De multe ori, când căutăm o locație unde să petrecem ceva timp, indiferent că e vorba de liniște, tradiție sau ospitalitate, ne orientăm către zonele consacrate, arhicunoscute, unde, de cele mai multe ori, tradiția este scoasă în evidență doar pentru a fi prezentată.

Casa din Deal din Turtaba, Isverna, județul Mehedinți

De această dată, am să vă prezint o locație unde tradiția se păstrează așa cum este ea, nealterată, o locație care a reușit să îmbine perfect tradiția și cultura locală cu avantajele erei tehnologiei și a confortului, Casa din Deal din Turtaba, Isverna, o zonă mai puțin cunoscută, dar foarte atractivă din toate punctele de vedere. Indiferent că vii dinspre Severin, Târgu Jiu sau Herculane, drumurile duc la Isverna, o localitate ce excelează prin peisaje carstice impunătoare și drumuri asfaltate și netede ca-n palmă.

Casa din Deal din Turtaba, Isverna, județul Mehedinți

Satul Turtaba, aparținător de comuna Isverna, se află Dealul Turtăbii, după cum îl numesc localnicii, în vecinătatea potecii turistice care duce către Vârful lui Stan, cel mai înalt vârf din Munții Mehedinți, renumiți pentru peșterile, legendele și peisajele desprinse din basmele copilăriei.

Miorițele acasă la ele, Isverna

Am ajuns aici iarna, în ianuarie, când peisajul era ușor presărat cu zăpadă, din loc în loc, dar dată fiind altitudinea, aerul proaspăt mă îndemna la drumeție, la explorare a zonei și la cunoașterea tradițiilor dar și a oamenilor autentici.

Vârful lui Stan văzut din Turtaba, Isverna

Când am ajuns aici, în Dealul Turtăbii, m-a întâmpinat o căsuță cochetă, mândră pe vârful unui tăpșan, apoi gazda, doamna Didina Stoica, un om dintr-o bucată, zâmbitor și foarte ospitalier, întotdeauna  preocupată ca oaspeții să se simtă bine. Apoi, au venit să dea binețe cei doi paznici, Toby și Corbu, doi căței care adoră mângâierile și vorba bună, dar sunt paznici de nădejde ai proprietății.

Aura, fiica doamnei Stoica și Toby și Corbu, pazncii de nădejde ai pensiunii Casa din Deal din Turtaba, Isverna

Prima impresie a fost că am ajuns într-o căsuța din povești, dar ulterior am constatat că am ajuns să trăiesc în poveștile bunicilor. O liniște desăvârșită, vorba blândă a gazdei și peisajul absolut extraordinar m-au făcut să realizez ce înseamnă o zi pe un tărâm de vis.

Aura, fiica doamnei Stoica

Imediat cum am ajuns au apărut pe masă mușchiulețul afumat, cârnații, brânza de la oile proprii, pâinea de casă și o țuică galbenă cu jug în sticlă.

Pâine de casă și frumusețea autentică a portului popular etalată de Aura

Nu pot să descriu gustul acestor produse, dar vă spun doar că am avut senzația că sunt din nou copil și am ajuns la bunici, la țară.

Masă tradițională la Casa din Deal din Turtaba, Isverna, județul Mehedinți

Am degustat din bunătățile aduse pe fundul de lemn și am pornit către cameră pentru a mă face comod.

Cameră de la Casa din Deal din Turtaba, Isverna

Casa din Deal se află, evident, localizată în deal, un loc de unde se poate admira în toată măreția lui Vârful lui Stan, emblematic pentru zonă și Munții Mehedinți. Am fost cazat la etaj, într-un apartament cu două camere cu o terasă care se deschidea către curtea interioară unde se afla și foișorul cu grătar și cuptor pentru pâine.

Cameră de la Casa din Deal din Turtaba, Isverna

Peisajul de aici seamănă perfect cu poeziile lui Coșbuc, iar căldura care m-a înconjurat când am intrat în pensiune a fost atât de plăcută și de intimă încât mi-am dorit ca cele două zile pe are le petrec aici să nu se termine.

Cameră de la Casa din Deal din Turtaba, Isverna

Cele două camere ale apartamentului, foarte curate și luminoase, sunt concepute pentru a fi spațiul ideal pentru dormit, iar livingul este cel care se poate utiliza cu ușurință pe post de cameră de zi.

Cameră de la Casa din Deal din Turtaba, Isverna

Evident, nu lipsește accesul la internet prin conexiune wireless, semnalul la telefonul mobil și televizorul. Am făcut un tur de apartament și apoi, din curiozitate, am coborât și la parter unde se află o altă cameră, cu aceleași condiții ca apartamentul, doar că dispunerea este diferită. La demisol, o bucătărie este pusă la dispoziția musafirilor, iar alăturat se ală o cămară cu bunătăți din gastronomia locală.

Noaptea la Casa din Deal din Turtaba, Isverna

Aici, la Casa din Deal, aveți ocazia să degustați preparate din gastronomia tradițională și să petreceți un sejur, în compania unei familii care va face tot ce este posibil pentru a vă simți cu mult mai bine ca acasă. În serile liniștite, focul de tabără este nelipsit, iar poveștile din jurul lui vor face ca seara de aici să fie o introducere în tradiția și legendele locului. De menționat este faptul că, tot aici, la Casa din Deal, vă puteți înâlni și cu Aura Stoican, celebră pentru cântecele populare pe care le interpretează și pentru pasiunea pentru gastronomie. Am avut plăcerea de a mă delecta cu mâncarea gătită chiar ea, dar acest lucru constituie subiectul unor povești viitoare.

Cert este faptul că, la Casa din Deal, indiferent de anotimpul în care vii, ai ocazia să te bucuri de ospitalitatea oamenilor de la munte, de poveștile și legendele locului și de un tratament gastronomic natural pe care, cu siguranță, și-l dorește toată lumea.

Dacă ajungi o dată aici, cu siguranță vei face în așa fel încât să revii cât se poate de repede și pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru