Aroma meselor încărcate de bucate alături de prieteni sau cu familia este mai plăcută sau mai înflăcărată atunci când vinul este poftit la masă.
Este un secret în a alege vinul potrivit pentru fiecare preparat culinar. Astfel, pentru a avea maximum de eficiență, trebuie respectate niște reguli ale asocierii vinului cu preparatele pentru a se ajunge la un echilibru între vin și mâncare, astfel încât acestea să se completeze, să se împletească armonios pe limbă.
Câteva idei despre asociere
Un criteriu al asocierii este, ceea ce experții numesc, greutatea vinului și a preparatului. Astfel, o mâncare grasă din carne de porc sau tradiționalele sarmale cer un Cabernet Sauvignon, care, fiind un vin corpolent, taninos, face față grăsimilor din preparat. Taninii din vin reacționează cu proteinele din mâncare. Astfel, carnea roșie înmoaie efectul taninilor pe palatin.
Unele vinuri albe, complexe, așa cum este Feteasca Regală, pot fi parteneri mai buni pentru preparatele mai ușoare din carne față de vinurile roșii. Pentru mâncărurile mai condimentate, cum sunt cârnații sau toba, un vin din Gewurtztraminer este partenerul ideal. Specialiștii susțin că preparatele afumate merg foarte bine cu vinuri maturate în baricuri de stejar.
Preparatele din carne albă sau cele din pește dar și preparatele delicate, ușoare trebuie să fie însoțite de vinuri catifelate, atât cele albe, cât și cele roșii.

Îndemnul specialiștilor este de a analiza combinația dintre gust, aciditate și tanini, dar și fructuozitatea și caracteristicile aromelor din vin, pentru a obține o asociere reușită. Astfel un vin sec poate fi perceput ca fiind acru dacă este servit alături de un preparat dulce.
Vinurile ceva mai dulci, cu o aciditate ridicată, se potrivesc de minune alături de preparatele uleioase. Greutatea vinului și a preparatului sunt similare, iar aciditatea din vin face față grăsimilor din mâncare.

Vinurile seci care au o aciditate ridicată, așa cum sunt Sauvignon Blanc și Pinot Grigio se potrivesc de minune cu preparatele ceva mai acre, așa cum sunt salatele.
Este clar că pentru deserturi ideale sunt vinurile demidulci sau dulci, cele cu caracter floral si arome primare din struguri. Astfel, un Muscat Ottonel sau o Tămâioasă pot fi consumate foarte bine alături de desertul de la sfârșitul meselor.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii pixabay.com, flickr, wikipedia și Adrian Satmaru
Sursa informației vinul.ro