La sfârșit de vară, Odobeștiul, important centru viticol, cu vinuri din care, la ospețe era servit însuși măritul Ștefan cel Mare, dormitează așteptând să se coacă strugurii și să înceapă în viile ce îl înconjoară forfota și larma culegătorilor.

Orașul Odobești, județul Vrancea (sursa foto https://www.primariaodobesti.ro/)

Cât te uiți în jur, totul e verde sub semnul înaltul cerului, iar aproape că se rup sub greutatea ciorchinilor uriași. Un vânticel cald și aromat de la boabele ce stau să pleznească de atâta licoare dumnezeiască aleargă pe dealurile bogate. Este o liniște ce trădează agitația ce va urma.

Una dintre legendele Odobeștiului este legată chiar de numele așezării. Numele Odobești ar veni de la un cioban din Vrancea, pe nume Odoban, care s-a așezat aici cu secole în urmă.

O altă legendă spune că pe vreme aici a ființat satul lui Odoba.

Cea de a treia legendă arată că aici, la răscruce de drumuri, când au ajuns turcii, se aflau cinci case. În limba turcă odo înseamnă casă, iar baș – cinci, astfel cî așezarea a rămas cu denumirea Odobaș – Odobești.

Odobești (sursa foto ziarul de vrancea)

Fapt este că vinurile de Odobești se beau la ospățurile lui Ștefan cel Mare și că, la 1600, localitatea era cunoscută ca podgorie însemnată. Iorga spune că pe vremea lui Petru Rareș și mai ales a lui Vasile Lupu negustorii duceau vinuri de aici în Polonia și Rusia, de unde aduceau blănuri.

În 1716, Dimitrie Cantemir consemnează Odobeștiul, după Cotnari și Huși, ca fiind al treilea centru viticol. Istoriograful Fotino scria la 1818 că cea mai întinsă podgorie din Moldova aceasta era.

De la Odobești, o excursie plăcută se poate face până la Cetățuia, aproape de marginea orașului. Este fosta cetate Cetățuia, unde Ștefan cel Mare l-a învins, în anul 1482, pe Radu cel Frumos, după care a întărit-o, rămânând cetate de hotar a Moldovei și numind pârcălabi. O altă excursie de poate face la Mânăstirea Mera (20 km), ctitoria Cantemireștilor.

Ieșind din oraș și trecând Milcovul, urmând valea râului prin satele Căpătanu, Arva și Valea Rea, se ajunge în satul Mera, unde se afă mânăstirea. Inițial, aceasta a fost înălțată din lemn. La 1686, Constantin Cantemir a ridicat-o din cărămidă și piatră. La 1705, Antioh Cantemir Vodă a zidit-o din piatră și a ridicat ziduri de jur împrejur, mutând aici osemintele tatălui său de la biserica Sf. Nicolae din Iași.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii și informații de pe siteurile https://www.primariaodobesti.ro/, ziarul de vrancea,