manastirea barsana
Mânăstirea Bârsana (Bârsana Monastery)

Dacă tot am petrecut ceva vreme la Pensiunea “La Domnita, am zis că ar fi păcat să nu “gust” din nou, sentimentul covârșitor de a vedea Mânăstirea de la Bârsana. Construcțiile din lemn și atmosfera dată de multitudinea florilor frumos îngrijite te introduce într-o lume de basm.

intrarea la manastire
La intrare în mănăstire (Monastery entrance)

Parfumul lemnului vechi și mirosul lumânărilor, aleile pietruite și băncuțele din lemn masiv, te fac să te simți mai aproape de tot ceea ce este sfânt și completează atmosfera tradițional monahală a bisericilor de lemn din Maramureș.

turla bisericii
Biserica de lemn (Wooden Church)

Localitatea Bârsana a fost atestată documentar pentru prima oară la 1326 când, regele Carol Robert de Anjou recunoaște și întărește printr-o diplomă pe cneazul Stanislav, fiul lui Stan pe aceste meleaguri și prin alt document de la 1346, același cneaz este numit fiul lui Bârsan, de la care se trage probabil și toponimul Bârsana.

inscriptie
Inscripție la intrarea în curtea mănăstirii (inscription at the entrance of monastery)

Biserica de lemn cu hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică a fost ridicată pe la 1720 în locul alteia mai vechi, arsă de tătari cu trei ani mai înainte.

Pereții construcției sunt ridicați din bârne masive de stejar, îmbinate meșteșugit la colțuri în coadă de rândunică, prelungindu-se treptat spre exterior, până ce ajung la cunună pentru a forma console, pe care se sprijină șarpanta nivelului inferior.

curte 8
Curtea mănăstirii (Monastery yard)

Turnul-clopotniță are un foișor extins peste structura de bază în cinci trepte, pe care sunt fixați câte trei stâlpi laterali prevăzuți cu arcade realizate prin cioplirea contrafișelor dintre stâlpi și grinzi, fiind protejați de un parapet înfundat cu scânduri traforate în decor la bază.

interior 1
Iconografia (Iconography)

Deasupra foișorului se înalță un coif piramidal cu secțiune octogonală, ce se termină la vârf cu o cruce din fier forjat asemenea celor de pe colțurile terminale ale acoperișului de pe naos și Altar.

interior 4
Iconografie (iconography)

Iconografia prezintă un registru larg și dens în care spațiile sunt valorificate prin medalioane simple sau sub forma de măr împodobite cu ornamente florale despărțite prin brâuri șerpuite sau împletite.

curte 4
Chilii (Monastery cell)

Pe bolta naosului se pot admira scene ample precum: Soborul Arhanghelilor, Înălțarea Sf. Ilie, Înălțarea Fecioarei Maria, Scara lui Iacov flancate de cei patru Evangheliști, iar deasupra, Dumnezeu Tatăl și Isus.

interior 3
Bolta bisericii (the vault of the Church)

Altarul cuprinde pe fețele bolții medalioane cu Cete Îngerești iar pe laterale, Sfinți, Patriarhi, Sf. Treime și Isus, “Vița-de-vie”.

curte 11
Curtea mănăstirii (Monastery yard)

Mânăstire înscrisă în patrimoniul UNESCO, Bârsana constituie una din principalele atracții de cult din Maramureș fiind renumită și cunoscută de către britanici, cehi, polonezi, francezi, dovadă a acestui lucru fiind și multitudinea de turiști de naționalitățile specificate care se cazează la pensiunile din zonă.

curte 9
Curtea mănăstirii (Monastery yard)

Accesul se face pe DJ 186: Sighetu Marmației – Vadu Izei – Oncești – Bârsana sau tot pe DJ 186 din Săcel spre Bogdan Vodă – Rozavlea – Bârsana sau dinspre Cavnic pe ruta Budești – Călinești – Bârsana. Pentru cei ce călătoresc folosind SNCFR, stația cea mai apropiată de localitatea Bârsana este Sighetu Marmației.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru