Am ajuns la Isverna undeva spre sfârșitul lunii decembrie, când, în toiul iernii, am dat de un început de primăvară unde iarba verde încă era păscută de oile din sat. Întristat de peisajul primăvăratic am încercat să fac în așa fel încât să simt atmosfera de iarnă din Munții Mehedinți. De aici înainte a început aventura către Poiana Beletina, un loc de poveste unde, Vârful lui Stan, cel mai înalt vârf din Munții Mehedinți veghează neîncetat la bunul mers al timpului pe aceste meleaguri.

Traseul a fost stabilit de Marian Balaci, localnic, bun cunoscător al locurilor, legendelor și traseelor turistice. Echipat corespunzător, alături de Marian Balaci, Mario Balaci și Alex Dăescu, am urcat încrezători pe ATV-uri și am pornit către Poiana Beletina, poate cel mai cunoscut dar și cel mai pitoresc loc din Munții Mehedinți.

Traseul a pornit de la Pensiunea Steaua Munților din satul Seliștea comuna Isverna. Am urmat drumul comunal DC50 pentru aproximativ 100 de metri, apoi am cotit la dreapta către Moara lui Surdei, moară veche de mai bine de 3 secole care încă deservește cu succes localnicii din sat și nu numai, important obiectiv turistic ce va fi tratat ulterior.

Am trecut pe lângă monumentul istoric Biserica Sfântul Nicolae, biserică ce datează din anul 1820., apoi am intrat pe drumul județean DJ671E ce duce către localitatea Godeanu.

Am făcut un mic popas la moară, am văzut ingineria care macină cerealele la fel ca acum mai bine de 300 de ani și ne-am continuat drumul. Imediat după moară, un alt popas neașteptat ne-a convins cât de ospitalieri sunt isvernenii.

Ne-am ospătat cu pomana porcului și cu alte bunătăți prezente la tăiatul porcului înainte de Crăciun. Aici, am schimbat câteva vorbe cu localnicii, am gustat din produsele tradiționale specifice acestei perioade și ne-am continuat drumul către Poiana Beletina, de această dată convinși că nu ne vom mai opri nicăieri până la destinația finală, dar convingerea noastră a fost doar teoretică, drumul fiind mult mai anevoios decât ne-am așteptat.

Imediat după ce ne-am ospătat, am mai continuat drumul puțin pe DJ671E, apoi am cotit la stânga pe un drum forestier care urca destul de lejer către un punct de belvedere aflat pe curba de nivel de 1.000 de metri, de deasupra localității Isverna, unde apar și primele stâne.

Nu era zăpadă, dar primele petice începeau să-și facă apariția la doar câteva zeci de metri de locul în care ne-am oprit, iar în fundal, imaginea Munților Godeanu se desfășura privirilor lăsând să se vadă, de la distanță, ținuta impunătoare a controversatului și misticului Vârf Gugu, cel mai înalt din grupa Godeanu.

Drumul a continuat, în urcuș continuu, către Poiana Beletina, pe lângă bazele unor stâncării ce se înâlțau amețitoare către cerul albastru. Am traverat viroage și pârâuri menținându-ne permanent pe drumul forestier, special amenajat pentru astfel de excursii motorizate.

A doua ieșire în golul alpin a fost făcută la baza unor stâncării unde se vedeau cămările ciobanilor și locurile pentru pășunat, la acest moment acoperite cu zăpadă înghețată care ne-a ridicat ceva probleme cu înaintarea către punctul nostru final, Poiana Beletina. Cerul albastru și gerul de afară m-au făcut să simt, cu adevărat, că, de fapt, mă aflu în plină iarnă.

De aici, drumul continuă printr-o pădure de fagi seculari pe care cu greu îi pot cuprinde 3 persoane ținându-se de mâini. Peisajul absolut fantastic, ireal aproape, acompaniat de gerul iernii și de cerul albastru dădea de știre că urmează acel loc de poveste, parcă de pe altă lume, Poiana Beletina.

Am continuat, cu greu, prin zăpadă de aproximativ 40 de centimetri. Ultimii 300 – 400 de metri au fost un adevărat coșmar pentru că zăpada înghețată ceda sub ATV-uri și sub picioare, iar înaintarea era din ce în ce mai anevoioasă.

Au fost locuri unde ne-am încălzit peste măsură încercând să scoatem din zăpadă ATV-urile și să ne continuăm drumul. Eforturile noastre au fost încununate de succes în momentul în care am ajuns la marginea Poienii Beletina, loc unde ne-am oprit și am continuat traseul pe jos. Marginea Poienii Beletina constituie și intrarea în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, parc unde intrarea cu vehicule de orice fel este strict interzisă.

Stânele frumos aranjate și pregătite pentru primăvară, cerul albastru, zăpada imaculată și fagii seculari creau o imagine de basm, unde, parcă așteptai din moment în moment să-și facă apariția paznicii nepământeni ai acestui colț de rai de la poalele Vârfului lui Stan, cel mai înalt vârf al Munților Mehedinți.
Poiana Beletina, acest loc unde timpul parcă stă pe loc, reprezintă unul din multele locuri izolate unde iubitorii de natură pot savura la adevărata valoare liniștea și măreția muntelui. Aici, începând din luna mai, stânele și ciobanii sunt cei care vă vor încânta cu poveștile locului și vă vor ospăta cu bunătățile produse aici.

După ce ne-am încărcat bine bateriile și am admirat peisajul de basm, am pornit, oarecum abatuți, pentru că trebuia să părăsim acest tărâm unic, către locul de plecare, respectiv Pensiunea Steaua Munțior din satul Seliștea, comuna Isverna.
Până la Poiana Beletina se poate ajunge și pe potecă turistică marcată, dar drumul pleacă din centrul localității Isverna, iar drumul durează undeva între 2 ore și jumătate și 3 ore, în funcție de condițiile atmosferice și de pregătirea excursioniștilor.

În orice caz, pentru binele tuturor, dar în special, pentru binele vostru, respectați regulile nescrise care vă protejează de evenimente neplăcute și vă garantează un traseu presărat numai cu întâmplări plăcute.
- Dacă ai urcat cu o sticlă plină, nu o arunca pe traseu, cu siguranță îți este mai ușor să o duci goală înapoi;
- Dacă traseul nu este marcat, apelează la ghizii locali; vor fi foarte fericiți să te îndrume, iar poveștile pe care le au de spus te vor încânta cu siguranță;
- Dacă ai luat mâncare cu tine, nu arunca ambalajele pe traseu, e foarte ușor să le duci la un coș de gunoi când cobori;
- Nu rupe florile din pădure, multe dintre ele sunt ocrotite și, oricum nu te ajută cu nimic să le vezi ofilite după nici 30 de minute;
- Nu deteriora marcajele turistice; s-a muncit mult pentru ca toată lumea să aibă parte de un traseu facil și ușor de urmat;
- Nu te aventura pe un traseu nemarcat, este posibil să ajungi acolo unde nu își dorește nimeni;
- Nu arunca cu pietre, nu ai de unde să știi cine este mai jos de tine. Cu siguranță nu ți-ar conveni nici ție să-ți cadă în cap pietre pe nepusă masă;
- Încalță-te și îmbracă-te în concordanță cu vremea de afară.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru