Indiferent unde ai merge, fie că este vorba despre un restaurant clasic sau unde predomină conceptul de fine dining, este absolut imposibil să nu găsești un anumit sortiment de preparat de porc, anume coastele de porc la cuptor. Am încercat de nenumărate ori acest preparat, dar, trebuie să recunosc, un singur loc mi-a rămas la suflet și în amintire, Restaurantul Green Garden Resort din Cicârlău, Maramureș.

Green Garden ResortCicârlău, județul Maramureș

Tot aici, am avut plăcerea să fiu “părtaș” la prepararea acestui deliciu culinar, dirijor desăvârșit al aromelor și ingredientelor fiind chef Daniel Budai, un virtuos a tot ceea ce înseamnă bucătărie tradițională și fine dining la un loc. O combinație mai mult decât neobișnuită, o combinație care necesită deopotrivă un mix de aptitudini de excepție, pe care chef Dani Budai le stăpânește perfect.

Coaste de porc cu scrijele de cartofi și sos, de chef Daniel Budai, la Green Garden ResortCicârlău, județul Maramureș

Prepararea coastelor este un proces relativ simplu, dar necesită o măiestrie aparte.

Coastele de porc pregătite pentru a fi curățate de pieliță

Întâi de toate, pielița de pe interiorul coastelor trebuie îndepărtată pentru a nu se curba șirul de coaste atunci când este pus la cuptor.

Îndepărtarea pielițelor de pe coaste

După îndepărtarea totală a pieliței, coastele se freacă și se tapetează bine cu sare și piper, apoi se lasă puțin pentru ca aroma celor două condimente să pătrundă în stratul de la suprafață al cărnii.

Condimentarea coastelor de porc

Coastele se așează frumos în tavă apoi se pune din abundență cimbrișor și se toarnă ingredientul principal, sosul în care acestea vor fierbe în tavă, al cuptor.

Acest sos, un amestec foarte ingenios, este secretul lui chef Dani Budai, drept urmare, nu poate fi dezvăluit, dar, cu siguranță, cel puțin curiozitatea și aspectul preparatului final vor fi de ajuns pentru a cere o porție de coaste de porc cu scrijele de cartofi atunci când jungeți Restaurantul Green Garden Resort din Cicârlău.

Coastele așezate în tavă, condimentate cu cimbrișor

Așadar, coastele frecate cu sare și piper, acoperite cu cimbrișor și scufundate în sosul secret, dar care conferă o savoare unică, au fost acoperite cu o folie de aluminiu și băgate la cuptor.

Acoperirea tăvilor cu folie de aluminiu

De aici, timp este suficient pentru a tăia cartofii scrijele, adică felii rotunde de 3 – 4 milimetri care, aruncați în baie de ulei bine încins, se curbează puțin și devin crocanți pe margine și pufoși la interior. Tot aici își face loc și salata Coslo, cunoscută și sub denumirea de salată Coleslaw, o salată bine venită pentru orice fel de fripturi rumene la cuptor, pe grătar sau la tigaie. Ingredientul principal al acestei salate este varza. Numele salatei se trage din limba olandeză, respectiv “koolsla”, care nu înseamnă altceva decât salată de varză. Fiecare are libertate deplină în a asezona varza, dar aici, la Green Garden Resort, am avut ca ingrediente în salată, varză albă, morcov, țelină și, bineînțeles, liantul pentru ele, maioneza. Astfel, a ieșit o salată proaspătă, perfectă pentru a completa gustul coastelor care s-au fiert bine la cuptor.

Rumenirea coastelor în cuptor

După fierberea în sos a coastelor, folia de aluminiu a fost îndepărtată și tava băgată înapoi în cuptor pentru ca stratul de la suprafață să se rumenească bine.

Mai e puțin și platingul ajunge la final

După toate aceste etape, a venit și platigul final. Pe un platou generos, coastele peste care chef Dani Budai a presărat câteva rondele de ceapă verde, și-au găsit locul alături de scrijelele de cartofi și de salata Coslo.

Coaste de porc cu scrijele de cartofi și sos, de chef Daniel Budai, la Green Garden ResortCicârlău, județul Maramureș

Iată deci, o îmbinare perfectă între proaspăt și rumen într-un plating simplu, dar de foarte mare efect, într-o locație de 4 stele, în mijlocul naturii. O combinație mai mult decât reușită între tradițional și elegant, între tradițional și fine dining.

Coaste de porc cu scrijele de cartofi și sos, de chef Daniel Budai, la Green Garden ResortCicârlău, județul Maramureș

Fotografiile vorbesc de la sine, dar, gustul este cel care nu poate fi descris, gustul este cel care definește măiestria unui chef, gustul este cel care te va face să ceri din nou și din nou același preparat desăvârșit.

Încearcă și nu vei regreta!

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru