„AD AQUAS HERCULIS SACRAS AD MEDIAM” sau Băile Herculane, cea mai veche stațiune balneară din țară și, totodată, cea mai vizitată stațiune balneară cu regim permanent din Europa de Est. Pe lângă apele termale extraordinar de benefice, stațiunea Băile Herculane se poate mândri și cu o istorie de invidiat, istorie scrisă încă din epoca romană, perioadă în care, practic, și-a început dezvoltarea.

Băile Herculane, județul Caraș Severin

Pentru Băile Herculane, perioada Imperiului Austriac și, apoi, a celui Austro-Ungar au însemnat o resuscitare și o construcție în stilul arhitectural caracteristic imperial, cu colonade, a clădirilor care s-au păstrat până în ziua de astăzi. Elemente arhitecturale marcante sunt Hotelul Ferdinand, Hotelul Apollo, Hotelul Traian, Vila Elisabeta, Cazinoul, Podul Roșu, Podul de Fier și Podul de piatră, unicul pod construit din piatră pe semirotund și o multitudine de culoare și tuneluri între clădiri în așa fel încât, cei care se tratau la băi nu trebuiască să iasă afară.

Statuia lui Hercules, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Pe lângă toate acestea, stațiunea Băile Herculane se poate mândri cu o multitudine de izvoare termale mai mult decât benefice pentru sănătate. Astfel, la discreția tuturor se află Izvorul de stomac, Izvorul de ochi sau apele termale sulfuroase de pe Valea Cernei. De asemenea, o importanță deosebită o au Băile Diana, Venera și Apollo, băi ce pot fi găsite în centrul istoric și în vecinătatea acestuia. Baia Apollo, în prezent, este muzeu privat și se găsește în centrul istoric, în continuarea Hotelului Apollo, către Catedrala Catolică.

Parcul Central, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Pentru a explora toate aceste obiective turistice și nu numai, am ales să stau la o pensiune aflată chiar în centrul stațiunii, vis-a-vis de parc, Pensiunea Select. Precum spune și numele, aici totul este la superlativ, dar, cel mai important aspect legat de această pensiune este ospitalitatea.

Pensiunea Select, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Pensiunea Select se poate mândri cu un restaurant cu meniu a la carte, cu specific internațional și tradițional, o terasă situată chiar în fața pensiunii.

Restaurantul Pensiunii Select, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Atuul principal al locației este înghețata artizanală de excepție, înghețată fabricată chiar de către una dintre gazdele dumneavoastră, George, maestru gelatier, acreditat de autoritățile din domeniu, din Italia. De altfel, rețeta pentru înghețată îi aparține și constituie atracția principală a Pensiunii Select în materie de dulciuri specifice verii și nu numai.

Înghețată artizanală de la restaurantul Pensiunii Select, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Pe perioada cât am stat aici am avut ocazia să degust o supă de rață cu tăiței de casă, șnițel vienez cu cartofi aurii și o minunăție de tochitură bănățeană la care și acum mă gândesc cu mare bucurie și plăcere.

Șnițel vienez cu cartofi aurii de la Pensiunea Select, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Camerele Pensiunea Select sunt mari, aerisite, organizate în așa fel încât să maximizeze confortul, iar utilitățile rivalizează cu succes cu cele ale unui hotel de 4 stele. Fiecare cameră are balcon, aer condiționat, frigider în cameră și bineînțeles, acces la internet prin intermediul unei conexiuni wireless.

Cameră de la Pensiunea Select, Băile Herculane, județul Caraș Severin

La fel ca și restul pensiunii, curățenia este definitorie, iar facilitățile existente fac din sejurul dumneavoastră petrecut aici o vacanță de vis. La cerere, se pot face ședințe de masaj și relaxare în incinta pensiunii cu ajutorul personalului autorizat disponibil aici.

Cameră de la Pensiunea Select, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Pentru pasionații de drumeții, Valea Cernei și Munții Mehedinți oferă o multitudine de obiective turistice naturale pe are nu trebuie să le ratați. Printre cele mai importante sunt Crucea Albă, Foișorul Galben, Foișorul Verde și Foișorul Roșu sau Foișorul Elisabeta. Pentru cei experimentați și cu o condiție fizică mai bună, Vârfurile Colariu, Șoimul, Domogledul Mare, Domogledul Mic și Șușcu sunt locuri de unde poți admira toată întinderea stațiunii Băile Herculane, Cazanele Dunării și peisajul montan absolut fantastic.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Un lucru este cert, experiența de peste 10 ani în domeniul turismului, renovarea permanentă a locației și ospitalitatea gazdelor fac din această locație un punct de referință pe harta stațiunii Băile Herculane.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru