Cunoscută mai ales pentru Podul lui Dumnezeu și Peștera Ponoarele, localitatea cu același nume are cu mult mai multe de oferit având un potențial turistic fantastic, potențial dat, mai cu seamă, de așezarea geografică și de peisajul carstic impunător al Munților Mehedinți. Pe lângă obiectivele menționate mai sus, de un interes deosebit sunt și Câmpul de lapiezuri (adâncituri de până la 30 de cm lăsate de apă în roca munților), lacurile Zătonul Mare și Zătonul mic, cel din urmă formându-se numai când precipitațiile sunt foarte abundente, Cheile Băluței, Peștera Bulba, care se întinde, practic,

Vedere Ponoarele, județul Mehedinți

sub localitatea Ponoarele, bisericuța de sub Stei, Pădurea de liliac cu o întindere de aproximativ 20 de hectare și multe altele, aflate la o distanță mai mică sau mai mare de localittea în sine sau de satele aparținătorare. De asemenea, de o importanță deosebită sunt Festivalul “Ponoare, Ponoare” și Sărbătoarea Liliacului, evenimente care atrag un flux foarte mare de turiști din toate colțurile țării și nu numai.

Vedere către seară la Ponoarele, județul Mehedinți

Prin Ponoarele am trecut de foarte multe ori, de regulă mergând dinspre Baia de Aramă către Drobeta Turnu Severin, dar de fiecare dat am fost doar în tranzit. De această dată, am ales să petrec câteva zile aici, la Ponoarele și să cunosc gastronomia locului, posibilitățile de cazare, tradiția și, nu în ultimul rând, ospitalitatea și frumusețea interioară a oamenilor locului.

Pensiunea La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

Pentru a pune în aplicare ce mi-am propus, am ales o pensiune cochetă, la foarte mică distanță de Podul lui Dumnezeu, de unde pot admira priveliștea absolut încântătoare a zonei, Pensiunea La Făget.

Pensiunea La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

O clădire albă, cochetă și primitoare mi-a urat bun venit imediat cum am început urcușul către pensiune. La intrare, gazda mea, Mihai, m-a întâmpint cu un zâmbet cald și primitor și doi ochi sfredelitori, jucăuși și curioși. Perioada în care am ajuns nu era tocmai potrivită pentru turism, dar pot spune cu mâna pe inimă că modul în care am fost primit și căldura locului au făcut ca timpul petrecut aici să fie de cea mai bună calitate.

Intrarea de la Pensiunea La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

Încă de la intrare am remarcat faptul că nu am intrat într-o pensiune “clasică”, dacă pot spune așa. Designul interior, șemineul imens din piatră și mobilierul din lemn masiv pictat manual mi-au dat de înțeles că aici, la Pensiunea La Făget, am de a face cu o altfel de locație de cazare, locație ce se aseamănă mai mult cu un boutique hotel. Impresia de început s-a confirmat după un tur succint al locației.

Livingul Pensiunii La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

Camerele sunt decorate în culorile pământului și astfel este maximizată senzația de căldură și confort.

Cameră de la Pensiunea La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

Fiecare cameră este diferită de cealaltă.

Cameră de la Pensiunea La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

Mobilierul este delicat pictat iar căldura camerelor este completată de decorațiunile interioare care sunt ca niște pete de culoare ce creează stare de bine și relaxare.

Cameră de la Pensiunea La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

La Pensiunea La Făget, curățenia, calitatea superioară și organizarea mobilierului pentru optimizarea spațiului mi-au confirmat faptul că am de a face cu o locație de elită, o locație în perfectă armonie cu măreția peisajului din jur, locația perfectă pentru a te simți la înălțime, din toate punctele de vedere, pe toată perioada petrecută aici.

Livingul Pensiunii La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

La parter, pe lângă livingul imens decorat tot cu mobilier pictat manual, un salon pentru servirea mesei lasă privirile să treacă prin geamurile imense și să se delecteze cu priveliștea de vis asupra Podului lui Dumnezeu și a Munților Mehedinți.

Bucătăria Pensiunii La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

O bucătărie pusă la dispoziția turiștilor, dotată cu toate cele necesare, îți dă de înțeles că îți poți prepara propriile feluri de mâncare. La cerere, și numai pentru grup organizat, se pot pregăti preparate tradiționale, preparate pe care am să le degust la următoarea mea revenire la Ponoarele, la Pensiunea La Făget.

În curtea Pensiunii La Făget, Ponoarele, județul Mehedinți

Nici cei mici nu au fost uitați, astfel că, în curtea pensiunii există un spațiu special amenajat cu leagăne, tobogane și alte elemente de interes. Și de aici, de la locul de joacă, se poate admira peisajul de la înălțime, iar deschiderea către făgetul (pădure tânără de fag) care a dat numele pensiunii este absolut impresionantă.

Bineînțeles, nu lipsește accesul la internet care se face cu ajutorul unei conexuni wireless și este disponibilă în mod gratuit pe toată suprafața proprietății.

Căldura cu care am fost primit, ospitalitatea gazdelor, peisajul de un farmec desprins din povești, condițiile de cazare și multitudinea de obiective turistice cu siguranță te vor face să vii aici și să vezi cu ochii tăi toate acesteminuni. Apoi, cu siguranță vei reveni.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru