Isverna a devenit cunoscută datorită renumitei legende a tezaurului Serbiei îngropat în peștera care se află pe teritoriul localității Isverna. Pasionații de cultură și artă populară au auzit de localitate datorită Domnicăi Trop, artist de muzică populară, declarată “tezaur uman viu” în anul 2013 pentru păstrarea nealterată a tradiției populare și a cântecului autentic oltenesc, iar alții cunosc zona pentru că au trecut întâmplător și au rămas de-a dreptul fascinați de aceste locuri desprinse din poeziile lui George Coșbuc.

Isverna văzută de sus

Am ajuns la Isverna pentru a mă convinge de veridicitatea acestor mituri și legende și de a aprofunda istoria, cultura și tradiția locului și am fost convins că ceea ce se spune și scrie despre această zonă este mult prea puțin față de ce se regăsește la fața locului. Am ajuns la Isverna undeva la jumătatea luniii decembrie, în prag de sărbători, iar ospitalitatea cu care am fost întâmpinat și dorința localnicilor de a-mi prezenta toate frumusețile din zonă au fost pentru mine un important punct de plecare către ceea ce mi-am propus, respectiv cunoașterea tradiției, a culturii, istoriei și gastronomiei locului.

Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, Isverna, județul Mehedinți

Am preferat să mă cazez undeva departe de drumul județean, într-o zonă ceva mai retrasă și mai înaltă pentru a putea surprinde de la înălțime frumusețea și liniștea de la Isverna. Așa am ajuns la Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, un loc unde timpul parcă stă pe loc, un loc unde totul este altfel, un loc unde curățenia, ospitaitatea și zâmbetul cald au fost prezente pe toată perioada șederii mele aici.

Interior Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, Isverna

Când am intrat în casă, o căldură plăcută m-a înconjurat, iar familia Istrate m-a întâmpinat cu un zâmbet sincer și cald și cu o urare cum rar întâlnești, “Bine ați venit pe la noi, haideți să vă așezați la masă!”. Ospitalitatea gazdelor și-a spus cuvântul, deși nu cerusem nimic și nu discutasem nimic anterior venirii mele.

Masa bogată cu produse tradiționale la Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, Isverna

Fără prea multe cuvinte m-am așezat la masă și am degustat din preparatele tradiționale de porc, în ton cu sezonul, pregătite din ferma proprie: pomana porcului, cârnați afumați, pâine de casă și nelipsitul vin de casă, un rose dulce, cu un gust suav și un buchet amețitor. Abia apoi a venit rândul cazării.

Masa bogată cu produse tradiționale la Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, Isverna

Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, prin arhitectura ei, se înscrie perfect în peisajul din zonă; este o clădire cu un etaj care păstrează perfect forma tradițională a caselor oltenești de la munte.

Salon de servit masa la Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, Isverna

La parter se află salonul pentru servit masa, iar la etaj sunt camerele destinate musafirilor. La fiecare pas găsești obiecte tradiționale oltenești, obiecte care îți aduc aminte de fecare dată că te afli în Oltenia.

Decoruri tradiționale la Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, Isverna

Camerele sunt cât se poate de curate, bine aerisite și organizate în așa fel încât confortul musafirilor să fie maxim.

Cameră de la Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, Isverna

Fiecare cameră este dotată cu baie proprie și televizor, iar accesul la internet se face printr-o conexiune wireless disponibilă pe toată suprafața locației.

Cameră de la Pensiunea Agroturistică Ioana Maria, Isverna

De la balcon sau de pe terasă se deschide o priveliște superbă asupra Munților Mehedinți și, mai ales, asupra satului, sat tipic de munte, unde iarna, la căderea serii, se mai aude din când în când câte un glas de copil și câte un lătrat de câine ce răzbat prin aerul tare și proaspăt de munte.

Munții Mehedinți

Ici colo se înalță fumurile de la coșurile caselor. Este atât de multă liniște aici încât și vântul parcă bate cu încetinitorul pentru a nu perturba acest colț de rai numit Isverna.

Isverna și vedere către Munții Mehedinți

Pe toată perioada șederii mele aici, la Isverna, am apucat să cunosc puțin din bogățiile locului, motiv pentru care vă recomand cu toată căldura să vizitați Moara lui Surdei sau Moara Seliștea, o moara veche de mai bine de 300 de ani ce deservește și în prezent, cu succes, localnicii din satul Seliștea ce aparține de comuna Isverna, Poiana Beletina, punctul de acces în Parcul Național Domogled Valea Cernei, Cheile Coșuștei, Muzeul Satului “Domnica Trop”, Biserica veche “Sfinții Voievozi” și geanțurile din jurul Isvernei.

Moara lui Surdei sau Moara Seliștea

Un loc important între obiectivele turistice din imediata apropiere îl connstituie Peștera Isverna, peșteră ce nu poate fi vizitată, dar sperăm cu toții că mitul de peșteră fără de sfârșit va fi spulberat după ce aceasta va fi explorată complet și redată circuitului turistic.

Geanțurile din jurul Isvernei

Din punct de vedere gastronomic am doar cuvinte de laudă la adresa familiei Istrate, gazdele de la Pensiunea Agroturistică Ioana Maria. Aici, am avut ocazia să savurez preparate din gastronomia tradițională locală, preparate ce vor fi detaliate în articolele ce urmează. Așadar, țineți aproape pentru cât mai multe argumente ce vă vor face, cu siguranță, să veniți la Isverna, doar o dată! Apoi, …  veți reveni cu siguranță!

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru