De fiecare dată, de câte ori am ajuns pe alte meleaguri, altele decât cele natale, am căutat ceva deosebit, ceva care să mă facă să revin în acel loc, ceva care să mă atragă și să mă facă să mă gândesc cu plăcere la experiența trăită.

Hotel Holiday Maria, Băile Herculane, județul Caraș-Severin

La Hotel Holiday Maria din Băile Herculane nu a fost necesar să caut așa ceva pentru că surprizele plăcute au început să se țină lanț încă de când am ajuns. Aici am avut parte de confort, personal profesionist și acea ospitalitate adevărată care te va face să revii de fiecare dată cu plăcere. De la intrare am fost servit, din partea casei, cu ciocolată de casă și palincă sau vișinată. Proprietarii fiind maramureșeni, evident că și palinca avea același iz tradițional specific patriei tăriei.

Hotel Holiday Maria, ciocolata de casă

Pot să spun un singur lucru, ciocolata de casă a fost cea care m-a convins să doresc să-l cunosc pe cel care prepară aceast minunat desert. Dorința mi-a fost satisfăcută și așa am ajuns să fiu invitat de către chef David Adrian Ionescu la prepararea ciocolatei de casă.

Ingredientele principale ale ciocolatei de casă

Ciocolata de cas este un desert pe care eu îl asociez cu gustul copilăriei, este acel desert care se face repede, fără prea mare bătaie de cap și fără să necesite coacere, deci, este acel desert pe care bunicii noștrii îl făceau la repezeală pentru a pune ceva dulce și delicios pe masă. Trebuie să recunosc faptul că chef David este un maestru în prepararea acestui produs, iar bulele de aer din interiorul produsului au făcut ca ciocolata de casă de la Hotel Holiday Maria din Băile Herculane să se topească în gură.

Totul este pregătit pentru prepararea ciocolatei de casă

Produsul în sine se face foarte ușor, dar, ca la orice preparat gastronomic, sunt necesare ingredientele și cantitățile potrivite. Practic, ciocolata de casă se compune din 6 ingrediente, zahăr, unt, lapte praf, cacao și apă.

Se topește untul

Inițial, chef David a pus pe foc un vas suficient de încăpător în care a topit foarte bine zahărul, dar fără a-l carameliza, apoi a adăugat untul și a amestecat continuu până la topirea integrală a acestuia.

Mixarea pastei formate 

Într-un bol mare, a răsturnat zahărul topit cu untul, apoi a pus laptele praf și a început să amestece cu mixerul. Inițial s-a format o pastă foarte dură în care mixerul abia făcea față. Apoi, a adăugat foarte puțină apă pentru a subția pasta obținută și a adăugat și cacao continuând să mixeze ingredientele.

Turnarea  pastei în tava

La final, după ce și mixerul a obosit, această pastă de o consistență mai mare decât mierea a fost frumos aranjată pe o tavă tapetată cu folie stretch alimentară. După turnarea pastei obținute în tavă și nivelarea acesteia cu un cuțit ud, tava a fost lăsată la o parte pentru a se întări ciocolata. Ciocolata se întărește la temperatura camerei prin evaporarea apei din compoziție.

Hotel Holiday Maria, ciocolata de casă

Nu pot să descriu gustul și savoarea, dar cu siguranță vă pot invita să gustați dintr-un produs extraordinar care vă va aduce aminte cu siguranță de copilărie și care vă va face să reveniți la Hotel Holiday Maria din Băile Herculane măcar pentru a gusta din ciocolata de casă și a vă bucura de peisajul minunat și de ospitalitatea gazdelor.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru