Foarte aproape de intersecția județelor Gorj, Mehedinți și Caraș-Severin, un loc de poveste pe o suprafață de doar 34 de hectare așteaptă să fie descoperit de toți cei care se află în zonă și doresc să intre pe un tărâm al legendelor și al miturilor locale.

Cheile Corcoaiei se află pe teritoriul administrativ al satului Cerna, comuna Padeș din județul Gorj, dar cea mai facilă cale de acces este cea dinspre Valea Cernei, venind de la Baia de Aramă sau de la Băile Herculane. Cheile Corcoaiei constituie o rezervație geologică unde marnele, lapiezurile și cele aproximativ 20 de peșteri creează un peisaj ce se poate regăsi cu ușurință în nenumăatele legende locale.

Una dintre legende spune că eroul Hercule, în mitologia noastră, Iovan Iorgovan a retezat aici unul din cele 5 capete ale Hidrei, respectiv capul balaurului, iar de durere, sălbăticiunea, în fuga ei, a tăiat muntele și a lăsat în urmă acest traseu sinuos care ilustrează perfect forma unui șarpe imens.

În realitate, din punct de vedere geologic, aici se poate vedea foarte clar eroziunea Cernei în traseul ei către aval. De aici, din această zonă, a fost exploatată și piatra cu ajutorul căreia a fost construit și barajul Iovanu, situat ceva mai sus de Cheile Corcoaiei.

Corcoaia reprezintă fie numele unei bătrâne care îl indrumă pe Hercule, fie însuși balaurul pe care Hercule îl urmărește, dar, cert este că acest loc, parcă strămutat din altă lume, poate fi admirat și vizitat în Parcul Național Domogled – Vale Cernei și generează o atmosferă aparte.

Una dintre legendele referitoare la acest loc leagă Munții Retezat de Valea Cernei și de Clisura Dunării, acesta fiind drumul urmat de Hercule în căutarea și zdrobirea Hidrei. Se spune că prima altercație ar fi avut-o în Munții Retezat, unde Hercule a lovit atât de năpraznic încât a retezat un vârf, acel vârf având la ora actuală numele de Vârful Retezat, apoi a urmat a doua altercație, aici, în Cheile Corcoaiei unde se vede urma piciorului în munte, de aici, plecând mai departe către Clisura Dunării.

Toate aceste povești au farmecul lor aparte și creează o atmosferă mitică locurilor respective, mai ales atunci când sunt spuse de locuitorii acestor meleaguri, iar dacă se întâmplă să mai ai parte și de o vreme ploioasă, cu puțină ceață, așa cum am avut ocazia să prind, atunci legendele au un efect și mai mare.

Cert este că, aceste chei ale Corcoaiei reprezintă un loc, cu adevărat de poveste, unde pe parcursul celor 200 de metri ai parte de tot felul de curiozități ale naturii care te duc cu gândul către vremuri de mult apuse ,când eroii făceau dreptate pe pământ și puricele sărea cu 99 de ocale în spate.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru
Cheile Corcoaia sunt spectaculoase. Si usor de vizitat.