Dionysos – Bacchus e cunoscut mai ales ca zeul vinului. Divinitate a carui semnificatie este simplificata in mod abuziv cand este considerata numai ca simbol al entuziasmului si al dorintelor amoroase. Complexitatea inepuizabila a personajului Dionysos, tanarul divin sau zeul nascut de doua ori, este atestata de numarul mare de nume care i-au fost date, dintre care, ce-i drept, primele (Cel care delireaza, Frematatorul) trimit la strigatele tumultoase din timpul orgiilor.
Zeu al vegetatiei, al vitei de vie, al fructelor, al reinnoirii aduse de anotimpuri, Domn al pomului (Plutarh), el este acela care raspandeste cu darnicie bucuria (Hesiod). Geniu al sevei si al tinerelor lastare, Dionysos este de asemenea principiul si stapanul fecunditatii animale si umane. Dealtfel, este denumit Phallen sau Phallenos si procesiunea lui ocupa un loc important in multe din sarbatorile sale.
Speciile prolifice ale tapului si taurului intervin frecvent in legenda si cultul sau; tapul si taurul erau victimele sale de predilectie pentru sacrificii provenind dintr-o perioada mai veche. Daca se iau in considerare consecintele sociale si chiar formele cultului sau, se poate spune ca era zeul eliberarii, al suprimarii interdictiilor si tabu-urilor, zeul defularilor si al exuberantei. Esenta purificarii dionisiace spune P. Boyance, consta in a duce la apogeu lucrul de care sufletul trebuie sa se elibereze.
S-a spus ca inainte de el existau doua lumi, cea divina si cea umana, doua semintii, cea a zeilor si cea a oamenilor. Dionysos – Bacchus zeul vinului incearca sa-i introduca pe oameni in lumea zeilor si sa-i transforme intr-o semintie divina. Omul accepta sa se alieneze in speranta de a fi transfigurat. Orice adept fervent al lui Dionysos aspira sa iasa din propria persoana prin extaz si, in elanul entuziasmului, sa se contopeasca cu zeul de care este posedat pentru un timp.
Legenda lui Dionysos
Pe cand Dionysos, zeul vinului era tanar, mergand spre insula Naxos,obosit din cauza drumului lung, se aseza pe o pajiste sa se odihneasca.
La picioarele lui observa o planta firava necunoscuta. Ii placu infatisarea ei si la plecare o smulse, luand-o cu sine. Soarele ardea puternic si dogoarea ar fi putut pali planta smulsa. Voind s-o apere de arsita, Dionysos folosi un os de pasare gasit pe drum, in care a introdus planta firava. Tinuta insa in mana lui de zeu cu puteri supranaturale, planta a continuat sa creasca vazand cu ochii si osul de pasare deveni tot mai neincapator.
Dionysos gasi un os de leu in golul caruia puse osul de pasare cu planta cu tot. Planta crescu mereu, mai viguroasa si osul deveni si el neincapator. Mergand pe drum gasi o capatana de magar si puse in ea planta, cu osul de pasare si cu cel de leu la un loc.
In sfarsit, ajungand la Naxos el sadi in pamant planta care era vita de vie. Acesta, crescu, facand struguri minunati pe care Dionysos il transforma in vin, invatandu-i si pe oameni sa lucreze via si sa bea vin Legenda spune ca vinul din aceasta vita capatase insusirile celor trei receptacule in care crescuse si anume: cei ce au baut putin din vinul oferit de zeu, la inceput au fost veseli si au ciripit ca pasarelele; cei care au baut mai mult vin au devenit combativi, bravi si puternici ca leul; iar cei care s-au intrecut cu bautura au inceput sa raga ca magarul .
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii pixabay.com