Există locuri unde ai senzația că dacă ai sta o viață întreagă tot ai avea ceva de văzut și de făcut. Ce părere ați avea despre stâncării ale căror forme aduc în prim plan epoca preistorică unde dinozaurii făceau legea sau de o pădure de liliac unde mireasma dulce mov a florilor se împrăștie pe kilometri întregi sau de un câmp situat la mare înălțime unde, parcă Aghiuță și-a lăsat urmele ghiarelor în fuga lui nebună către măruntaiele pământului sau, de un pod natural pe care însuși Dumnezeu l-a lăsat oamenilor?
Răspunsul este simplu: localitatea Ponoarele din județul Mehedinți. Pe lângă Steiul Ponorii, Pădurea de liliac, Câmpul de lapiezuri, Peștera Ponoarele, Podul Lui Dumnezeu, în același areal foarte restrâns mai poate fi admirat Lacul Zăton, Bisericuța de sub Stei, Peștera Șoimilor, Peștera Bulba sau Cheile Băluței. Aceste obiective turistice sunt unice în țară, unele unice în lume, dar este de admirat ospitalitatea oamenilor și dorința lor de a duce mai departe tradiția specifică Mehedințiului Montan, tradiție care reprezintă mândria și legătura de suflet a acestor oameni cu trecutul.

Un asemenea loc este Pensiunea Perla Munților din Ponoarele unde ospitalitatea, curățenia și bunul gust sunt atuurile care determină turiștii să revină. La doar 300 de metri de pensiune se află celebrul Pod al lui Dumnezeu cu Peștera Ponoarele, Câmpul de Lapiezuri și lacul Zăton, formațiuni carstice care au dat legendele locului, legende pe care le puteți auzi ori de câte ori ajungeți la Ponoarele.

Pensiunea Perla Munților din Ponoarele m-a întâmpinat falnică, cu o arhitectură care permite accesul la o panoramă superbă asupra tuturor obiectivelor turistice majore din zonă. Am fost întâmpinat cu un zâmbet cald și primitor, semn al ospitalității locului și al faptului că omul sfințește locul.

Restaurantul pensiunii, situat la parter, este amenajat și mobilat astfel încât creează o ambianță liniștită și caldă, ferestrele dezvăluind frumusețile din împrejurimi.

Amplasarea meselor, muzica ambientală și decorațiunile m-au făcut să mă simt cât se poate de bine primit, iar specificul restaurantului, tradițional și internațional, pot spune, cu mâna pe inimă, că satisface și cele mai exigente gusturi.

Aici, la restaurantul Pensiunii Perla Munților, am avut ocazia să degust un platou cald din care nu au lipsit cârnații la garniță, slăninuța afumată, jumările și, bineînțeles, ceapa roșie, castraveții și tradiționalele roșii care au făcut casă perfectă cu brânza de casă.

După acest festin culinar, am luat drumul către camera unde urma să-mi petrec petrec noaptea. Nu mică mi-a fost mirarea când am observat, chiar vis-a-vis de recepție un loc de joacă pentru copii dotat cu toate cele necesare în așa fel încât cei mici să se bucure de tot confortul în momentele în care vremea de afară nu permite folosirea locului de joacă de la exterior sau drumețiile în natură.

Plăcut surprins, am urcat treptele către cameră. La etaj, camerele sunt astfel dispuse încât Steiul Ponorii, o rocă masivă cu aspect de spinare de dinozaur, să fie vizibilă de la orice balcon.

Camera m-a întâmpinat caldă, primitoare și foarte curată. Așternuturile albe, mirosul de proaspăt, compartimentarea și dotările m-au convins că voi avea parte de o noapte odihnitoare și relaxantă, lucru care s-a adeverit ulterior.

Printre facilitățile oferite de Pensiunea Perla Munților din Ponoarele se numără și accesul la internet prin intermediul unei conexiuni wireless disponibilă pe întreaga suprafață a pensiunii, o parcare la intrarea în curtea pensiunii și o parcare la intrarea în pensiune cu locuri suficiente pentru a primi oaspeții pentru toate camerele pensiunii, o terasă exterioară deschisă pe perioada călduroasă a anului și, bineînțeles, o priveliște de excepție asupra formațiunilor carstice din zonă.
Din punctul meu de vedere, Pensiunea Perla Munților din Ponoarele excelează prin așezarea sa în raport cu amplasarea obiectivelor turistice și a peisajului, ospitalitatea și atenția față de clienți a proprietarilor
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru și Pensiunea Perla Munților