Năsăud și Ardeal.
Localitatea Moisei a făcut parte din domeniul lui Bogdan, voievod al Maramureșului, domn întemeietor al Moldovei independente și al dinastiei Mușatinilor. În pădurile Moiseiului au trăit calugări încă de prin secolul al XV-lea. În secolul al XVI-lea a luat ființă o modestă sihăstrie din care a evoluat Mânăstirea Moisei, așa cum s-a întâmplat cu multe mânăstiri de pe pământul românesc. În 1599, călugării de aici au ridicat biserica veche, care se păstrează și astăzi. Doar numele unui călugăr care a trăit atunci se cunoaște astăzi, monahul Iosif, scris pe o bârnă de pe pereții bisericii vechi. Pentru a feri mânăstirea de influențe străine sau de acapararea de către alte culte, călugării au pus-o sub ocrotirea puternicei Mânăstiri a Sfântului Ștefan cel Mare de la Putna, ca metoc al acesteia timp de aproape 100 de ani.
Mânăstirea a fost înzestrată de boierii din Moisei cu întinse terenuri, mai ales cu păduri. Călugării de aici, prin vrednicia lor, s-au făcut cunoscuți peste hotarele Maramureșului, astfel încât la 15 august 1672, de hramul mânăstirii, la invitația lor, a venit pentru a sfinți biserica mânăstirii, însuși Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care deținea atunci și demnitatea de Episcop al Maramureșului. Târnosirea s-a desfășurat cu o deosebită solemnitate, Ierarhul fiind însoțit de un sobor de preoți și călugări, reprezentanți ai Mânăstirii Putna și în prezența unei imense mulțimi de credincioși din tot Maramureșul și nu numai.
La această mânăstire, în 1690, a ținut sobor Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, pe atunci Episcop al Maramureșului. Mânăstirea Moisei a fost reședința episcopală în ultima perioadă a păstoririi Episcopului Serafim de Petrova și la începutul păstoririi Episcopului Dosoftei al II-lea Teodorovici, care a mutat-o apoi la Mânăstirea Uglea.
La Mânăstirea Moisei a funcționat o școală, unde tinerii învățau carte. Aici a fost și o școală de pictură, unde unii călugări talentați pictau icoane iar alții au devenit pictori de biserici. La această mânăstire se inițiau viitorii preoți și cântăreți bisericești.
Biserica veche construită în 1599 și sfințită în 1672 de către Sfântul Ierah Sava Brancovici, a fost restaurată în anul 2011, în prezent lucrându-se la proiectul de restaurare a picturii din interiorul acesteia.
Biserica mare a fost zidită în 1911 de către Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla. A fost repictată în 1982 și resfințită în 1986 de către Înalt Preasfințitul Teofil Herineanu.
Poarta de intrare și zidul de piatră, ce împrejmuiește incinta, au fost construite în 2008-2011.
Altarul de vară, construit în stil maramureșean deservește pentru slujirea în sobor la Hramuri, când curtea mânăstirii devine neîncăpătoare pentru zecile de mii de credincioși.
GALERIE FOTO