Renumit în vechime pentru numeroasele mine de cupru, orașul Baia de Aramă, la ora actuală se poate mândri cu o dezvoltare vizibilă a agroturismului datorită numeroaselor obiective turistice prezente în zonă și a reliefului carstic deosebit dat de râul Bulba și de zona Ponoarele. Cu o poziție geografică de invidiat, Baia de Aramă se află localizat pe râul ce izvorește din peștera cu același nume, Bulba, și, alături de numeroși afluenți permite ca debitul său să fie principalul izvor de alimentare pentru cele două Zătoane, Lacul Zătonul Mare și Lacul Zătonul Mic. Prezența numeroaselor ruine dacice indică faptul că odată, în vremuri de mult apuse, teritoriul orașului și împrejurimile au fost intens locuite de daci. Pentru cei pasionați de istoria și cultura zonei sunt disponibile spre vizitare patru case tradiționale, monumente istorice, două pe strada Victoriei și două pe strada Republicii.

Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

Cu o asemenea bogăție geografică și istorică era absolut imposibil să nu existe și un loc unde să te poți bucura de preparatele gastronomice locale. Astfel, foarte aproape de centrul orașului, pe strada Victoriei la numărul 44, se găsește Restaurantul Pensiune Casa Albă, o locație unde tradiționalul este la loc de cinste, iar preparatele servite aici se înscriu perfect în gastronomia zonei.

Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

O terasă mică, la intrare, îți dă de înțeles că ai ajuns la Restaurantul Pensiune Casa Albă. La interior, o sală mare te întâmpină cu obiecte tradiționale și cu decoruri în culorile portului popular din zonă.

Interior de la Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

Pe pereți, ca un muzeu, obiecte vechi ce încă sunt utilizate așteaptă să-și spună istoria și să uimească prin simplitate și ingeniozitate.

Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

În partea stângă, un separeu, este perfect pentru evenimente mici.

Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

Specificul bucătăriei Restaurantului Pensiune Casa Albă este tradițional, dar se pot servi și preparate din bucătăria internațională.

Platou tradițional de la Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

De asemenea, mărimea restaurantului și spațiul de care dispune face din Restaurantul Pensiune Casa Albă, locul potrivit pentru organizarea unui eveniment de mici sau medii dimensiuni.

Ciorbă de burtă de la Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

Am avut ocazia să văd un platou tradițional și, vă spun sincer, mi-a lăsat gura apă.

Cameră de la Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

Pensiunea se află deasupra restaurantului, oarecum retrasă de restul clădirii și dispune de 12 locuri de cazare structurate în 3 camere cu pat matrimonial și 2 camere triple.

Living comun la Restaurantul Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

Pensiunea pune la dispoziția musafirilor un living comun și numeroase spații retrase pentru a savura liniștea și a beneficia de relaxarea mult dorită.

Terasa Restaurantului Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

O terasă retrasă, în baza muntelui este perfectă pentru a savura cafeaua de dimineață sau pentru a fi complet izolat de zgomotul orașului. Ceva mai sus, la o altitudine considerabilă față de restaurant, un foișor cu grătar, aflat tot pe terenul pensiunii, te lasă să admiri peisajul de la înălțime și să te bucuri de aerul curat de munte, puternic ozonat.

Terasa Restaurantului Pensiune Casa Albă, Baia de Aramă, județul Mehedinți

Indiferent că ajungi aici pentru un weekend sau pentru un sejur prelungit, bogăția obiectivelor turistice și gastronomia tradițională a locului te vor face să revii cu siguranță.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru